Ja tu šo lasi, pēc 1 minūtes tu mirsi* • IR.lv

Ja tu šo lasi, pēc 1 minūtes tu mirsi*

4
Jura Artūra Putrāma Suvenīru komplekts (1985) un Hameleons (1982).

Izstāde Negantnieki. Mākslinieki – sabiedrības izaicinātāji izsit no rāmjiem 

Dzīve ir pilna ar pārsteigumiem. Vēl pirms nedēļas nevarēju iedomāties, ka apmeklēšu šo izstādi. Vēl jo vairāk – apmeklēšu tāpēc, lai aprakstītu savas domas par redzēto. Bet visam pienāk pirmā reize. 

Jau nosaukumā ir pateikts mākslinieku mērķis – izaicināt un provocēt, mēģinot izsist no ierastajiem rāmjiem, lai cilvēkos radītu emocijas, reakciju un pārdomas. Visspēcīgāk provocēt izdodas tieši ar negatīvo, tāpēc nebūtu prātīgi uz šo izstādi iet, lai iegūtu pozitīvu lādiņu. 

Virsrakstā tīšām ieliku Kristiana Brektes eksponāta tekstu, jo tas ļoti spilgti atspoguļo izaicināšanas procesu skatītāja prātā: 1) sākotnējais noliegums – «kas tas par sviestu?», «tās nu gan ir pilnīgas muļķības»; 2) teorētiskas pārdomas par to, kā būtu, ja tomēr tā būtu; 3) «sausais atlikums» – vai un ko tu domātu un darītu citādi nekā pašreiz. Taču ne visi darbi iziet šo procesu pilnībā – daļa tā arī netiek tālāk par pirmo punktu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu