IZM vēršas Konkurences padomē pret mācību grāmatu monopolu • IR.lv

IZM vēršas Konkurences padomē pret mācību grāmatu monopolu

19
"Apgāda Zvaigzne ABC" valdes priekšsēdētāja Vija Kilbloka. Foto: Evija Trifanova, LETA

Konkurences padomei lūgs arī sniegt rekomendācijas situācijas uzlabošanai

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) vērsusies Konkurences padomē ar lūgumu sākt pārbaudi par mācību grāmatu tirgu, jo ministrijas apkopotā informācija liecina – pērn puse no skolu iegādātajām mācību grāmatām bijušas no izdevniecības “Zvaigzne ABC”. Par to informēja IZM Politikas iniciatīvu un attīstības departaments.

Izglītības ministrs Roberts Ķīlis “lūdzis izvērtēt konkurences apstākļus mācību literatūras tirgū, lai nodrošinātu tirgus uzraudzību iedzīvotāju interesēs un novērstu iespējama monopolstāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu,” ziņo LETA. Konkurences padomi lūgs arī sniegt rekomendācijas situācijas uzlabošanai.

Apkopojot informāciju secināts, ka pēdējo piecu gadu laikā vispārizglītojošās dienas skolās ir iegādātas 2,9 miljoni grāmatu, no kurām 2,2 miljoni ir mācību grāmatas. Gandrīz pusi mācību līdzekļu skolas iegādājušās no “Zvaigzne ABC” – 48,57%, no izdevniecības “RaKa” – 17,48%, “Lielvārds” – 16,62%, “Pētergailis” – 4,67%.

Pagājušajā mācību gadā vispārizglītojošo skolu bibliotēkās bija 12 miljoni grāmatu, no tām 6,2 miljoni mācību grāmatas. No 1,12 miljoniem latu, kas 2010.gadā izlietoti mācību grāmatu iegādei, 14 % (piešķirti no valsts budžeta, bet pārējie 86 % no pašvaldību budžeta.

Pašlaik, kamēr Konkurences padome izvērtē iesniegto informāciju un situāciju mācību grāmatu tirgū, IZM un ministrs Ķīlis no plašākiem komentāriem atturēsies.

 

Komentāri (19)

kkristaps 21.08.2012. 12.32

Es ļoti ceru, ka Ķīlim šis pasākums izdosies. Kilblokas ietekme uz mācību grāmatu cenām ir neproporcionāli liela.

+12
-2
Atbildēt

0

disassociative 21.08.2012. 12.33

Nevar būt! Vai tad tiešām beidzot kādam acis sāk atvērties! Laikam būs jāsāk ticēt, ka ir lietas, kas Latvijā varbūt tiešām kādreiz mainīsies. Kārtējais plusiņš Ķīļa kontā no manis!

+12
-3
Atbildēt

0

Egitazz 21.08.2012. 12.35

lai visas izdevniecības proporcionāli drukā vienādas grāmatas. savādāk vecāki, kuriem ir divi bērni, žēlojas, ka nopirkuši vienam cerībā, ka pēc 3 gadiem jaunākajam paliks, bet izrādās, jaunākajam jau citas grāmatas vajag, citi autori – jāpērk atpakaļ.

kaut gan nav izslēgts, ka tā arī plānots-lai visu laiku pirktu, nodrošinātu peļņu

+11
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu