Francijas prezidents tautsaimniecību atveseļos divu gadu laikā • IR.lv

Francijas prezidents tautsaimniecību atveseļos divu gadu laikā

12
Francijas prezidents Fransuā Olands. Foto: AFP/LETA

Pretrunīgi vērtēto nodokli bagātniekiem maksāt vairāk Olands solīja atcelt pēc diviem gadiem

Francijas prezidents Fransuā Olands svētdien izziņoja ekonomikas atgūšanās plānu, kura mērķis ir panākt tautsaimniecības atveseļošanos divu gadu laikā.

“Mums ir jāizvēlas kurss un temps,” lai cīnītos pret “augsto bezdarbu, konkurētspējas samazināšanos un nopietno deficītu,” intervijā telekanālam TF1 svētdien sacīja Olands, kura atbalsts sabiedrībā mazāk nekā četrus mēnešus pēc stāšanās amatā ir ievērojami krities. “Mana misija ir [ekonomikas] atgūšanās plāns, un laika posms ir divi gadi.”

“Valdība nav vilcinājusies,” uzsvēra Elizejas pils saimnieks, noraidot izskanējušo kritiku par pārāk novēlotu reakciju. “Tā rīkojusies ātri,” vēsta LETA/AFP/BBC.

Olanda izstrādātais plāns paredz valsts budžeta tēriņu samazināšanu un papildu nodokļu noteikšanu, kas budžetā varētu ienest ap 30 miljardiem eiro (21,08 miljardiem latu).

Olands, kurš savulaik izteicies, ka viņam “nepatīk bagātnieki”, skaidroja, ka desmit miljardi eiro (7,02 miljardi latu) tiks papildus iekasēti no mājsaimniecībām, jo īpaši “turīgākajām”, desmit miljardi eiro – no uzņēmumiem -, bet vēl desmit miljardi eiro tiks ietaupīti no valdības tēriņiem.

“2013.gadā mēs netērēsim ne par eiro vairāk kā 2012.gadā,” solīja prezidents.

Tikmēr, komentējot pretrunīgi vērtēto ieceri noteikt 75% lielu nodokli turīgākajiem francūžiem, kuru ienākumi gadā pārsniedz miljonu eiro (702 804 latus), Olands sacīja, ka šis nodoklis varētu tikt atcelts pēc diviem gadiem.

Olands svētdien arī solīja gada laikā samazināt bezdarba līmeni valstī.

Saskaņā ar Eiropas Savienībā (ES) noteiktajiem budžeta deficīta samazināšanas noteikumiem, Francijas 2013.gada budžetā jāietaupa vairāk nekā 30 miljardi eiro.

Tikmēr, komentējot izskanējušo informāciju, ka Francijas bagātākais cilvēks luksusa preču ražotāja LVMH vadītājs Bernārs Arno pieteicies uz Beļģijas pilsonību, Olands svētdien mudināju viņu rūpīgi apsvērt savu lēmumu. “Viņam ir jāpārdomā, ko nozīmē censties iegūt citas valsts pilsonību, jo mēs esam lepni, ka varam būt francūži,” sacīja Olands, norādot, ka netiks pieļauti izņēmumi un ka visiem Francijas rezidentiem, kuru ienākumi pārsniedz vienu miljonu eiro gadā, būs jāmaksā nodoklis 75% apmērā. “Šādos apstākļos nākas apelēt pie patriotisma,” piebilda Olands.

Arno svētdien gan noliedza presē izskanējušās ziņas, ka viņš plāno pamest Franciju, lai izvairītos no augstajiem nodokļiem. Francijas turīgākais iedzīvotājs Arno atzina, ka viņš pieteicies uz Beļģijas pavalstniecību, taču nodokļus arī turpmāk maksāšot Francijā.

“Es esmu un palikšu Francijas nodokļu maksātājs un šajā jomā es, tāpat kā visi Francijas iedzīvotāji, pildīšu savas finanšu saistības,” aģentūrai AFP sacīja Arno, kurš ir ceturtais bagātākais cilvēks pasaulē.

“Mūsu valstij ir jāpaļaujas, ka ikviens pildīs savus pienākumus smagās ekonomiskās krīzes pārvarēšanai,” sacīja Arno, skaidrojot, ka dubultpilsonības iegūšanas procedūru pirms aptuveni mēneša uzsācis personīgu iemeslu dēļ.

 

Komentāri (12)

enjoy 10.09.2012. 17.20

Olands, kura atbalsts sabiedrībā mazāk nekā četrus mēnešus pēc stāšanās amatā ir ievērojami krities
_____________________
Redz kā, es domāju, ka tikai mēs esam traki, kuri gaida valsts vadītāju ar burvju nūjiņu, kurš atrisinās visas valsts problēmas mēneša laikā.:)

+7
-1
Atbildēt

0

Aivars Krauklis 10.09.2012. 19.20

Sociālisms arī franciski ir sociālisms. Ja nepatrieks franči ultrakreiso varoni laikus, dabūs izbaudīt pilnu kausu, neba nu pirmā šiem reize. Nelaime tikai, ka esam ar viņiem vienā savienībā.

+4
-1
Atbildēt

0

Edmunds Zālīte 10.09.2012. 18.21

francija grib atbrīvoties no visiem turīgajiem un veiksmīgajiem savas valsts iedzīvotājiem, gribētos redzēt tos, kas būs gatavi atdot 750k no milijona tikai tāpat vien (patriotisma dēļ?!) :))
tā jau tā savādā valsts ir populāra ar pārspīlēti protektīviem darba likumiem, kur nav iespējams atlaist nevienu darbinieku, kā tikai bankrotējot ar tiem uz pleciem sēžam.

+5
-4
Atbildēt

1

    lebronj2356 > Edmunds Zālīte 10.09.2012. 20.25

    Jā frukc, vajag tā kā LV, kur DŅ var uz ielas kā suni izmest, algu aploksnē maksāt vai vispār nemaksāt, par grašiem izstrādināt un vēl lepni noteikt :”Aiz vārtiem rinda gaida!” Un, tad, kad negaida neviens liet žēlas asaras MM, ka, cūkas tādi, neviens strādāt(stradaķ) negrib! Ir kaut kāda zināma robeža, kāds mērs cik ir gana, neoliberālisms šo mēru ir sagrāvis, vietā ielikot primitīvu alkatību – bet tā ved uz iznīcību un neko citu!
    P.S. Olands arī solīja monitorēt un neļaut lekt kosmosā degvielas cenām, šeit visiem brīvā banksteru-spekulantu tirgus aizstāvjiem nekas tāds pat sapņos kkad nav ienācis – lai jau renģēdāji maksā pēc pilnas programmas…

    Neloloju lielas ilūzijas par Olanda plānu realizāciju, bet tie noteikti ir pārāki par LV regresīvo nodokļu sistēmu, ko uztur nabagi !

    Viens īstens neoliberālis, šī vārda sliktākajā nozīmē, Jūs diemžēl esat !

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu