Mammu, vai vīrietis var būt prezidents? • IR.lv

Mammu, vai vīrietis var būt prezidents?

4
Peka Hāvisto (pa kreisi) un Sauli Nīniste.

Šonedēļ finišēs Somijas prezidenta vēlēšanas. Ilgus gadus izvēle bijusi starp kreisajiem sociāldemokrātiem un kādu citu labējo spēku. Šoreiz cīņa rit pavisam citā frontē 

Pirms divām nedēļām vēlēšanu pirmās kārtas laikā Somijas sabiedriskā televīzija YLE ziņoja par kādu interesantu ierakstu tviterī. Braucot mašīnā kopā ar vecākiem, kāda meitenīte pajautājusi: «Vai par Somijas prezidentu drīkst kļūt arī vīrietis?» Pēdējos 12 gadus pirmā valsts amatpersona bija Tarja Halonena, bērni citu prezidentu nekad nav redzējuši. Savukārt pieaugušie visā nopietnībā var vaicāt: «Vai ir iespējams, ka prezidents nav sociāldemokrāts?» 

Jau trīs dekādes valsts galva ir nācis no Sociāldemokrātiskās partijas (SDP). Nu pienācis pārmaiņu laiks. Šosvētdien somi balsos otrajā vēlēšanu kārtā. Izvēle būs starp Peku Hāvisto (51) un Sauli Nīnisti (63). Neviens no viņiem nav nedz sieviete, nedz sociāldemokrāts. 

Kopš pirmajām vēlēšanām Somijas vēsturē, kad šī valsts vēl bija tikai Krievijas autonomā guberņa, SDP ir nemainīgi bijusi starp līderiem. Tagad sociāldemokrāti ir popularitātes zemākajā punktā. Prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā pirms divām nedēļām sociāldemokrātu kandidāts Pāvo Liponens saņēma tikai 7% balsu un izstājās no turpmākās cīņas. «Tā ir īsta katastrofa! Līdz šim SDP kandidāta zemākais rezultāts bija 1962.gadā. Un tie bija 13%, divreiz vairāk nekā šoziem,» analizē Turku Universitātes docents Vile Pernā. Viņš šo kritumu saista ar ideju trūkumu – kopš «labklājības valsts» ieviešanas šī partija vienkārši nespēja piedāvāt neko jaunu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu