Animatoram Reinim Pētersonam – triumfa gads • IR.lv

Animatoram Reinim Pētersonam – triumfa gads

18
Reinis Pēteresons. Foto: Dmitrijs Suļžics, F64

Līdz ar multfilmas «Ursus» panākumiem saņemta bērnu literatūras balvas

Animatora Reiņa Pētersona debijas animācijas filma «Ursus» par labsirdīgo cirka lāci pašlaik ceļo no viena ārzemju festivāla uz otru, šonedēļ viņš saņēmis starptautisko Jāņa Baltvilka literatūras balvu bērnu grāmatu mākslā par ilustrācijām izdevumiem «Mans draugs Pērsijs», «Bufalo Bils un es», «Nekrietnais Alfrēds» un «Kā Lupatiņi mainījās».

«Reinim šis izvērties par absolūto triumfa gadu – divas balvas nacionālajā grāmatu dizaina konkursā «Zelta ābele», divi «Lielie Kristapi», viņa debijas animācijas filma «Ursus» saņēmusi pirmās starptautiskās balvas,» saka Jāņa Baltvilka balvas koordinatore, apgāda «Liels un mazs» direktore Alīse Nīgale. Turklāt Pētersons, kurš Baltvilka balvu jau ieguva 2008.gadā, izvirzīts prestižajai Astridas Lindgrēnes memoriālajai balvai.

Pētersons, kuram piemīt «vecmodīgi modernistisks» dzīves un izpausmes stils, žurnālam Ir atklāj, ka nereti izmanto pilnīgi oriģinālus paņēmienus zīmējumu radīšanā, piemēram, «Ursus» veidošanas gaitā, kad tapa «trīs mēnešos – desmit sekunžu gabaliņš», ogles pulveris bērts, jaukts ar skaidām, pūsts ar gaisu. Vienlaikus viņš lieliski pārvalda jaunākās tehnoloģijas, vien bilstot – nereti animatori un mākslinieki tās izmanto pašmērķīgi.

«Ursus» patlaban ir aizceļojis līdz animācijas lielvalstij Japānai, tiek izrādīts Hirosimas starptautiskajā festivālā. Filmas autors saņēmis vilinošu uzaicinājumu divus mēnešus darboties mākslas rezidencē Tokijā, pašam neko nemaksājot. Taču Pētersons, kura dēlam Matīsam ir divarpus gadu, no piedāvājuma atteicies, jo ar sievu, norvēģu valodas tulkotāju Jolantu Pētersoni gaida piedzimstam otru bērniņu. «Tēvam ir jābūt klāt,» viņš kolēģiem teicis stingri un bez atkāpēm.

Vairāk par Reini Pētersonu lasiet šīs nedēļas žurnāla Ir rakstā «Vecmodīgais modernists».

Komentāri (18)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu