Smoļenskas mīklas • IR.lv

Smoļenskas mīklas

6
Pie Smoļenskas nokritušās lidmašīnas Tu–154 melnās kastes, kuru satura atšifrēšana diemžēl nav viesusi skaidrību par to, kas vainīgs katastrofas izraisīšanā un 96 cilvēku bojāejā.

Kopš Polijas prezidenta lidmašīnas nogāšanās pie Smoļenskas ir pagājuši 20 mēneši, taču strīdi par nelaimes cēloņiem joprojām nav rimuši, un Polijā turpinās katastrofa pēc katastrofas

Ārlietu ministrs personīgi zvanīja visām augstākajām valsts amatpersonām. Viņa paziņojums bija īss un šausminošs – notikusi katastrofa, neviens nav izdzīvojis. «Tas nevar būt! Prezidentu lidmašīnas nekrīt!» sacīja kāds no sazvanītajiem. Kurš gan spētu noticēt, ka Valsts prezidents, viņa sieva, liela daļa valsts politiskās elites, kopumā 96 cilvēki, ir vienā mirklī gājuši bojā.

Kamēr 2010.gada 10.aprīļa pēcpusdienā visi šokēti vaicāja cits citam, kā tas bija iespējams, no Okences lidostas Varšavā pacēlās maza lidmašīna. Tajā uz Smoļensku lidoja prokurori, lidmašīnas katastrofu izpētes eksperti, speciālo dienestu virsnieki. Viņu galvenais mērķis bija atrast nokritušās lidmašīnas melnās kastes. Tās uzgāja tikai vakarā. Ar dubļiem notrieptās ierīces poļu virsnieku pavadībā tika vestas uz Maskavu. Virsnieku uzdevums bija neizlaist tās no acīm ne mirkli, kamēr netiks ieslēgtas seifā.

Lente bija saglabājusies neskarta, taču skaņa – slikta, daudz trokšņu. Atšifrēt «balsis no viņpasaules» tika uzaicināts poļu virsnieks, kurš labi pazinis apkalpi. Viens no teikumiem, kas pilotu kabīnē izskanēja tikai divas minūtes pirms katastrofas, tika piedēvēts gaisa spēku komandierim ģenerālim Andžejam Blasikam.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu