Muzeju nakts sestdien • IR.lv

Muzeju nakts sestdien

17
Inta Puriņa, f64

Sestdien, 14.maija novakarē Muzeju naktī piedalīsies vairāk nekā 116 Latvijas muzeji.

Šogad Muzeju naktī apmeklētāju skaits varētu būt lielāks nekā pērn, intervijā biznesa portālam “Nozare.lv” pastāstījusi Latvijas Muzeju biedrības priekšsēdētāja Ineta Zelča-Sīmansone.

Kā uzskata biedrības priekšsēdētāja, kopējais apmeklētāju skaits varētu pieaugt, jo piedāvājums ir kļuvis neformāls, tādēļ tas piesaista interesentus, kuri līdz šim reti apmeklējuši muzejus. Taču precīzu skaitu esot grūti prognozēt.

“Lielajos muzejos apmeklētāju plūsma Muzeju naktī ir tuvojusies vai sasniegusi kritisko robežu, ko tie spēj uzņemt. Lai arī vienmēr esam atbalstījuši tās rīkošanu, tomēr diemžēl ir jādomā par muzeju eksponātu saglabāšanu, kuru stāvokli ļoti ietekmē šādu lielu cilvēka masu radītais mitrums,” skaidro Zelča-Sīmansone.

Mazākie muzeji parasti izceļas ar atraktīvām un interesantām piesaistīšanas programmām, bet lielajiem tas ir ietilpības jautājums.

“Esam atvērti, taču interesentiem jārēķinās, ka apmeklētāju skaits tiks regulēts. Piemēram, Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā būs atklāta fotogrāfa Andreja Granta izstāde, kuras apmeklētāju skaits tiks ierobežots, bet lietus laikā izstāde būs slēgta un pamata aktivitātes notiks muzeja vestibilos,” piebilst biedrības priekšsēdētāja.

Zelča-Sīmansone atzīmē, ka Muzeju nakts ir izveidojusies kā muzeju nozares zīmols, kas iekarojis savu atpazīstamību un devis lielu ieguldījumu muzeju tēla veidošanā. Dažiem Muzeju nakts apmeklētājiem nostrādājot atgriešanās moments, un viņi muzejus apmeklē arī pēc šī pasākuma.

Šogad Muzeju nakts akcijas devīze ir “Kaimiņi”. Muzejos tiks suminātas mūsu kaimiņu tautas un atklātas daudzveidīgās saites, kas vieno kaimiņu pagastu un kaimiņu māju ļaudis. Tāpēc nav nejaušība, ka kopā ar muzejiem viesus gaidīs arī to kaimiņi – gandrīz 50 citas ar kultūras mantojuma saglabāšanu un popularizēšanu saistītās institūcijas: teātri, koncertzāles, bibliotēkas, augstskolas un baznīcas.

Vienlaicīgi ar Latviju Muzeju nakti svinēs tūkstošiem muzeju Eiropā. Kopš 2005.gada, kad Francijas Kultūras un komunikāciju ministrija iedibināja šo Eiropas akciju, tai radies daudz sekotāju. 2010.gadā starptautiskajā akcijā piedalījās 3200 muzeji 40 Eiropas valstīs.

Pērn Muzeju naktī Latvijā piedalījās 250 000 interesentu, kas gan bija par 20 000 mazāk nekā gadu iepriekš.

 

Komentāri (17)

kasitis 13.05.2011. 10.50

Aicinu tos, kuri noguruši no burzmas, tos, kuri vēlas nesteidzīgāku muzeju nakti, braukt uz lauku muzejiem. Memoriālās rakstniekmājas Piebalgā, Blaumaņa Braki Ērgļos… Ir tur savs šarms,jā, arī romantika un tas var kļūt par piedzīvojumu, pozitīvu un neaizmirstamu notikumu.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu