Par nodevējiem • IR.lv

Par nodevējiem

2
Aivars Ozoliņš

Runājot par referendumu, jāspēj nošķirt organizētājus no balsotājiem

Diskusijās ap tautas nobalsošanu, kuras it kā ir par etnisku saskaņu sabiedrībā, mudž pamatīgs ētisku, tiesisku un politisku argumentu sajukums. Vajadzētu attapties, ka tieši tas bija provokācijas mērķis – «atņemt prātu» un aizstāt to ar iracionālām dziņām darīt citam tā, kā negribētu, lai dara tev pašam. Nedrīkst vienādi vainot provokācijas organizētājus un tos, kuri aiz dažādiem iemesliem viņus atbalstīja. Tāpat ir aplami mēģināt tagad vienādi izlīgt ar vieniem un otriem.

Režisors Alvis Hermanis pirms referenduma pateica, ka tas būšot «tests šīs valsts nodevējiem». Hermanis tā var uzskatīt, taču nevar prasīt, lai katra balsojušā rīcību vērtējam tikai tā. Viņa teiktajam, ka nu «mēs dabūjam visu valstij neuzticamo pilsoņu sarakstu», ir nelāga totalitārisma piegarša. Var saprast mācītāju Rubeni, kuram Hermaņa teiktais licis justies neomulīgi. Tikai nav saprotams, no kādas pieredzes ir paša apgalvojums, ka Latvijā par nodevēju tiekot pasludināts katrs, kurš uzdrošinās pateikt, ka ne visi krievi ir tādi kā Lindermans. Un sabiedrība turpina vārīties, «kuram ir taisnība». 

Hermanis pēc referenduma nav pateicis, ko nu darīt ar ikvienu no 273 tūkstošiem, kas balsoja par otru valsts valodu. Mēģināt visus atmaskot (jo sarakstu taču nav) un, piemēram, apsūdzēt pēc Krimināllikuma 80.1.panta «par vairāk nekā divu personu apvienošanos organizētā grupā nolūkā gāzt Latvijas Republikas valsts varu vai likvidēt valstisko neatkarību»? Vai sākt pilsoņu karu? Toties Rubenis iedvesmojis Labas gribas manifestu, kurā par lielāko problēmu nodēvēts mūsu katra egocentrisms un apgalvots, «ka jebkura problēma ir atrisināma savstarpējas cieņas un atbildības pilnā dialogā starp ieinteresētajām pusēm». Būtu labi, ja tā būtu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu