Pirmais trīsreiz • IR.lv

Pirmais trīsreiz

7
Ilustrācija — Līga Kitchen
Indra Sprance

Valda Zatlera lēmums par Saeimas atlaišanu ir izmainījis Latvijas politiku, taču pašam eksprezidentam tas maksājis dārgi 

Šogad viņš bija pirmais biežāk, nekā pats būtu vēlējies, – pirmais prezidents, kurš rosinājis Saeimas atlaišanu; pirmais, kurš kandidējis uz otro termiņu, bet nav pārvēlēts; pirmais, kurš pēc prezidentūras beigām izveidojis savu partiju, guvis lielu vēlētāju atbalstu un tikpat drīz to atkal zaudējis. Valdis Zatlers 2011.gadā iezīmējis būtiskas pārmaiņas politiskajā vidē, kuru sekas nezudīs vēl ilgu laiku. 

26.maija pēcpusdienā nevienam, pat rūdītākajam Saeimas aizkulišu spēlētājam nenāca prātā, kādu notikumu ķēdi aizsāks Saeimas lēmums neatļaut kratīšanu deputāta Aināra Šlesera mājās. Saeimas «alternatīvā koalīcija» – valdībā esošā Zaļo un Zemnieku savienība kopā ar opozīcijas frakcijām Saskaņas centru un Par labu Latviju! – kārtējo reizi balsoja vienoti un noraidīja kratīšanas pieprasījumu, ko KNAB iesniedza «oligarhu lietas» ietvaros, lai pārbaudītu Šlesera iespējamo slēpto dalību virknē uzņēmumu. 

Zatlers nešaubās, ka divas dienas vēlāk –  28.maijā – pieņemtais lēmums rosināt Saeimas atlaišanu bija pareizs. «Ar katru dienu vairāk uzskatu, ka tas bija pareizs solis pareizā laikā. Mēs paši varbūt vēl nenojaušam, cik daudzas pārmaiņas šogad ir notikušas. Ir mainījusies mūsu attieksme pret valsti un politiku, ir pazudusi Latvijas tradīcija, ka daži cilvēki – sauksim viņus par oligarhiem vai par ļoti ietekmīgiem cilvēkiem – faktiski nosaka visus ekonomiskos un politiskos procesus. Viņu ietekme reizē ar divām partijām ir pazudusi no Latvijas skatuves.» Un nevar nepiekrist. Pēdējā pusgada laikā Saeimā ir pieņemti lēmumi, kas pirms Zatlera rīkojuma nr.2 nebūtu iedomājami. Piemēram, Saeima vienprātīgi atbrīvoja amatam neatbilstošo KNAB priekšnieku Normundu Vilnīti un pēc konkursa tikpat vienprātīgi apstiprināja jaunu KNAB vadītāju no paša biroja darbinieku vidus. Pēc teju desmit gadus ilgas muļļāšanās ieviesta sākumdeklarēšana. Jaunajā tūkstošgadē pirmoreiz Latvijā ir valdība, kuru tieši nekontrolē kāds no oligarhiem. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu