Vai LOK dzirksteles sagādās sātīgu zupu? • IR.lv

Vai LOK dzirksteles sagādās sātīgu zupu?

10
Pašreizējā LOK vadība - LOK viceprezidents - Žoržs Tikmers (no labās) un LOK prezidents Aldons Vrubļevskis. Foto: Raitis Plauks, F64
Artūrs Vaiders

Latvijas Olimpiskās kustības mūslaiku vēsturē nebijis gadījums – uz prezidenta amatu ir divi pretendenti. Daudzi gaida pārmaiņas. Kurš tās atnesīs?

Piektdien Latvijas Olimpiskās komitejas Ģenerālās asamblejas ierastajā norises vietā „Radisson Blue” virmos līdz šim nebijušas kaislības. Demokrātija. Uz LOK prezidenta amatu ir divi pretendenti – esošais Aldons Vrubļevskis un Latvijas Bobsleja un skeletona federācijas prezidents Jānis Kols.

Uz ģenerālsekretāra amatu ir pat trīs kandidāti – līdzšinējais LOK viceprezidents Žoržs Tikmers, bijušais biatlonists Gundars Upenieks un neolimpiskās Ūdensmotosporta federācijas valdes priekšsēdētājs Modris Kalnciems.

Virmo kaislības un jācer, ka dzirksteles izšķils uguni, virs kuras varēs izvārīt sātīgu zupu. Lai no tās varētu mieloties turpmākos četrus gadus gan sportisti, gan sporta mīļotāji pie TV ekrāniem, arēnu tribīnēs un peldēšanas celiņos.

Produktīvas sistēmas joprojām nav

LOK vadībā pēdējo 24 gadu laikā bijuši tikai divi cilvēki – Vilnis Baltiņš un Aldons Vrubļevskis (Baltiņa vadības laikā bija ģenerālsekretārs). Izpildkomitejā sēdējuši bijušie vai nākamie Ministru prezidenti, ministri, Saeimas deputāti, tomēr pa visiem kopā tā arī līdz galam nav izdevies izveidot racionālu sporta pārvaldes sistēmu.

Pirms gadiem 15 LOK centās iedzīvināt ideju, ka tieši šī organizācija būs galvenā, kas atbildēs par sporta attīstību valstī. Tika pētīti Skandināvijas un citu valstu piemēri, kā sabalansēt sabiedrisko un valsts pārvaldes organizāciju tiesības, pienākumus un ietekmes sfēras. Diemžēl līdz finišam ideja nenonāca. Pietrūka lobiju (diez vai), uzņēmības?

Toties Sporta pārvalde tika likvidēta. Godīgi sakot, pēdējos gados, neredzot skaidrus uzstādījumus, tā vairāk eksistēja, nevis produktīvi darbojās. Labi, ja gadījās izglītības ministrs, kuru interesēja sporta joma. Diemžēl gadās arī tā, kā ir patlaban, kad ministrs, cik vien iespējams, mūk no visām sporta problēmām un pasākumiem, kuros viņam būtu jāpiedalās.

Līdz ar to līdz pat šai dienai nav skaidri definēts, ar ko LOK Latvijā īsti jānodarbojas.

Skaidrs, ka jānodrošina komandu dalība olimpiskajās un jaunatnes olimpiskajās spēlēs. Ar sportiskās meistarības jautājumiem nodarbojas LOV, kur kā viena no dibinātājām ir arī LOK. Bet, cik lielā mērā jāatbild par nācijas veselību? Ir taču joks, ka profesionālais sports ir ķīlis (nevis Ķīlis) veselībā. Vai LOK būtu jānodarbojas ar sporta materiālās bāzes radīšanu? Bet tieši tam ilgu laiku bija liela vērība, un Latvijā ir tapuši olimpiskie centri Ventspilī, Liepājā, Jelgavā, Daugavpilī, Valmierā un Rīgā, jo pašvaldības vienas pašas ar šo uzdevumu galā netika (dažviet negribēja).

Tagad reģionos ir patiešām lieliskas sporta bāzes, un nav LOK vaina, ka reizēm ir problēmas ar to noslogotību – nebija LOK uzdevums prognozēt iedzīvotāju (tātad arī šo bāzu lietotāju) masveida izceļošanu. Šajā jomā gan ir arī viens BET. Tikai jaunajā NAP par sporta bāzēm ierakstīta frāze – „piesaistīt ES fondu līdzekļus”. Nezināmu, bet nojaušamu iemeslu dēļ tas nav darīts līdz šim. Taču, piemēram, Lietuvā ar šiem līdzekļiem ir rekonstruēts airēšanas centrs Traķos, kur jau noticis Eiropas čempionāts, Marijampolē uzbūvēts futbola komplekss ar stadionu un manēžu, kurā ietilpst pāris tūkstoši skatītāju. Šajā ziņā nav gulējuši arī igauņi, izveidojot reģionā modernāko slēpošanas centru „Tehvandi” Otepē, kā arī vairākus reģionālos sporta centrus (stadions un sporta halle) – Vīlandē, Viru un Kuresārē.

Diez vai LOK būtu jānodarbojas ar treneru atalgojuma, Murjāņu sporta ģimnāzijas vai sporta zinātnes jautājumu risināšanu. Taču „cita karoga” valstī nav.

Rezumējot iepriekš rakstīto, jāatzīst, ka produktīvas sistēmas trūkums nav tikai sporta sabiedrības vaina. Tādas nav arī kultūrā, izglītībā, kuru galvgalī ir ministrijas.

Sapņi un realitāte

Sistēmas neesamība nevar būt par iemeslu, lai samierinātos ar situāciju un nemeklētu labāku risinājumu. Par pārmaiņu nepieciešamību sportā tika runāts jau vismaz gadu (jo īpaši pēc skaļā „Latvijas Valsts mežu” ziedojuma). Runas atjaunojās arī Londonas spēļu laikā. Tiesa, pārmaiņas var būt dažādas – gan „boļševistisks apvērsums”, gan evolucionāras izmaiņas. Vēstures gaita liecina, kas straujas kustības ne vienmēr ir labākais lietu risinājuma veids, jo „graut nav celt”.

Pašreizējā opozīcijā vai pat visā sporta sabiedrībā kopumā ir pārāk daudz „Kremļa sapņotāju”, kuri uzskata, ka arī sportam vajadzīga sava ministrija, valsts atbalsts kā tautsaimniecības nozarei un finansējums vismaz kā kultūrai. Bet ir jābūt reālistiem.

No vienas puses, daudzi runā, ka ministriju jau tā ir daudz, kur nu vēl vienu un tik specifiskai nozarei. Tiesa, valsts pārvaldes līmenī vajadzētu nozīmīgāku struktūru par patlaban visai nespējīgo un ar izplūdušiem pienākumiem un vājām tiesībām esošo departamentu IZM paspārnē. Lai kā nozarē esošajiem gribētos, sportu, kas Latvijā nekad nebūs bizness, pielīdzināt enerģētikai, lauksaimniecībai vai IT jau būtu pavisam neloģiski un totalitārām vai jaunattīstības valstīm raksturīgi.

Arī finansējuma ziņā vienlīdzību starp kultūru un sportu likt nav iespējams. Nacionālā opera, Nacionālais teātris, Nacionālā bibliotēka, Dziesmusvētki ir tikai lielā aisberga redzamā daļa. „Skonto”, VEF vai „Dinamo” ir privāti klubi, kas reizēm arī priecē sabiedrību. Tomēr ir arī skaidrs, ka valsts izlasēm būtu vajadzīga pārdomātāka valsts atbalsta programma, lai no reizes uz reizi nav jādiedelē nauda. Tā ir ne tikai LOK, bet arī attiecīgo federāciju prerogatīva.

Ja nedaudz pleibojiskā (kas nav nekas slikts) Jāņa Kola karogs būtu tikai Dukuru ģimene, tad, ļoti iespējams, “pavilktos” vairākums. Viņi ir ne tikai runātāji, bet arī darītāji.

Taču tajā pašā katlā ir iemesti arī tādi, par kuriem balsot diez vai kādam celsies roka. Jo cauri spiežas nevis rūpes par kopējo labumu, bet savtīgums.

Ne tikai zelta spīdumā

Runājot par LOK sasniegumiem, nedaudz abstrahēsimies no Londonā izcīnītajām medaļām. Salīdzināt ar Apvienotās Karalistes vienu medaļu (būtiska piebilde – vienu zelta) Atlantā un 29 čempionu tituliem Londonā ir vairāk kā nekorekti (pirms tam Barselonā bija 5, bet 2000.gadā – 11). Kaimiņiem lietuviešiem šajās spēlēs bija piecas medaļas, tajā skaitā divas zelta, bet igauņiem – divas, toties neviena zelta. Somi arī palika bez zelta, bet Zviedrijai un Kanādai bija tikai pa vienam čempionam. Ko, vai viņu sporta sistēmas ir galīgi satrunējušas un OC prezidentiem šlipsē jāpakaras?

Uz medaļām visu nevar reducēt. Tāpat kā basketbolistu aizvainojumu uz cerētajiem, bet šogad nesaņemtajiem tūkstošiem. Kad pērn viņi nosmēla lauvas tiesu, viss bija ideālākajā kārtībā? Līdzīgi, kā tad, kad Ūdensmotosporta federācija „peldējās” Aizsardzības ministrijas piešķirtajos līdzekļos.

Taču nav arī visai korekti, ka „trešā līmeņa potenciālais olimpietis” saņem tādu pašu atbalstu kā pasaules čempions un Pasaules kausa ieguvējs Martins Dukurs, ka Vieglatlētikas savienība, kas Londonai deleģēja 50% no olimpiskās komandas, staigā ar nabaga tarbu.

Jāpiekrīt pašreizējam LOK prezidentam Aldonim Vrubļevskim, ka naudas, kas nonāk sporta maciņā, daudz vairāk nebūs (pat, ja kādam izdosies piesaistīt kādu starptautisku sponsoru), toties vēl ir iespējas krietni racionālāk izlietot katru šajā kasē esošo latu. Gan LOK, gan sporta veidu federācijām. Nav liela māka valsts uzņēmumu ziedojumus iztērēt leģionāru apmaksai sporta spēļu komandās…

Ja reiz Latvijas hokeja federācija par izlases dalību pasaules čempionātā katru gadu pretendē uz zināmu summu, tad arī labākajām federācijām par lielāko ieguldījumu olimpiskajā delegācijā (par Londonas spēlēm, piemēram, Vieglatlētikas, Džudo, Volejbola, Riteņbraukšanas, Modernās pieccīņas) un par kvalitatīvāko sniegumu (Riteņbraukšanas, Volejbola, Vieglatlētikas, Svarcelšanas, Modernās pieccīņas) pienāktos prēmija, tāpat kā LOK darbiniekiem. Nevis no valsts, bet no LOK līdzekļiem, kurus jau iepriekš „jāiezīmē”. Tad kaut nedaudz varētu stimulēt perspektīvākos sportistus, kas neiekļūst LOV. Pateikties treneriem, kuri vēl nestrādā ar zvaigznēm.

Izcīnītā vieta nedrīkst būt vienīgais kritērijs, tomēr sistēmai jābūt ļoti skaidrai un procesam kopumā caurspīdīgam. Lai nerastos iemesls pārmest par sava vai sava dēla sporta veida lobēšanu. Tāpēc ir pamatoti opozīcijas aizrādījumi par trūkumiem un nepilnīgu caurspīdīgumu LOK un LOV darbībā. Arī efektivitāti esošo līdzekļu apsaimniekošanā.

Nacionālās sporta padomes vadību tagad no Roberta Ķīļa, kas pret sportu ir atturīgi vēss, pārņēmis premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība). Valsts uzņēmumu ziedošanas principi jau esot sakārtoti. Cits jautājums, vai šie uzņēmumi arī tagad būs ieinteresēti ziedot. No otras puses – kārtībai, lai arī no kāda skatu punkta tā varbūt ir slikta, ir jābūt.

Viens no piektdienas balsotājiem, atspēkojot viedokli: „Lai būtu labāk, jānāk jauniem cilvēkiem”, izteicās skaidri: „Labāk zināms prezidents ar zināmiem trūkumiem, kurus varētu mēģināt novērst, nevis mazzināma un neprognozējama komanda.” Demokrātijas stunda būs vērtīga visiem neatkarīgi no iznākuma. Turklāt šoreiz atšķirībā no iepriekšējām reizēm ģenerālsekretārs un izpildkomiteja tiks vēlēta individuāli (agrāk komandu nosauca prezidents, balsošana bija gana formāla). Un ir pamats domāt, ka tur iekļūs arī daži „pretējās nometnes” pārstāvji, kas neļaus iemigt. Uzvarētājiem būs jāņem vērā arī mazākuma rekomendācijas.

P.S. Kāpēc tieši šajā vasarā Latvijas Bobsleja federācija pēkšņi kļuva par Latvijas Bobsleja un skeletona federāciju, kā tas starptautiskajā mērogā jau ir sen? Martins Dukurs par olimpisko vicečempionu kļuva jau 2010.gada ziemā…

P.P.S. Diskusijas vērts ir arī gadījums ar šķēpmetēju Vadimu Vasiļevski. 2004.gada olimpiskais vicečempions jau kuro reizi lielās sacensībās izgāzās, tomēr ilgstoši saņēma LOV finansējumu. Jā, kritēriji nav izpildīti, bet – cik mums ir tādu sportistu, kas kaut vai teorētiski var kļūt par olimpiskajiem čempioniem? Vasiļevska gandrīz katru sezonu sasniegtie rezultāti šādu varbūtību pieļāva. Un mēs neesam tik bagāti, lai, astoņus gadus viņā ieguldījuši naudu, pēkšņi visam atmestu ar roku. Arī LVS jāmeklē cēloņi, jāmeklē izeja gandrīz no pata situācijas. Negribas ticēt, ka viņa pēdējais metiens jau ir bijis. Tas ir varbūt saasinātākais, bet ne vienīgais piemērs LOV dzīvē.

Kaut vai cita vieglatlēte Poļina Jeļizarova. Labi, ka Eiropas čempionātā, kurā šogad nestartēja vairākas līderes, 3000 metru šķēršļu skrējienā viņa finišēja sestā un izpildīja LOV A grupas normatīvu. Citādi ar 13.vietu Londonā būtu par maz. Finālā Poļina bija gatava “ieskriet”, ja ne izcīnīt medaļas, vismaz sešiniekā, tomēr slimības sekas guva pārsvaru. Un kā vērtēt Jevgeņija Borodavko vai dueta Samoilovs/Sorokins 9.-16.vietu? Kā salīdzināt disciplīnu, kurā ir teju 100 augsta līmeņa sāncenši, un sporta veidu, kurā ir labi ja 15 līdzvērtīgi konkurenti? Kritēriji, kritēriji…

Autors ir sporta žurnālists

 

Komentāri (10)

ivetao2007 21.09.2012. 10.33

LOK nav nekādi nopelni Latvijas atpakaļiekļūšansi olimpiskajā kustībā. To izlēma Jeļcina paraksts, likvidējot padomiju. LOK ar savām pasakainajām alagām ir rokām sataustami parazīti un paši sevi iecēluši amatos un pieškķiruši pabalstus no tā saucamā Semjonovas fonda, ko ietekmē LOK dižvīru politiskie uzskati. LOK prezidentam un LOK locekļiem jābūt sabiedriskiem amatiem. Tikai tehniskie sekretāri var būt algoti darbinieki. Tā tas ir visur, ieskaitot Starpatautisko Olimpisko komiteju. Latvijas sporta dzīvi jāvada Fiziskās kultūras un sporta komitejai, kura jāpārceļuz Kultūras ministrijas paspārni. Jo sports ir kultūras sastāvdaļa. Un tad uz šis kultūras bāzes var rasties talanti spējīgi pārstāvēt Latviju starptautiskā līmenī, olimpisades spēlēs. Tapēc valsts un sponsoru nauda drīkst izlietot tikai un vienīgi masveida sporta attīstāibai kā vieglatlētikai, volejbolam, basketbolam, futbolasm, riteņbraukšanai, peldēšanai, vingrošanai. Nevienu santimu nav jāod marģinaālajam ledus hokejam, visādiem motoru sportiem, kamēr Latvijā paši nebūvēsim motorus. Lai spēlē ledus hokeju, lai nopelna naudu un maksā nodokļus. Kā Amerikā, Somijaā, Zviedrijā un citur. Tapat kā cirks un citas izklaides ar sporta elementiem. Mumas ir Olimpiskā komiteja, bet nav neviena olimpiskajāmm prasībām atbilstoša stadiona. Un izcilo olimpiešu vārdā nav nosaukta neviena sporta celtne. Varoņiem atvēlētas dažas mikroskopiskas ieliņas. Visbeidzot LOK vīri pakarā savos kaklos ordeņus, bet lai ordeni dabūtu olimpiskā uzvarētāja Inese Jaunzems, iesniegumu par to rakstīju es un Inese ordeni saņēma. LOK kungi man atriebās, ignorejot Sporta vweterānusavienības iesniegumu par pabalsta piešķiršanu man pašam, kas daudzus gadus bija Daugavas volejbola sekcijas priekšēdētājs un uz Olimpiskajām spēlēm brauca par savu naudu. Viņi izdeva kļūdainas grāmatas par olimpiskajām spēlēm, izmantojot manus materiālus un nemaksājot honorāru. LOK “vecajais gvardei”jāiet projam.

+5
-3
Atbildēt

0

Janka, Janic 21.09.2012. 07.48

pa kuru laiku šis kungs vareeja darboties sporta labaa??? viņš taču Antonijas ielaa 7 praktizee kaa zveerinaats advokaats un maksaatnespeejas administrators, žurnaalaa ir aprakstiits ar ko nodarbojas šie bleeži un cik miljonus saraaususi savaas kabataas , tad nav jaabriinaas uz kaadiem principiem tiek daliitas ieveerojamaas summas muusu sporta attiistiibaa , aazis nevar buut daarznieks , Šķeelem bija princips kretiinus likt amatos , vai šis nav viens no tiem?

+3
-1
Atbildēt

0

mariterage 21.09.2012. 16.55

Pirms spriest par amatiem – vispirms noskaidrosim kas tas tāds mūsdienu olimpiskais/profesionālais sports tāds ir:
Tas ir –
1) šovbizness kurā daži miljardieri apmierina sava ego dižprasības (sporta spēļu komandu īpašnieki)
2) vieta kur valstu vadītāji var padižoties citiem valstu vadītājiem ar savu sportistu sasniegumiem vai olimpiskās komandas apmēriem (olimpiskās spēles)
3) vieta kur ierobežots skaits veiksmīgāko atlētu (pelnošākajos sporta veidos) var iegūt iespaidīgu bagātību (ļoti niecīgs skaits salīdzinot ar to skaitu kas bērnībā uzsāk cītīgus treniņus)
4) bizness kurā strādājošie (sportisti) ejot uz mērķi nerēķinās ar veselībai nodarīto kaitējumu (ir taču intervijās dzirdēts ka ja sportistam nav kādas (vismaz mikro)traumas un kaut kur nesāp tad viņš jau ir miris)
5) vieta kur agresīviem cilvēkiem izpaust savu agresiju un naidu pret citiem (ultru kustība sporta spēlēs)

Un kas olimpiskais/profesionālais sports nav –
1) valsts vārda iznešana pasaulē (paņemiet uz labu laimi 10 tikko notikušo Londonas spēļu disciplīnu un uz ielas aptaujājiet cilvēkus (kaut vai tikai tos kas atzītu ka par sportu interesējas) kādas valsts sportisti šajās disciplīnās uzvarēja – rezultāts būtu nožēlojams)
2) miers (pasaulē (centrālamērikā) ir bijuši pāris kari dēļ futbola mačiem) (atcerieties kāds naids atkal uzvirmoja starp Krieviju un Poliju pēc Euro 2012 futbolmača)
3) veselīgs dzīvesveids ( bizness kurā strādājošie (sportisti) ejot uz mērķi nerēķinās ar veselībai nodarīto kaitējumu (ir taču intervijās dzirdēts ka ja sportistam nav kādas (vismaz mikro)traumas un kaut kur nesāp tad viņš jau ir miris)
4) labs ieguldījums ekonomikā (ziedojumi sportam kuru dēļ nodokļu atlaidēs mēs zaudējam naudu valsts budžetam)
5) labs veids kā iemācīt vērtīgu profesiju bērniem (ja no proftehniskajām skolām tik mazs skaits audzēkņu kļūtu par meistariem kā sporta skolu audzēkņi par pelnošiem (vai vismaz medaļas gūstošiem) tad to sauktu par vājprātu

SECINĀJUMS – valstij jātbalsta tikai tautas sportiskās aktivitātes (jāiekārto un jākopj (jānopļauj zāle, jāieliek tīkli grozos,vārtos,jānodrošina elementārs apgaismojums) dažādi sporta laukumiņi (nebūt ne klasiska lieluma futbola laukumi) kur bērniem (un netikai) brīvajā laikā sava prieka pēc pasportot netālu no mājām. Bet profesionālais sports lai paliek miljardieru izklaižu lauks (noņemot atlaides nodokļiem).

P.S. Arī man patīk pavērot augstākās klases futbola mačus, bet tāpēc jau valstij nav jaizšķiež jau tā ierobežotie finanšu līdzekļi.

+3
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu