iVergi • IR.lv

iVergi

2
Apple lielākā sadarbības partnera Foxconn strādnieku kopmītnes Čendu. Dažos dzīvokļos jāsadzīvo pat 20 cilvēkiem.

Pasaules medijus gandrīz vienlaikus aplidoja divas pretrunīgas ziņas: kompānija Apple ir guvusi vēl nepieredzēti milzīgu peļņu, tajā pašā laikā avīze The New York Times atmaskojusi strādnieku nožēlojamos, pat dzīvībai bīstamos darba apstākļus piegādātāju rūpnīcās Ķīnā. Tagad vairāki ietekmīgi amerikāņu izdevumi mudina boikotēt Apple preces 

Kad pērnā gada maijā ēkā nr.5 nogranda sprādziens, sadragātās metāla caurules izskatījās kā niecīgi kokteiļa salmiņi, ko salauzuši milža pirksti. Darbinieki, kas tobrīd atradās kafetērijā, izskrēja uz ielas un redzēja, ka pa izsistajiem rūpnīcas logiem veļas melni dūmi. Viņi zināja, ka šajā cehā strādnieku pienākums ir pulēt planšetdatoru iPad korpusus. Divi cilvēki uzreiz nomira notikuma vietā, aptuveni 20 guva smagas traumas. Kad atbrauca ātrā palīdzība, atmiņā īpaši palika viens no cietušajiem – apdegušā jaunā vīrieša mute un deguns bija viens vienīgs melni sarkans mudžeklis. 

«Vai jūs esat Lai Sjaodons tēvs?» jautāja zvanītājs, kad Lai dzimtajās mājās vīrietis pacēla klausuli. Pirms sešiem mēnešiem ģimene bija pavadījusi 22 gadus veco puisi uz Čendu pilsētu Ķīnas dienvidrietumos. Tur viņš kļuva par vienu no miljoniem «zobratiņu», kas griežas milzīgajā rūpniecības sistēmā. «Viņam ir slikti,» zvanītājs teica Lai tēvam. «Brauciet šurp uz slimnīcu, cik ātri vien iespējams.» 

Pēdējās desmitgades laikā Apple ir kļuvusi par pasaulē veiksmīgāko un bagātāko kompāniju, kas prasmīgi izmanto globālās ražošanas ķēdes priekšrocības. Gan šis, gan arī citi augsto tehnoloģiju uzņēmumi spēj ieviest inovācijas apbrīnojamā ātrumā. Tajā pašā laikā strādnieki, kas montē iPhone, iPad un citas elektronikas preces, lielākoties strādā ļoti skarbos apstākļos – to apgalvo darbinieku tiesību aizstāvji un nenoliedz arī paši uzņēmumi. Lielākā problēma ir darba vide un reizēm arī nopietna, pat dzīvībai bīstama drošības noteikumu ignorēšana. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu