Prezidents atdod Saeimai grozījumus likumā par referendumu ierosināšanu • IR.lv

Prezidents atdod Saeimai grozījumus likumā par referendumu ierosināšanu

20
Foto: Kaspars Krafts, F64

Bērziņš: Saeimas pieņemtie grozījumi negarantē vēlētāju tiesību ievērošanu

Valsts prezidents Andris Bērziņš otrreizējai caurlūkošanai Saeimā nodeva pieņemtos likuma “Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu” grozījumus, kas paredz stingrākus ierobežojumus referendumu ierosināšanai, informēja Valsts prezidenta kancelejas Preses dienestā.

Vēstulē Saeimas priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai (Vienotība) prezidents izklāsta argumentus, paužot viedokli, ka likuma grozījumi nepārprotami negarantē vēlētāju tiesību ievērošanu un likuma grozījumu spēkā stāšanās atlikta pārāk tālu, raksta LETA.

Likumdošanas grozījumus, kas paredz atteikties no divu posmu pieejas likumu ierosināšanai, kā arī prasību, lai vēlētāji pašu spēkiem un ar iniciatīvas grupas atbalstu savāktu vienu desmito daļu parakstu, Valsts prezidents vērtē kā soli pareizā virzienā, jo “mazākums par valsts budžeta līdzekļiem nedrīkstētu pastāvīgi diktēt vairākumam dienas kārtību referendumos”. Šādu vērtējumu Valsts prezidenta skatījumā apliecina arī fakts, ka Satversmes 78.pantā attiecībā uz Latvijas pilsoņu tiesībām ir paredzēts citām Eiropas Savienības valstīm netipisks regulējums. Proti, Saeimā noraidot likuma ierosinājumu, automātiski tiek rīkots referendums par vēlētāju iesniegtā likumprojekta pieņemšanu.

“Līdz ar to ir pamatoti izvirzīt pietiekami augstas prasības attiecībā uz nepieciešamo parakstu skaitu likumprojekta iesniegšanai,” uzsver prezidents.

Bērziņš pauž bažas, ka noteikums vēlētājiem ar pašu spēkiem un iniciatīvas grupas atbalstu savākt vienu desmito daļu vēlētāju parakstu prasīs tik būtisku finansiālu ieguldījumu, kas tikai palielinās naudas varu politikā un atņems pilsoniskajai sabiedrībai iespējas pašai organizēties un būt aktīvai.

Analizējot grozījumus, Valsts prezidents secina, ka likumdevējs centies mīkstināt divu posmu principa atcelšanu un paredzējis papildu parakstīšanās iespējas. Proti, to varētu darīt ne tikai pie zvērināta notāra un bāriņtiesā, bet arī citā pašvaldības institūcijā, kā arī elektroniskā veidā.

“Šādi saudzējošāki risinājumi varētu būt pietiekami, lai pamatotu atteikšanos no parakstu vākšanas divos posmos. Tomēr Saeima šos saudzējošākos risinājumus likumā ir tikai vispārīgi ieskicējusi un deleģējusi Ministru kabinetam izdot atbilstošus noteikumus vai uzdevusi iesniegt grozījumus citos likumos, kuru aprises nav skaidras un varētu prasīt papildu finanšu līdzekļus no pašvaldību budžetiem,” atzīst prezidents un uzsver, ka tā nav laba likumdošanas prakse – tiesiskā regulējuma spēkā stāšanos atlikt uz vairākiem gadiem un vienlaikus nenoregulēt principiāli būtiskus jaunā regulējuma darbības aspektus.

Vēstules noslēgumā prezidents uzsver, ka pirms likuma grozījumos nav ietverti skaidri un svarīgākajos jautājumos izsmeļoši priekšraksti attiecībā uz likumdevēja jau piedāvātajiem saudzējošākajiem risinājumiem – parakstu vākšana pašvaldības institūcijā un elektroniski, nevajadzētu lemt par divu posmu principa atcelšanu, un ir iespējamas diskusijas tikai par prasību paaugstināšanu.

Tāpat prezidents uzskata, ka likumā ir nepieciešami arī citi uzlabojumi, kas novērstu atsevišķas pretrunas un pastiprinātu aģitācijas kontroli.

“Neapšaubāmi, ka Latvija tiešās demokrātijas ziņā ir samērā unikāla, tomēr Satversmē paredzētās indivīdu kopuma tiesības nedrīkstētu atcelt ar likumā ietvertu nesamērīgu prasību starpniecību. Iespējams, vietā ir diskusija par Satversmē noteikto slieksni – viena desmitā daļas vēlētāju – un paša Satversmes 78.panta konstrukcijas pilnveidošanu. Tas bez sarežģījumiem ļautu atteikties no divu posmu principa likumu ierosināšanā,” uzskata Bērziņš.

Kā ziņots, 21.jūnijā Saeimā pieņemtie likuma grozījumi paredz, ka referenduma iniciatoriem no 2015.gada pašiem būs jāsavāc vienas desmitās daļas vēlētāju jeb apmēram 150 000 paraksti.

Patlaban referenduma ierosināšanai ir jāsavāc tikai notariāli apstiprinātu 10 000 vēlētāju parakstu, bet ar desmitās daļas vēlētāju parakstu vākšanu par valsts budžeta līdzekļiem nodarbojas Centrālā Vēlēšanu komisija.

Neapmierinātību ar Saeimā apstiprinātajām referendumu ierosināšanas kārtības izmaiņām paudusi arī politiskās apvienība “Saskaņas centrs” (SC) un Zaļo un zemnieku savienība (ZZS).

 

Komentāri (20)

Jānis Derkusovs 28.06.2012. 22.37

Nu ja… Principā Bērziņš konsekventi turpina līniju, ko uzsāka ar aicinājumu latviešiem boikotēt valodu referendumu. Šitais gājiens ir no tās pašas sērijas.
Lindermans ar Ždanoku būs pateicīgi. Un latvieši, kad būs jāiespringst uz kārtējām promaskavisko spēku ierosinātajām akcijām, arī pieminēs prezidentu ar kādu vārdu…Šaubos tikai, ka labu.Jo cik var kāpt uz vieniem grābekļiem…
Bet tādiem, kas pa oligarhu ofisiem piestaigā, latviešu nacionālās drošības problēmas noteikti nav prioritāras. Tur citas intereses dominē.
.

+7
-1
Atbildēt

1

    lebronj2356 > Jānis Derkusovs 29.06.2012. 06.51

    Ne tikai t.s. ”oligarhiem”, bet arī dažādiem pasaules mierinātājiem, labulīšiem un vēl dažiem no politiskās elites !

    0
    -1
    Atbildēt

    0

ilmisimo 28.06.2012. 21.43

………..vairākas ES nolēmušas atteikties no tautas likumdošanas iniciatīvas (Ungārija), bet mūsu kaimiņvalsts – Igaunijas Prezidents T.H.Ilves, no Latvijas žurnālistu puses jautāts par šāda veida referendumu lomu, nesen teica, ka tie var būt arī “sabiedrības dezorganizācijas ierocis”. …………
http://www.diena.lv/latvija/viedokli/cepane-miti-un-isteniba-par-referenduma-likuma-grozijumiem-13955109

+6
-2
Atbildēt

0

snjuu 28.06.2012. 19.01

Neticama vienprātība.

+2
-2
Atbildēt

2

    ilmisimo > snjuu 28.06.2012. 19.31

    Mēs varētu visi kopā nodibināt ” Vienotību” He, hē :)

    _________________
    un “‘Vientiesību”?

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    dace_ampermane > snjuu 28.06.2012. 19.28

    Mēs varētu visi kopā nodibināt ” Vienotību” He, hē :)

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu