Lelles Rīgas ielās stāstīs par C hepatītu • IR.lv

Lelles Rīgas ielās stāstīs par C hepatītu

Lelles pie Saeimas nama. Publicitātes foto

Vairākās vietās Rīgā izvietotas lelles ar patiesiem dzīvesstāstiem par to, kāda ir dzīve, ja esi inficējies ar C hepatītu

Lai pievērstu sabiedrības un lēmumu pieņēmēju uzmanību C hepatīta vīrusa izplatībai Latvijā, no otrdienas, 14.augusta, četrās vietās Rīgā tiks izvietotas lelles jeb īpaša instalācija „Šis ir stāsts par dzīvību”.

Lelles un tām pievienotie patiesie dzīvesstāsti vēstīs, kā cilvēki ir inficējušies ar C hepatītu, kā ar to sadzīvo un kādas tam ir sekas.

Iniciatīvu Hepatīta biedrība sākusi, lai piesaistītu atbalstītājus parakstu vākšanai portālā www.manabalss.lv. Biedrība vēlas panākt, ka valsts C hepatīta slimniekiem pilnībā kompensē ārstēšanos.

Pirmās lelles tiks izvietotas pie Saeimas. Te būs attēlots vienas ģimenes stāsts, kad 13 gadus vecais Miks ar C hepatītu inficējās slimnīcā pēc aklās zarnas plīsuma. Tagad slimība ir mainījusi visas ģimenes dzīvi, spiežot tēvam – bijušajam skolotājam – pārkvalificēties par sienu apmetēju Anglijā, lai nopelnītu dēla zālēm.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) direktore Inga Šmate uzsver, ka ļoti svarīga ir sabiedrības izglītošana, it sevišķi jauniešu informēšana par C hepatīta bīstamību, izplatīšanās veidiem un profilaksi. „Jauniešiem šī informācija būtu jāsaņem jau vidējās izglītības iestādēs mācību programmu ietvaros. Joprojām ļoti liels inficēšanās risks saistīts ar intravenozo narkotiku lietošanu. Ne mazāk nozīmīgs inficēšanās risks ir prezervatīvu nelietošana dzimumkontaktos, nereti esot reibuma stāvoklī,” saka Šmate.

Bez instalācijas pie Saeimas lelles vēl tiks izvietotas pie tirdzniecības centriem „Domina Shopping”, „Origo” un pretī Latvijas Universitātei. Katrā vietā būs citi patiesi stāsti, informē Hepatīta biedrība.

Pēc Latvijas Infektoloģijas centra datiem, 2010.gadā Latvijā 38 794 cilvēku bija inficēti ar C hepatītu. No jauna diagnosticēto pacientu skaits hroniskam vīrusa C hepatītam 2011.gadā sasniedza 1269, kas, salīdzinot ar 2010.gadu, ir par 21% vairāk.

Aptuveni puse no slimajiem ir spiesti atteikties no iespējas ārstēties, jo nevar to atļauties – valsts ārstēšanu kompensē tikai 75% apmērā, informē biedrība.

 

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu