Kofi Annans atkāpjas no ANO īpašā sūtņa amata Sīrijā • IR.lv

Kofi Annans atkāpjas no ANO īpašā sūtņa amata Sīrijā

31
Kofi Annans. Foto: AFP/LETA

Annans aicina ASV un Krieviju kopīgi uzņemties atbildību par Sīrijas glābšanu no katastrofāla pilsoņkara

Kofi Annans ceturtdien paziņojis par atkāpšanos no ANO un Arābu līgas īpašā sūtņa amata Sīrijas jautājumā, jo nav spējis pārliecināt prezidentu Bašaru al Asadu pieņemt viņa miera plānu. Par to “ar dziļu nožēlu” pavēstījis ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns, raksta LETA.

Apvienotās Nācijas un Arābu līga bijušo ANO ģenerālsekretāru un Nobela Miera prēmijas laureātu Annans sūtņa amatam izvēlējās 23.februārī.

Lai gan Asads formāli piekrita Annana piedāvātajam sešu punktu miera plānam, taču tā arī nekad nav sācis to pildīt.

“Vēlos izteikt savu dziļāko pateicību Annana kungam par apņēmīgajām un drosmīgajām pūlēm, kuras viņš pielicis kā kopīgais īpašai vēstnieks Sīrijā,” teikts Bana izplatītajā paziņojumā. Kā teikts paziņojumā, Annans pavēstījis, ka nevēlas pagarināt savas pilnvaras, kuras beidzas 31.augustā. Bans sācis konsultācijas ar Arābu līgu par viņa iespējamā pēcteča izvēli.

Pats Annans, komentējot savu lēmumu, vēlāk preses konferencē Ženēvā izteicās, ka nav saņēmis “visu to atbalstu, kuru pelnījis uzdevums”. “Pieaugoša militarizācija uz vietas un vienprātības trūkums [ANO] Drošības padomē fundamentāli mainīja manu lomu,” piebilda Annans.

Vienlaikus viņš atzina, ka Asadam “agrāk vai vēlāk” nāksies atteikties no varas, un pauda cerību, ka viņa pēctecim īpašā vēstnieka amatā veiksies labāk.

Annans ceturtdien arī aicināja ASV un Krieviju kopīgi uzņemties atbildību par Sīrijas glābšanu no katastrofāla pilsoņkara. Rakstā avīzē “Financial Times” Annans uzsvēra, ka rietumvalstu militāra iejaukšanās pati par sevi nedotu rezultātus un ka nav iespējami panākumi bez visaptveroša politiska risinājuma.

“Sīriju vēl var glābt no vislielākās nelaimes. Taču tas prasa drosmi un vadību, visupirms no Drošības padomes pastāvīgajiem locekļiem, tostarp prezidentiem Putina un Obamas,” raksta Annans.

 

Komentāri (31)

robertszemeckis 04.08.2012. 00.41

Lai dzīvo Viedoklis_lv, http://www.philos.lv un http://www.tautasforums.lv ! Tie nepatīk obamistiem.
Citplanētiešus ārā! Zemi Cilvēkiem! Allah Hay!

0
0
Atbildēt

0

P_Dancis 03.08.2012. 07.53

Cienījama rīcība. Varbūt tā pastiprinās uzmanību lielvalstu katostrofālajai nespējai izdarīt spiedienu uz Asada režīma atbalstītājiem. Ja Krievija un Ķīna no šī noziedznieka novērstos, viņam nāktos aiziet.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu