Pārlieku saviļņoti • IR.lv

Pārlieku saviļņoti

3
Māra Jansone

Ja Jūrmalā dzird tikai krievu valodu, Jaunais vilnis pie tā nav vainīgs

Sākot strādāt Maskavā, viens no pirmajiem pārsteigumiem, ko atklāju, – cik maz gan patiesībā par mums tur domā. Esot Latvijā, brīžiem šķiet, ka pasaule ap Latviju un latviešiem vien griežas un arī Krievijā visi, sākot no Kremļa mašinērijas lielajiem motoriem un beidzot ar to nozombētajiem pilsoņiem to vien domā, kā pavilkt zem savas lāča ķepas mazo kaimiņu Latviju vai vismaz pazemot. Protams, 16.martā televīzija rāda «esesiešu gājienu» Rīgā un dažu partiju aktīvisti Maskavas ielās izdala skrejlapas ar uzsaukumiem pret fašismu Baltijā un krievvalodīgo spīdzināšanu. Impēriskāk noskaņotie politiķi un ekonomisti labprāt parunā par to, kādu kļūdu Latvija izdarīja, aizmūkot no PSRS, un ka bez Krievijas atbalsta tai nekas prātīgs tāpat neizdosies. Ir arī ierindas pilsoņi, kuri no sirds tic, ka Latvijā krievi ir otrās šķiras iedzīvotāji, un bažīgi apvaicājas, vai nav bīstami doties ceļojumā uz Latviju. Bet kopumā gar Latviju vairākumam ir maza daļa – pašiem savu problēmu līdz acīm. Tik vien kā politiķi labprāt pietur krievvalodīgo nepilsoņu kārti, lai izdevīgā brīdī to izspēlētu.

Kaut kas līdzīgs notiek arī ar Jauno vilni. Par spīti tam, ka par šo festivālu vidējais latvietis izsakās nicīgi (lai arī dažu jūlija vakaru mēdz ieslēgt televizoru paskatīties tā translāciju, jo «neko citu jau nerāda»), ažiotāža ap šo notikumu Latvijā tiek sacelta pamatīga. Sākot no ticamām un mazāk ticamām aplēsēm, cik naudas (vai naudas maisu) Jaunais vilnis atved uz Jūrmalu, un beidzot ar to, ka Krievijas bagātnieku burziņš savecējušo šovbiznesa zvaigžņu sabiedrībā tikai pazemo mūs – vienu no Eiropas Savienības valstīm. Jo Jaunā viļņa laikā Jūrmalā dzird tikai krievu valodu, tur skan tikai krievu mūzika un, galu galā, mūsu kūrorta pērle kļūst par īstenu krievu pilsētu.

Mēs Jauno vilni kritizējam un vienlaikus piešķiram tam milzīgu nozīmi. Pašā Krievijā par šo festivālu runā daudz, daudz mazāk – to uztver tāpat kā jebkuru citu no neskaitāmajiem šoviem, kas pulcē mūžsenās Krievijas zvaigznes, kuras kursē no viena televīzijas kanāla uz nākamo. Protams, skatītāji pamanīs, ka Jaunais vilnis notiek Jūrmalā, bet tas nenozīmēs neko vairāk kā uzjundītas pagātnes atmiņas par tīkamo kūrortu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu