NASA: Grenlandes ledāji kūst rekordlielā ātrumā • IR.lv

NASA: Grenlandes ledāji kūst rekordlielā ātrumā

33
Foto: earthtimes.org

Četrās dienās izkusušo ledāju platība divkāršojas, sasniedzot 97%

Šogad jūlijā Grenlandes ledāji izkusuši daudz vairāk nekā parasti šajā mēnesī, atsaucoties uz NASA paziņojumu, vēsta raidsabiedrība BBC. 30 gadu laikā, kopš pēta ledājus Grenlandē, zinātnieki nav fiksējuši tik strauju kušanu, ziņo portāls Delfi.

Šovasar ledus šajā salā izkusis pat tajos reģionos, kur ir viszemākās temperatūras. Četru dienu laikā izkusušo ledāju platība ir palielinājusies vairāk nekā divas reizes, sasniedzot 97% no visiem Grenlandes ledājiem.

Parasti ledāji vasarā kūst straujāk un lielās platībās, taču šovasar kušanas tempi zinātniekus darījuši bažīgus, un pētnieki situāciju raksturo kā ārkārtēju. Zinātniekiem pagaidām nav izdevies noskaidrot, kas ir iemesls tik straujai ledāju kušanai.

Iepriekš BBC vēstīja, ka no Grenlandes ledājiem atdalījies milzīgs ledus gabals, kura izmēri ir divreiz lielāki par Manhetenu. Ledāju kušana paaugstina okeānu ūdens līmeni par 1,5 milimetriem gadā.

Tiek pieļauts, ka arktisko ledāju kušana izraisa samērā vēsu un lietainu laiku, kas šovasar valda daļā Eiropas. Citviet piedzīvots stiprs karstums, neredzēts sausums vai ļoti spēcīgi negaisi ar virpuļviesuļiem un lietavas ar plūdiem.

Komentāri (33)

dzintarz 25.07.2012. 15.17

Zinātniekiem pagaidām nav izdevies noskaidrot.
=============
Nenāk pašiem žurnaļugām smiekls par šādu formulējumu?

Pagaidām nav izdevies noskaidrot iemeslus straujajai žurnaļugu un tiem pielīdzināmo organismu intelektuālajai degradācijai 21.gs. pirmajā desmitgadē…
Rekordlielo degradācijas ātrumu grūti izskaidrot ar rekordātri pieaugošo platjoslas telekomunikāciju pakalpojumu izplatību vien.

+4
-1
Atbildēt

0

dzintarz 26.07.2012. 11.53

zaļajiem nekas tāds nav vērojams.
===========
pie zaļajiem veiksmīgi tirgo netraumējošu rokudzelžu un ķēžu replikas, kvalitatīvus ātrgaitas kuterus (t.sk. piepūšamos) un patruļkuģus…
Arī degvielu var iepirkt ar “zaļām atlaidēm”!
Zaļais (zāļu) bizness plaukst un zeļ!
Lai dzīvo konkurence!

0
0
Atbildēt

0

Aivars Krauklis 25.07.2012. 20.52

Nepārspīlēsim ar ”vides pētnieku” kritizēšanu – joprojām pasaulē ir zināmi divi vēl nelietīgāki naudas iegūšanas veidi, kā „cīņa pret globālo sasilšanu + zaļā domāšana” – narkotiku un cilvēku tirdzniecība. Tas gan tikai pagaidām, jo ieroču bizness posta ziņā jau sen pārspēts – tos reizēm un diezgan daudz tirgo arī godīgi un pamatoti, pie zaļajiem nekas tāds nav vērojams.

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu