Blieziens pa odu • IR.lv

Blieziens pa odu

1
«Kaitēkļi, tauki, kaļķis un rūsa,» galvenos cilvēka ienaidniekus, kuru dēļ roka stiepjas pēc sadzīves ķīmijas, pārliecinoši nosauc viens no aerosolu ražotāja Kvadro īpašniekiem Andris Madelis.
Inta Lase

Latvijā vienīgais aerosolu ražotājs Kvadro, soli pa solim pilnveidojot ražošanas tehnoloģijas un sortimentu, lielveikalos veiksmīgi konkurē ar pasaules grandiem sadzīves ķīmijas ražošanā

Jau pagājušā gadsimta 80.gados Latvijā darbojās viena no sava laika modernākajām aerosolu laboratorijām visā Padomju Savienībā, kurā darbu atrada daudzi Latvijas labākie ķīmiķi. Starp talantīgajiem jaunajiem zinātniekiem bija arī viens no pašreizējiem Kvadro īpašniekiem, ķīmijas zinātņu doktors Andris Madelis. «Astoņdesmito beigās bija skaidrs – impērija jūk pa šuvēm, un, ja gribam savas zināšanas likt lietā, jādibina sava firma,» aerosolu rūpnīcas pirmsākumus atceras Madelis. Pirmajos gados uzņēmuma īpašnieki ražošanas līniju sastiķēja pašu rokām un sāka sadzīves ķīmijas produktu izgatavošanu. Pirmajā gadā bija tikai pāris produktu, ko laist pārdošanā, taču tagad uzņēmums var lepoties ar Latvijas tirgū vislabāk pirktajiem odu un ērču atbaidīšanas līdzekļiem, efektīviem kaitēkļu apkarotājiem, kā arī sadzīves ķīmiju, piemēram, kaļķa un tauku noņemšanai. Pavisam Kvadro sortimentā ir 54 dažādi sadzīves, auto un dārza ķīmijas produkti, galvenokārt aerosola iepakojumā. Jaunākie no tiem ir pēc pašu unikālas receptes radītā un patentētā kosmētikas produktu līnija Lain. «Kaitēkļi, tauki, kaļķis un rūsa,» galvenos cilvēka ienaidniekus, kuru dēļ roka stiepjas pēc sadzīves ķīmijas, pārliecinoši nosauc Madelis.

Odu jeb peļņas gadi
Viens no pirmajiem Kvadro ražotajiem plaša patēriņa produktiem bija odu un ērču atbaidītājs Maga. To radīja, pašiem izveidojot tāda aromāta recepti, no kura odi mūk pa gabalu. Būtisks pagrieziens šajā veiksmes stāstā bija 2001.gads, kad uzņēmums iegādājās modernu aerosolu ražošanas līniju, kas ļāva būtiski kāpināt apjomus un intensitāti. 2005.gadā bija sasniegts tāds produktivitātes līmenis, kas ļāva Magu «klonēt» – radot piecus dažādus izstrādājumus atšķirīgām gaumēm, vecumiem un vajadzībām. 

«Tā ir sezonas prece, un ne visi grib ar tādu sapīties,» saka Madelis, skaidrojot, kā izdevies kļūt par vienu no veiksmīgākajiem pretodu līdzekļu ražotājiem. Izrādās – svarīgākais ir pareizi plānot ražošanas apjomus un savlaicīgi iepirkt vajadzīgās izejvielas. Tikai vienu reizi – pirms diviem gadiem, kad odu bijis tik daudz, kā nekad iepriekš – veikalos esot pietrūcis Kvadro preces. Parasti uzņēmums rēķinot tā – trīs līdz četru gadu pauze, un tad atkal Latvijā būs odu gads. «Mums par labu spēlē arī tas, ka esam vietējais ražotājs un bez tielēšanās ņemam nepārdoto preci atpakaļ. Lielās rūpnīcas grib uzreiz pārdot vismaz furgonu, un, ja nav odu gads, veikalam pēc sezonas pašam jāglabā nepārdotie repelenti. To tirgotāji negrib darīt, tāpēc dod priekšroku mūsu precēm,» sezonālo produktu pārdošanas īpatnības skaidro Madelis.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu