Jāpagriež atpakaļ emigrācijas straume • IR.lv

Jāpagriež atpakaļ emigrācijas straume

26
Foto: Kaspars Krafts, F64
Normunds Ozols

Ekonomikas ministrijai 2 darba tirgus izaugsmes scenāriji

Pēdējo nedēļu laikā darba tirgus un darbaspēka pieejamības jautājumi ieguvuši lielu aktualitāti. Un pamatoti. Līdz ar ekonomiskās situācijas uzlabošanos, Latvijā pakāpeniski palielinās pieprasījums pēc darbaspēka. Neskatoties uz relatīvi augsto bezdarba līmeni, jau pašlaik jūtams darbaroku trūkums atsevišķās tautsaimniecības nozarēs, piemēram, metālapstrādē, informācijas un komunikāciju tehnoloģiju jomā, būvniecībā u.c. Turklāt situāciju, īpaši lūkojoties nākotnē, sarežģī nelabvēlīgās demogrāfiskās tendences un darbspējīgo iedzīvotāju skaita samazināšanās.

Atvērta diskusija
Ekonomikas ministrija ir izstrādājusi vidēja un ilgtermiņa darba tirgus prognozes, kurās tiek apskatīti iespējamie Latvijas darba tirgus attīstības virzieni līdz 2030.gadam, kas balstīti uz tautsaimniecības un demogrāfijas attīstītības scenārijiem. Esam sagatavojuši divus scenārijus par sagaidāmo tautsaimniecības attīstību vidējā un ilgtermiņā – mērķa scenāriju un vājākas izaugsmes scenāriju.

Balstījāmies uz Latvijas stratēģiskajos plānošanas dokumentos – ”Latvija 2030” un Latvijas nacionālajā reformu programmā „ES 2020″ stratēģijas īstenošanai – noteiktajiem vidēja termiņa politikas mērķiem, kā arī uz prognozēm par makroekonomiskās situācijas turpmāko attīstību pasaulē, īpaši Eiropas Savienībā. Turklāt nevajadzētu maldīgi pieņemt, ka darba tirgus prognozes ir kaut kas, kas tapis ‘’slēgtās” Ekonomikas ministrijas sienās. Nē, galvenie pieņēmumi par tautsaimniecības attīstību, tai skaitā demogrāfijas tendencēm, ir izanalizēti ar atbilstīgo jomu ekspertiem.

Ne solījums, bet prognoze
Mērķa scenārijs, kas neizslēdz straujāku nekā prognozēto tautsaimniecības attīstību, paredz harmonisku globālās ekonomikas attīstību, tai skaitā stabilu Eiropas Savienības attīstību un ekonomisko izaugsmi. Mērķa scenārija gadījumā Latvijas ekonomikas izaugsme līdz 2020.gadam varētu sasniegt 4-5% gadā, savukārt no 2021.-2030.gadā tā varētu būt 3-4% robežās. Tas kopumā nodrošinās Latvijas iekšzemes kopproduktu (IKP) pēc pirktspējas paritātes standarta uz vienu iedzīvotāju no ES-15 valstu vidējā līmeņa pieaugumu no pašreizējiem 55% līdz 72% 2030.gadā.

Savukārt vājākas izaugsmes scenārijs paredz neviendabīgu globālās ekonomikas attīstību, kam raksturīgi lēnāki pasaules ekonomikas izaugsmes tempi, tai skaitā lēnāku ES atkopšanos no parādu krīzes. Atbilstīgi arī Latvijas IKP pieaugs lēnāk – par 2-3% salīdzinājumā ar mērķa scenāriju.

Saskaņā ar mērķa izaugsmes scenāriju, darbaspēka pieprasījums līdz 2030.gadam varētu palielināties gandrīz par 104 tūkstošiem strādājošo, ja salīdzina ar 2011.gadu. Darbaspēkam novecojot un pamazām izejot no darba tirgus, papildus varētu atbrīvoties vēl aptuveni 100 tūkstoši darbavietu. Līdz 2030.gadam kopumā saskaņā ar mūsu aprēķiniem un prognozēm varētu pavērties vairāk nekā 200 tūkstoši darba vakanču.

Nevajag šos skaitļus uztvert kā solījumus, bet gan kā prognozi, kas var piepildīties, ja ekonomika turpina augt un uzņēmēji spēj veiksmīgi attīstīties, kāpinot produktivitāti un konkurētspēju.

Vajadzēs vairāk
Sagaidāms, ka, ekonomiskajiem stimuliem – darba iespējām un atalgojumam – Latvijā kļūstot spēcīgākiem, līdz 2030.gadam paredzamas izmaiņas migrācijas plūsmās. Līdz šim esam redzējuši liela apjoma ekonomisko faktoru motivētu emigrāciju, kas, turpinot uzlaboties ekonomiskajai situācijai Latvijā, tuvākajos gados samazināsies. Tomēr, neskatoties uz to, pēc mūsu prognozēm Latviju līdz 2030.gadam varētu pamest vēl aptuveni 90 tūkstoši cilvēku. Tas nozīmē, ka papildu darbaspēka problēmas iezīmēsies arvien skaudrāk un aktuālāki kļūs jautājumi par ienākošā darbaspēka nepieciešamību. Tāpēc, uzlabojoties situācijai darba tirgū, pakāpeniski varētu palielināties arī imigrācijas plūsma.

Būtiskākais jautājums – uz kā rēķina veidosies imigrācijas pieaugums? Mūsuprāt, pirmkārt ir jāpievēršas pēdējos gados emigrējušajiem Latvijas iedzīvotājiem. Emigrējušo iedzīvotāju atgriešanās ir ne vien ekonomiskās izaugsmes, bet arī valsts nacionālās identitātes pastāvēšanas būtiskākais aspekts.

Vienlaikus jāņem vērā, ka izaugsme nākotnē lielā mērā balstīsies uz produktivitātes pieaugumu, tāpēc jaunas darba vietas Latvijā veidosies pakāpeniski, un esošo darba meklētāju un emigrējušo iedzīvotāju integrācija darba tirgū iespējama tikai ilgākā laika periodā. Tādēļ ir jāpalielina konkurētspēja, kas ļautu celt ne tikai produktivitāti un palielināt darbinieku atalgojumu, bet arī veicinātu Latvijas preču un pakalpojumu pieprasījuma palielināšanos ārējos tirgos, kas savukārt nodrošinātu papildu darbavietu veidošanos.

Atbalsts reemigrantiem
Aizbraukušo Latvijas iedzīvotāju atgriešanai dzimtenē būtiska loma būs valsts migrācijas politikai kopumā un reemigrācijas atbalsta pasākumiem, kas palīdzēs aizpildīt brīvās darba vietas tieši ar mūsu valsts piederīgajiem, nevis imigrantiem no citām valstīm.

Lai nodrošināt Latvijas ekonomikas ilgtspēju, jau šobrīd nepieciešama spēcīga un skaidra demogrāfijas politika ar galvenajiem uzsvariem uz dzimstības palielināšanu un Latvijas valsts piederīgo atgriešanos dzimtenē.

Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts (RP) ir nācis klajā ar iniciatīvu un aicinājumu līdz šī gada beigām izstrādāt reemigrācijas atbalsta pasākumu plānu, lai sniegtu atbalstu tiem iedzīvotājiem, kas patlaban varbūt vēl šaubās par iespējām atgriezties Latvijā. Jāuzsver, ka iecere paredz definēt konkrētus pasākumus Latvijas valsts piederīgo reemigrācijas veicināšanai, kā arī apzināt nepieciešamos līdzekļus plāna īstenošanai. Skaidrs, ka nākotnē darba tirgus izaicinājumi iezīmēsies arvien vairāk un jau tagad ir jāstrādā pie iespējamajiem risinājumiem, lai darba roku trūkums nekļūtu par šķērsli mūsu ekonomikas attīstībai.

Raksta autors Normunds Ozols ir Ekonomikas ministrijas Ekonomiskās attīstības un darba tirgus prognozēšanas nodaļas speciālists.

Komentāri (26)

lebronj2356 27.07.2012. 17.56

Sāciet ar to, ka sakārtojiet darba tirgu – neviens nebrauks pēc minimālajām, 300 un 400 ls papīralgām uz šejieni, ņemot vērā dzīves dārdzību, ja parādīsies darbavietas vajadzīgā kvalitātē un kvantitātē daļa atgriezīsies. Pēcāk sakārtojiet Latvijā vienkārši sačakarēto NĪ jautājumu, ar pareizām likmēm par apdzīvotu, neapdzīvotu, izīrētu vai vienkārši graustu, kā arī izbeidziet pret īpašumiem daļāt atļaujas krievvalodīgajiem – tad beidzot NĪ cenas atgriezīsies normālā, LV vidējam iedzīvotājam panesamā līmenī ! Ļoti nopietni jāpiestrādā pie Džīni koeficienta samazināšanas, vienlīdzīga valsts aicina, noslāņota atbaida !

Tādas būtu manas domas, kas jādara !

P.S. Nevajag izlikties un liet krokodiļa asaras par aizbraukušajiem….ja šie cilvēki nebūtu aizbraukuši nekāds ”veiksmes stāsts” a la LV(kur viss smagums iznests uz tautas pleciem) nebūtu te sanācis, bet banku lobijs gan būtu krietni paplucināts !

+10
-1
Atbildēt

2

    Signija Aizpuriete > lebronj2356 28.07.2012. 14.46

    ——–
    Viss notiek, viss ir sakārtots, process notiek – tāpēc jau finanšu ministrs droši var paziņot: ‘Latvija ir ES paraugvalsts’.

    Der apjēgt – kas notiek Latvijā:

    ”(..)Tā kā Latviju pārvalda kleptoparazīti, kas ir sagrābuši valsti, taču joprojām nav sapratuši — ja parazīts nogalina savu upuri, tad arī paši ir pakļauti nāvei, nepieciešamās reformas visu laiku tiek atliktas. Iespējams, ka paši kleptoparazīti nesaskata tajās savu personīgo ieguvumu. Ir svarīgi saprast, ka politiķi un ierēdņi ir atbildīgi par to, kas notiek valstī. Latvijas problēmas ir arī pēdējos gados izmantotās aplamās neoliberālās politikas sekas. ”

    Jānis Bērziņš, Stradiņa universitātes Politikas zinātnes katedras pasniedzējs

    http://www.diena.lv/sabiedriba/politika/devalvacija-un-maldu-celi-685089

    0
    0
    Atbildēt

    0

    inesite15 > lebronj2356 15.08.2012. 21.02

    “Krix Sāciet ar to, ka sakārtojiet darba tirgu ……… – ”

    Mēs=”Sāciet ” : – Da NA KOI HREN MUMS TO VAJAG !?!

    ????????????

    0
    0
    Atbildēt

    0

Rudīte Krūmiņa 27.07.2012. 19.05

Par braukšanu uz Vāciju vai Zviedriju nav ko satraukties. Tas ir tāpat kā Cēsis būvētu plānus kā atgriest cilvēkus no Rīgas. Tik tuvām vietām svarīgāk nodrošināt vieglu atgriešanos nedēļas nogalēs, tātad transporta pieejamību.

Savādāk ir ar tālām vietām. Tur svarīgi veicināt iespējas saglabāt saikni ar Latviju, lai piemērotā brīdī atgriešanās būtu reāla opcija. Tur svarīgi atbalstīt vietējās sabiedrības, organizēt reģionālus izklaides, izglītības un sporta pasākumus, nodrošināt informācijas pieejamību, latvijas filmu pieejamību, ceļojošas mākslas izstādes.

Cilvēki jau neuzķersies uz tādām dumībām, ka viņus ar burkānu atvilinās atpakaļ. Saiknes un integrācijas saglabāšana līdz brīdim, kad radīsies iespēja atgriesties ir vissvarīgākais.

Tāpat vietējās latviešu sabiedrības ir perfekts veids, kā maziem eksportējošiem uzņēmējiem piekļūt informācijai, sakariem attiecīgajās valstīs.

+5
0
Atbildēt

0

KasparKondrat 29.07.2012. 22.13

Kā emigrante lasu šo rakstu un redzu tikai tukšas politikāņu/ierēdņu frāzes. Nav pilnīgi neviena reāla plāna punkta, kura dēļ būtu vērts pamest nu jau daudz maz iekārtoto dzīvi UK.
Ja es atgriežoties LV, es varētu cerēt uz statusa ziņā līdzvērtīgu darbu, tad pieļauju, ka algas ziņā samazinājums būtu vismaz uz pusi, ja ne vairāk. To vai vīrs varētu dabūt kaut līdzvērtīgu darbu (statusa un algas ziņā) – stipri šaubos.
Vai atgriežoties, mūsu bērnam būs pieejama vieta bērnudārzā, negaidot 2 gadus rindā? Vai skolās būs ‘pārejas’ programmas, lai bērni netiek atmesti pāris gadus atpakaļ programmu nesaderības dēļ?
Vai valstij ir plāns tolerances veicināšanai un integrācijai, lai atbalstītu tās ģimenes, kur viens ir latvietis un otrs ārzemnieks?
Pie tām lietām ir jāstrādā un tikai tad var cerēt uz emigrējušo atgriešanos. Mētājot tukšas frāzes un tulkojot statistiku ‘pa savam’ nevienu neatgriezīsi.
Tas, ko es te redzu – politikāņu un ierēdņu dzīvošanu kaut kādās ilūzijās. Bet realitātē – cilvēki ne tikai neatgriežas, bet turpina aizbraukt.

+6
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu