Laimīgu jauno gadu! • IR.lv

Laimīgu jauno gadu!

3
Pauls Raudseps

ECB iepumpēja pustriljonu bankās un ir gatava dot vēl vairāk

Varbūt nebūs tik traki. Vēl pagājušā gada decembrī gan finanšu tirgus dalībnieki, gan politiķi juta tuvojamies eirozonas apokalipsi. ASV ekonomika likās iebuksējusi, un Ķīnā kuru katru dienu bija gaidāma nekustamā īpašuma tirgus smagā piezemēšanās.

Taču 2012.gada pirmajās nedēļās pastardiena nepienāca. Tās vietā pasauli apspīdējusi optimisma saulīte. Visi galvenie akciju tirgus indeksi pēdējā mēneša laikā ir nozīmīgi pieauguši. Eiro, kura kurss janvāra sākumā bija noslīdējis līdz gandrīz 1,26 dolāriem, ir atspirdzis un atkal pārsniedzis 1,31 dolāru. Turklāt, kaut arī ar dažiem izņēmumiem, eirozonas valstu obligāciju cenas ir pieaugušas, līdz ar to samazinot gan procentu likmes, gan bažas, ka finanšu tirgus neuzticība varētu iedzīt Itāliju vai Spāniju bankrotā.

Kas tik būtiski ir mainījis gaisotni tirgos un tautsaimniecībā? Bez šaubām, svarīgākais notikums bija Eiropas Centrālās bankas lēmums ieviest tā saukto ilgermiņa refinansēšanas operāciju (angliski – long-term refinancing operation jeb LTRO). Pagājušā gada 21.decembrī eirozonas bankām bija iespēja no ECB aizņemties neierobežotas naudas summas uz trim gadiem, par kurām jāmaksā tikai 1% gadā. Tiesa, aizdevums bija jānodrošina ar ķīlu, bet tai derēja eirozonas valstu obligācijas, par kuru pieņemšanu šādā operācijā dažs labs privātais aizdevējs noteikti padomātu divreiz.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu