Paraolimpiešu prēmijas pielīdzina klasisko sporta veidu čempionu balvām • IR.lv

Paraolimpiešu prēmijas pielīdzina klasisko sporta veidu čempionu balvām

30
Latvijas olimpieši - gan Londonas olimpisko spēļu medaļnieki, gan Paraolimpisko spēļu uzvarētāji pieņemšanā pie Valsts prezidenta. Foto: Romāns Kokšarovs, F64

Valdība šo lēmumu atbalstījusi bez ierunām

Valdība atbalstījusi prēmiju palielināšanu paraolimpiešiem, kuriem līdz ar to būs iespēja saņemt tikpat lielas naudas balvas kā klasisko olimpisko spēļu medaļniekiem, informē Valsts kanceleja.

Normas izlīdzināt rosināja izglītības ministrs Roberts Ķīlis, labklājības ministre Ilze Viņķele (Vienotība) un finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība).

Turpmāk par olimpiskajās spēlēs, paraolimpiskajās spēlēs un nedzirdīgo spēlēs iegūto pirmo vietu individuālajos sporta veidos prēmijas apmērs varēs būt līdz 100 tūkstošiem latu, bet par pirmo vietu komandu sporta veidos – līdz 300 tūkstošiem.

Tāpat turpmāk pasaules jaunatnes olimpiskās spēles būs iekļautas to sporta sacensību sarakstā, par sasniegumiem kurās Ministru kabinets (MK) var piešķirt naudas balvas, piešķiramās naudas balvas apmēru nosakot kā par sasniegumiem pasaules vai Eiropas čempionātā (olimpiskajos sporta veidos) sportistiem vecumā no 16 – 23 gadiem.

Līdz šim noteikumi paredzēja, ka Paraolimpisko spēļu čempioni var saņemt naudas balvu līdz 50% apmērā no pārējo sportistu sasniegumiem (piemēram, par uzvaru Paraolimpiskajās spēlēs un nedzirdīgo spēlēs paredzot naudas balvu līdz 50 000 latu).

Jaunās normas būs attiecināmas arī uz sasniegumiem 2012.gada Londonas paraolimpiskajās spēlēs un 2012.gada Pasaules Jaunatnes ziemas I olimpiskajās spēlēs.

Kā zināms, Londonas Paraolimpiskajās spēlēs šogad Aigars Apinis izcīnīja pirmo vietu lodes grūšanā un otro vietu diska mešanā, savukārt Rihards Snikus izcīnīja ceturto vietu jāšanas sporta iejādes sacensībās un sesto vietu iejādes izvēles programmā.

Savukārt 2012.gada janvārī Insbrukā (Austrija) Pasaules Jaunatnes ziemas I olimpiskajās spēlēs Latvijas jaunie sportisti izcīnīja pilnu medaļu komplektu: zeltu – Augusts Valdis Vasiļonoks hokejistu individuālo prasmju turnīrā, sudrabu – kamaniņu braucējs Riks Kristens Rozītis, bronzu – kamaniņu braucēja Ulla Zirne.

Pašlaik Izglītības un zinātnes ministrija ir saņēmusi iesniegumus no 17 atzītajām sporta federācijām par 30 sportistu/komandu sasniegumiem.

 

Komentāri (30)

kkristaps 18.09.2012. 16.11

Ļoti pareizi. Īpašs prieks par Apini – cilvēks, kas tiešām varētu vaimanāt par grūtu likteni, pierādījis, ka ar gribu un smagu darbu var daudz sasniegt.

+8
-6
Atbildēt

0

dro 19.09.2012. 00.12

ciniits. Man rodas aizdomas, ka esat mani iemīlējusi:) Es gan šoreiz nefilozofēju par profesionālismu sportā vai citā jomā , bet iebildu tikai pret vienu teikumu: ..invalīdi ir cilvēki, kuriem nav laimējies un kuri NAV pilnvērtīgi…Manuprāt invalīdi ir pilnvērtīgi cilvēki. Jūs domājat savādāk?

+3
-1
Atbildēt

0

kkristaps 18.09.2012. 16.24

Man gribētos dažiem kolēģiem – komentētājiem atgādināt divas lietas. Pirmkārt, jebkurš no mums jau pēc 5 sekundēm var kļūt par invalīdu – pietiek galvā plīst mazmazītiņam asinsvadiņam,un otrkārt – gara kroplība, t.i., iedomāšanās sevi esam Dieva lomā un mēģināt šķirot cilvēkus vērtīgos un nevērtīgos, ir ievērojami briesmīgāka par ķermeņa kroplību. Tas tā – pārdomām, ja ir ar ko domāt.

+8
-6
Atbildēt

8

    Sanšains > kkristaps 18.09.2012. 20.40

    Optiskais tēmeklis –

    Padomāju, pārbaudīju savas sajūtas: nē, ar skaudību tam nav nekāda sakara.:)

    Bet patiešām interesanti būtu uzzināt kāda pavisam “nesportiska”, visu aizmirsta vientuļa invalīda domas par šīm fantastiskajām summām. Tad gan es nebūtu pārliecināts, ka kaut kur tuvumā nevējotu skaudība.

    P.S.
    Jāatzīst, ka man pret profesionālo sportu ir slikta attieksme. Un tagad šis invalīdu sports arī sāk pēc tāda izskatīties. Man, piemēram, pat ļoti GRIBĒTOS, ka Mārim Sirmajam, korim “Latvija”, Sigvardam Kļavam, Kasparam Putniņam un Radio korim algas palielinātu, piemēram 10 reižu.

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    Sanšains > kkristaps 18.09.2012. 16.39

    Pikaso:
    iedomāšanās sevi esam Dieva lomā un mēģināt šķirot cilvēkus vērtīgos un nevērtīgos, ir ievērojami briesmīgāka par ķermeņa kroplību
    =========================================
    Nevēlēšanās atzīt realitāti (invalīdi ir cilvēki, kuriem nav laimējies un kuri NAV pilnvērtīgi) un saldsērīga tīksmināšanās ap savu iedomāto labestību daudz neatpaliek.:)

    +4
    -6
    Atbildēt

    0

    Sanšains > kkristaps 18.09.2012. 20.44

    lno:
    Ja mērītu ar Jūsu mērauklu, tad neviens no mums nav pilnvērtīgs. Man piemēram nav nekādu dotību zīmēšanā, cits nevar noturēt meldiņu.
    =============================================
    Nu, pareizi. Vai tad mums ir tāda veida pasākumi, kur savācas zīmēt nepratēji (arī es tāds), tad komisija viņus sašķiro atkarībā no tizluma pakāpes, iedod attiecīgus handikapus (vienam talanta trūkums, citam bērnībā bijis slinkums izkopt esošo talantu, vēl citam daltonisms, vēl kādam bijusi “nelabvēlīga ģimene”) – un pēc tam rīko konkursu, kura uzvarētāju ar pompu apbalvo?

    Par tiem, kuri neprot noturēt meldiņu gan tik drošs neesmu. “Talantu fabrikas” varbūt bija kaut kas līdzīgs paralimpiskajām spēlēm.:) Bet arī tur tomēr nebija tās handikapa sistēmas.

    Protams, ka man prieks par Apini tādā nozīmē, ka vīrs nav sašļucis un aizgājis postā. Bet kāpēc mums visiem kolektīvi jāizliekas, ka paralimpiskajās spēlēs mēs redzam kaut ko skaistu un dižu?
    Johaidī, nu tāda ir dzīve – nav tā, ka jebkurš spēj jebko. Arī es nespēju. Un arī invalīdi.

    +4
    -5
    Atbildēt

    0

    janazakovica > kkristaps 18.09.2012. 16.28

    lai zirgs domaa..vinam galva lielaka…pustj losadj dumajet…u nejo galava bolse…

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    piziks > kkristaps 18.09.2012. 19.54

    Haris
    Tautiet, nu gan Tev skaudība uz Apini un tikai dēļ tiem tūkstošiem…
    7,257 kg lodi > 10 metriem, vesels būdams, diez vai aizgrūdīsi, kur nu vēl sēžot un kaut ar vienu roku turoties. Nožēlojama skaudība. Lai invalidi/cilveki ar īpašām vajadzībam sporto, nevis dzer šņabi un/vai “plastmasas” 2-litreņu alu.
    Kas notiek ar “īstajiem” latviešiem, kad ierauga cita latvieša smagi nopelnitu naudu? Apinis taču to nopelnijis ar savu darbu, jopcik!

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

    mary75 > kkristaps 19.09.2012. 06.34

    Haris – kas nu uz ko tendēts.
    Cits visur redz tikai kroplības un perversijas, cits, atkal, tiešām saskata skaistumu tanī apstāklī, ka cilvēks spēj pārvarēt sevi un dzīvot pilnvērtīgu dzīvi, pat, ja viņam nav paveicies.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    Sanšains > kkristaps 18.09.2012. 16.27

    Pikaso –

    Ja man, piemēram, būs smags insults, tad es nevarēšu kā Apinis pelnīt desmitus un simtus tūkstošus. Tad tā būs netaisnība, vai ne?

    Vai arī vērtēšanas komisija mani tomēr ieliks tādā lodes grūdēju kategorijā, kas man pie zelta medaļas un Ls 100 000 ļaus tikt, lodi aizgrūžot, piemēram, 2,5 centimetrus?

    Nesubsidēsim protēzes, nesubsidēsim zāles, nefinansēsim piekļuves izbūvi iestādēs, nepalielināsim arī bērnu pabalstus – naudu labāk grūdīsim ērmīgu balagānu uzvarētājiem!

    +7
    -6
    Atbildēt

    0

    dro > kkristaps 18.09.2012. 20.29

    Haris..invalīdi ir cilvēki, kuriem nav laimējies un kuri NAV pilnvērtīgi
    ____________________
    Es nu Jums šoreiz iebildīšu. Ja mērītu ar Jūsu mērauklu, tad neviens no mums nav pilnvērtīgs. Man piemēram nav nekādu dotību zīmēšanā, cits nevar noturēt meldiņu. Mūsdienu ievērojamākais fiziķis taču nevar pat noturēt savu galvu, turpretim vienu kungu ar kāju protēzēm nepielaiž skriešanas sacensībās, motivējot ar to, ka viņa protēzes ir vieglākas par kājām, tādēļ viņam ir priekšrocība /viņam nav līdzvērtīgu pretinieku/.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu