Māksla piedzimt, māksla mirt • IR.lv

Māksla piedzimt, māksla mirt

4
Foto — Nora Krevneva, F64
Ieva Puķe

Kā mēs radām bērnus, kā uzlabojam savu ķermeni, kādas zāles dzeram un vai protam uzdot jautājumus ārstam un sabiedrībai – bioētikas problēmu loku iezīmē sociālo zinātņu doktore Signe Mežinska 

Divas studentes pirms bioētikas kursa ievadlekcijas pienākušas pie lektores, atvainodamās, ka pametīs auditoriju agrāk – esot jādodas uz zinātnisku konferenci. «Kāpēc neaizgājāt?» nevarējusi nociesties Signe Mežinska, pamanīdama, ka lekcijas beigās meitenes sēž, kur sēdējušas. «Bija tik interesanti!» studentes izsaukušās, un tas Signei bijis labākais kompliments. «Pirms 20 gadiem ikviens bioloģijas students bija preparējis vardi. Jūs neesat? Varat iedomāties, kāpēc to vairs universitātēs nepraktizē?» par šādām lietām liek aizdomāties sieviete, kuras priekšlasījumi Satori radošajā telpā Berga bazārā arī plašākai publikai devuši izpratni par bioētiku. 38 gadus veca sociālo zinātņu doktore, trīs bērnu mamma, šobrīd vērienīgā Eiropas sociālo fondu finansētā biodrošības projektā pēta mākslīgās apaugļošanas problemātiku Latvijā. Citas jaunajām tehnoloģijām veltītā projekta sadaļas: cilmes šūnas, antibiotiku lietošana un drošība, ģenētiski modificēti organismi.

Kas vispār ir bioētika, kādu problemātiku iezīmē tās pētījumi?
Bioētikas kompetencē ir vēsturiskie jautājumi – piemēram, Otrais pasaules karš, noziedzīgie medicīnas pētījumi koncentrācijas nometnēs. Tas viss jau nebeidzās ar nacistiskās Vācijas sagrāvi, līdz pagājušā gadsimta 70.-80. gadiem gan Eiropā, gan ASV bija daudz medicīnisku pētījumu, kas turpināja ignorēt cilvēka tiesības.

Bioētikas zinātne attīstījās arī, strauji attīstoties medicīnas tehnoloģijām: ir radusies iespēja uzturēt cilvēka dzīvību daudz ilgāk. Stimulēt sirdi, mākslīgi ventilēt plaušas. Iepriekš bija tikai ķirurģiska ārstēšana un medikamenti, tagad parādās spēja ārstēt pat ar gēnu terapiju.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu