Blats paliks pagātnē? • IR.lv

Blats paliks pagātnē?

Jānis Buks. Zīmējums – Ernests Kļaviņš
Jana Altenberga

Jaunais Latvijas Olimpiskās komitejas prezidents Jānis Buks savā īsajā pilnvaru termiņā sola būtiskas pārmaiņas

Atlicis tikai gads līdz Parīzes Olimpiskajām spēlēm, bet Latvijas Olim­­piskajā komitejā notiek nemieri. Līdzši­nējais prezidents Žoržs Tikmers, kas amatā bija no 2020. gada, maijā atkāpās interešu konflikta dēļ — izrādījās, ka komiteja un tās pakļautībā esošie olimpiskie centri sadarbojās ar Tikmera ģimenes uzņēmumiem. Latvijas Televīzija vēstīja, ka trijos no tiem līdzīpašniece vispirms bijusi Tikmera sieva, bet pēc šķiršanās — jaunā dzīvesbiedre. Pats Tikmers pārkāpumus neatzīst un skaidroja, ka bijusī sieva ar tagadējo to esot izdomājušas un sarunājušas pašas.

«Ļoti naivs skaidrojums,» komentē Jānis Buks, 11. jūlijā ārkārtas vēlēšanās uzvarējušais jaunais Latvijas Olimpiskās komitejas prezidents, kas līdz šim vadīja Latvijas Volejbola federāciju. Viņš ir neizpratnē: «Ja ir iekšējās iepirkumu procedūras, kā tāda situācija varēja būt?» Vai nu procedūras netika ievērotas, vai tās ir «pilnīgi greizas». Buks sola, ka viņa vadībā šādi interešu konflikti netiks pieļauti. «Es uzskatu, ka principā tā nedrīkst būt, nedrīkst būt kaut kādi ģimenes locekļi, draugi, kurus izmanto.»

Pusdienojam Buka iecienītajā Piazza Italiana Vecrīgā dažas dienas pēc viņa ievēlēšanas. Buks ir baņķieris un stāsta, ka sportā ienācis pavisam nejauši. 2018. gadā, kad vēl bijis Luminor valdē, pie viņa vērsies tagadējais Volejbola federācijas padomes loceklis, tā laika vadības aktīvs opozicionārs Ralfs Kļaviņš. Toreiz federācijā izveidojušās «divas karojošās puses» — vadība nesadzīvoja ar jaunpienācējiem, kas volejbola attīstību redzēja pavisam citādu. «Atnācu kā balta lapa, bez jebkādas pieredzes volejbolā» — tā bijis daudz vienkāršāk lietas ieraudzīt no malas un sakārtot.

Tomēr pārmetumi par interešu konfliktu izskanējuši arī Volejbola federācijai, kas šovasar organizēs U20 Eiropas čempionātu pludmales volejbolā. Tas notiks O’Sands laukumos Skanstē, kuru īpašnieks ir federācijas ģenerālsekretārs Arnis Tunte. Buks noraida, ka šis līdzinās Tikmera gadījumam, jo par stadiona izmantošanu Tuntes uzņēmums nesaņemšot nekādu naudu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu