Pārmaiņu vēji nepūš uz eiro • IR.lv

Pārmaiņu vēji nepūš uz eiro

7
Rumānijas sabiedrība atšķirībā no citām valstīm ir ļoti atvērta eirozonai un nebūtu pretī tajā iestāties jau tūlīt, tomēr valdība šos plānus ir atlikusi uz nenoteiktu laiku.

Iemesli katrai savi, taču secinājums viens un tas pats – vairākums jauno ES dalībvalstu nolēmušas nogaidīt ar eiro ieviešanu 

Nepietiekami ekonomiskie rādītāji, uzticības trūkums, bailes saņemt atraidījumu un pašmāju politiskie nemieri joprojām attur lielāko daļu Centrāleiropas valstu no pievienošanās eirozonai. Tās, kuras vilcienā ielēkušas, tagad spēlē ar lielā kluba kārtīm, taču ne bez upuriem. Eirozonas paplašināšanos vairākums valstu plāno ne agrāk kā pēc trim gadiem, iespējams, pat vēl tālākā nākotnē. 

Poļi atliek neizbēgamo
Nupat aizvadījusi ES prezidentūru un centusies vadīt eiro kuģi garām bīstamajiem sēkļiem, pati joprojām ir nogaidošās pozīcijās. Polijas zlots nav piesaistīts eiro, un vismaz pagaidām valdība nav noteikusi precīzu laiku, kad tas varētu mainīties. Polijai it kā nebūtu iemesla vilkt garumā, jo tā ir ļoti tuvu Māstrihtas kritēriju izpildei ar 4,3% inflāciju un budžeta deficītu zem 3% no IKP. 

Eksperti lēš, ka Polijas pievienošanās eirozonai nenotiks vismaz līdz 2015.gadam. Pirmkārt, tāpēc, ka šim solim jāpiesakās vismaz divus gadus iepriekš, otrkārt, vietējie politiķi neizrāda steigu, un budžeta taupības laikā valdība ir nolēmusi nogaidīt. Diplomāti neslēpj, ka Polijas politiķus dara nervozus eirozonā notiekošais. Iestāšanos eirozonā atbalsta aptuveni trešā daļa Polijas sabiedrības, arī tāpēc, ka valsts ekonomika ir cieši saistīta ar pārējām ES valstīm, uz kurām aizplūst 80% visas Polijas eksportētās produkcijas. Gandrīz katrai kompānijai, kā arī banku sektoram ir ciešas saiknes ar partneriem citās ES valstīs. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu