Uz nekurieni • IR.lv

Uz nekurieni

3
No labās: Jans (aktieris Iļja Ščerbakovs) un Krekeris (Semjons Serzins).

Latvijas kino tādas filmas kā Cilvēki tur nav bijis – gan kvalitātes un satura, gan dinamikas un vizuālās estētikas ziņā

Jaunā Latvijas režisora Aika Karapetjana filmai Cilvēki tur ir samērā vienkāršs sižets: tās centrā ir Rīgas mikrorajonā dzīvojošs jaunietis Jans, kura vecāki alkoholiķi viņu pametuši. Puisi uzaudzina vectēvs – slims, nedzirdīgs profesors. Jans kopā ar citiem jauniešiem regulāri zog automašīnas, mobilos telefonus, naudu. Ja neskaita Jana vectēvu, šo jauniešu vienīgais skolotājs ir ielas dzīve. 

Cilvēki tur ir skumjš stāsts par jauniešiem un nostāšanos uz pareizā dzīves ceļa. Vai arī nenostāšanos. Darbā atainotas mūsdienās aktuālas problēmas un tas, cik grūti ar tām cīnīties. Filmas laikā kļūst skaidrs, ka šo jauniešu padošanās ir nevis nevarēšana, bet negribēšana vērst visu par labu. Filmas varoņi redz līdzās pastāvošo labo dzīvi, viņi to visu vēlas, taču negrib neko darīt, negrib censties un smagi strādāt, lai sasniegtu ko labāku. Patiesībā Jans nemaz nav gatavs un negrib integrēties tā sauktajā labajā sabiedrības daļā. Dzīve filmas varoņiem ik pa laikam piespēlē izdevības, kad iespējams apstāties un apzināties, kāds ceļš ejams tālāk, bet jaunieši to nevēlas vai arī neprot izmantot. 

Filmā akcentētas arī sociālās atšķirības, kas situāciju saasina un dara bezpalīdzīgāku. Janam iepatīkas meitene Sabīna – izglītota, no labas ģimenes. Galvenais varonis vēlas viņai tuvoties, taču meitene Janu nepamana. Šeit redzama atšķirība starp Jana un Sabīnas sociālajām piederībām, dažādajām dzīvēm, cīņu un izmisumu. Jana izvēle ir nevis izlīdzināt šīs atšķirības un censties mainīties, bet gan atriebt to, ka meitene pret viņu ir vienaldzīga. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu