Viltus nabagi • IR.lv

Viltus nabagi

4
Foto — Lauris Vīksne, F64
Indra Sprance

Krīze Ievu Plaudi-Rēlingeri no miljonāres pārvērta parādniecē, bet viņas 20 gadus būvēto skaistumkopšanas impēriju Kolonna – par nevērtīgu firmu mudžekli. Šķiet, ka miljoni ir neatgriezeniski zuduši gan uzņēmējai, gan kreditoriem. Taču Ir pētījums maksātnespējas procesos atklāj «sakritības», kas izskatās pēc koruptīvām shēmām un rada aizdomasKolonnas saimnieki ārzonās slapstās no parādu piedzinējiem un nebūt nav zaudējuši kontroli pār biznesu, kas rit, kā ierasts

Kad pāri Latvijai vēlās pirmais postpadomju biznesa vilnis, kooperatīvs Auseklītis ar slaveno reklāmas saukli «Jums ir problēmas? Nieki!» piesaistīja daudzus fantastiskas peļņas tīkotājus. Mūsu laikos šis sauklis ideāli piestāvētu citiem «kooperatīviem», kas agonējošās tieslietu sistēmas fonā veikli risina parādos slīgstošu uzņēmēju problēmas. Viņi kā pēc burvja mājiena spēj atbrīvot no miljoniem vērtām kredītsaistībām, pasargāt īpašumu no parādu piedzinējiem vai arī palīdzēt pārņemt apnicīga konkurenta firmu.

Kas viņi ir? Maksātnespējas administrēšanas «kooperatīvi», kas iemācījušies apiet formāli it kā pilnīgi caurskatāmo maksātnespējas sistēmu un kopā ar paziņām tiesu varā panākt saviem klientiem izdevīgu iznākumu.

Veidojot šo rakstu, Ir runāja ar dažādiem maksātnespējas procesu pārzinošiem cilvēkiem, kuri joprojām darbojas šajā sistēmā vai arī ir to pametuši un pie izslēgta diktofona bez minstināšanās atzīst – Latvijā eksistē vairāki šādi «kooperatīvi» jeb maksātnespējas administratoru grupas, kas sadalījušas ietekmi un izkopušas «likumīgas» shēmas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu