Prāts un jūtīgums • IR.lv

Prāts un jūtīgums

4
Vācijas kanclere Angela Merkele televīzijas ARD intervijas ierakstā.

Angela Merkele (58) ir pārsteigusi, negaidīti mainot savu nostāju pret Grieķiju. Tagad Vācijas kanclere ne par kādu cenu nevēlas pieļaut Atēnu izstumšanu no eirozonas – pat ja tas nozīmētu troikas gatavotā ziņojuma atzinumu manipulēšanu. Kas noticis?

Mantras ir īsas. Frāzes ir formālas, un tās tiek atkārtotas atkal un atkal, gluži kā meditācijā. Tās var izteikt mutiski, izdziedāt, pačukstēt, noskaitīt galvā pašam pie sevis vai arī uzrakstīt uz papīra. Vācijas kanclere pēdējā laikā pieturas pie mutiskā varianta, kas ir visērtākais. Angelas Merkeles mantra ir īss teikums vācu valodā, kuru var iztulkot šādi: «Mēs gaidām troikas ziņojumu.» Viņa to atkārto ik reizi, kad rodas izdevība, piemēram, pirms pāris nedēļām, kad Berlīnē vizītē ieradās Grieķijas premjers Antonis Samars.

Nav jābūt kosmosa pētniekam, lai izprastu Merkeles manevru: kanclere cenšas novilcināt laiku. Ar meditatīviem atkārtojumiem viņa cer nomierināt sabiedrību un īpaši nervozos finanšu tirgus un, galu galā, radīt iespaidu, ka patiešām ir ārkārtīgi svarīgi, kādus secinājumus pēc kārtējās misijas Grieķijā izdarīs tā dēvētā troika.

Patiesībā viņai tas nemaz nav tik svarīgi. Merkele jau ir pieņēmusi lēmumu. Pēc ilgas vilcināšanās kanclere ir pievienojusies Francijas prezidenta Fransuā Olanda un Eiropas Komisijas viedoklim. Un gandrīz jau skaidrs, ka troika, kurā ir Eiropas Komisija, Starptautiskais Valūtas fonds un Eiropas Centrālā banka, savā ziņojumā secinās: Grieķijai ir jāpaliek vienotās eiro valūtas zonā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu