Dzemdējiet, zīdiet • IR.lv

Dzemdējiet, zīdiet

3
Foto — Andrejs Terentjevs, F64
Ieva Puķe

Zemais grūtniecību skaits Rietumu valstīs nesis tik būtisku krūts vēža risku, ka zinātnieki pat runā par hormonālajām tabletēm, kas sievietes organismam radītu bērna gaidīšanas un barošanas laika ilūziju, stāsta Krūts slimību centra vadītājs Arvīds Irmejs 

Garderobistei Veselības centrā 4 pie džempera piesprausta nozīmīte ar rozā lentītes attēlu. Viņa piedalās globālajā krūts vēža pacientu atbalsta kampaņā. Latvijā līdz maija beigām risinās arī akcija Es iešu, kas noslēgsies ar krūts veselībai veltītu ielu gājienu un labdarības basketbola spēli. Pēc Latvijas Vēža reģistra datiem, krūts vēzis 2011.gadā ir sasniedzis rekordu: 1240 jaunu pacientu (t.sk., 10 vīriešu), 446 cilvēki no tā miruši. 

Ķirurgam mamologam Arvīdam Irmejam, kuru sastopu privātpraksē Veselības centrā 4, šī slimība ir profesionāla ikdiena. Jau studiju gados kā brīvprātīgais strādājis Latvijas Onkoloģijas centra ķirurģijas nodaļā, 30 gadu vecumā vadīja Pārmantotā vēža kabinetu P.Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā, tagad, nepilnos 40, atbild par šīs iestādes Krūts slimību centru. 

«Krūts vēzim ir skaidras pazīmes, lielākajā daļā gadījumu, veicot pirmos izmeklējumus, mamogrāfiju vai sonoskopiju, nav šaubu, par ko būs runa,» saka ārsts. Irmejs ir draudzīgs un aizrautīgs sarunas biedrs. Tikai mazliet savādi saulainajā pavasara dienā, kad aiz loga sprāgst vaļā kastaņu pumpuri, ar viņu pārspriest šūnu nekontrolētu dalīšanos, kas izraisa ļauno slimību. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu