«Latvijā zivju nav» • IR.lv

«Latvijā zivju nav»

5
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Ieva Alberte

Nosvinējis 60 gadu jubileju, uzņēmējs Raimonds Gerkens sāk makšķerēšanas sezonu Ālandu salās un atklāj, kā vajadzēja laikus izķeksēt naudu no Krājbankas

Varēsit ēst, es skatīšos jums mutē – atsmej Raimonds Gerkens uz aicinājumu pusdienot. Darbā viņam ir kafejnīca, kuras pavārs zina, ko saimnieks ēd, ko ne. Ja tiešām vajagot iet pusdienās, tad varot Vecrīgas Fīlingā, «kur es parasti satiekos».

Gerkens pasūta melnu kafiju. Kā tas iet kopā ar ājurvēdu, ko, spriežot pēc presē rakstītā, uzņēmējs ievēro? «Tās ir pupu mizas. Jēgas nekādas. Vairākkārt biju Ceilonā, masēja mani ar dabiskām eļļām augšā, apakšā, dzina iekšā un ārā, bet tā arī neko no manis neizdzina,» saka Gerkens un no krūšu kabatas izvelk mazu kārbiņu un iespiež kafijā cukura aizstājēja graudus. «Man ir cukura diabēts, neko darīt.» Dzimšanas dienā nogrēkojies, jo viens pats apēdis visu kūku. Pavisam mazu gabaliņu iedevis mazdēlam. Puika varētu ēst saldējumu, cik lien, jo sievai Velgai piederot «labākā saldējuma fabrika Latvijā (SIA LN – red.), bet viņam saldumi ne īpaši. Bet tā jau ir dzīvē – kam gribas, tas nevar.»

Un gribas Gerkenam gleznas un makšķerēt. «Nezinu, kāpēc man gleznas tā patīk. Tiešām nezinu. Katru nedēļu nopērku kādu.» Gerkens ir pazīstams mecenāts, atbalstījis talantīgus un mazturīgus bērnus. Pirms 11 gadiem apbalvots ar V šķiras Triju Zvaigžņu ordeni. Gerkens atbalsta arī romānu konkursu, ko organizē Latvijas Rakstnieku savienība. Jaunāko uzvarētāju neesot izlasījis, stāv uz galda. Nupat pabeidzis kādu krimiķi. Dzimšanas dienā ticis pie divām gleznām: drauga Kārļa Leiškalna meitas gleznotā Raimonda portreta, «tāda ekspresīva». Otrā gleznā atainota jubilāra vājība uz zoli: kreiča dāma sarkanā kleitā. «Labākais vēlējums bija no Valda Birkava: «Lai gribētos un varētu.»»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu