Baumu skola • IR.lv

Baumu skola

3
Nellija Ločmele

Tālredzīgākais komentārs, ko pamanīju pēc trakā baumu viesuļa, kas brīvdienās pie bankomātiem izdzina tūkstošiem cilvēku visā Latvijā, ir izglītības organizācijas Iespējamā misija ieraksts tviterī. «Svētdienas notikumi liecina par kritiskās domāšanas trūkumu sabiedrībā. Jau skolā var iemācīt atšķirt baumas no faktiem. Piesakies @iespejamamisija.»

Misija, kas ik gadu skolās «iefiltrē» jaunus skolotājus, izmantoja trako baumu zenītu, lai aicinātu studentus pieteikties savā programmā. Ja kaut viens jaunietis būs atsaucies, tas būs brīnišķīgs un histērijas diriģentiem pavisam negaidīts ieguvums no šī eksperimenta ar paļāvību zaudējušo Latvijas sabiedrību.

Lai kādi būtu baumu autoru patiesie mērķi, svētdiena ļoti skaidri parādīja mums visiem – liela daļa cilvēku pašlaik jūtas nedroši, ir viegli satracināmi un drīzāk gatavi noticēt ļaunākajai iespējai no divām.

Tā nav laba ziņa Latvijai. Vienīgā sudraba maliņa šim mākonim ir tā, ka ļaudis ir gatavi paši rīkoties un uzņemties atbildību par sevi. Šajā gadījumā – naktī salt rindā pie bankomāta, lai glābtu savu naudu. Pat ja draudi nebija īsti, domu apmaiņa starp tiem, kas stāvēja rindās, un tiem, kas palika mājās, dos kādu vērtīgu pieredzes graudu visiem. Šīs diskusijas un argumenti ir mūsu «iespējamā misija», baumu un faktu atšķiršanas mājasdarbs. It sevišķi tad, ja lietai būs skaidrs atrisinājums – tiesībsargi izdarīs savu darbu, atradīs un sodīs manipulācijas autorus un mēs uzzināsim, kurš šo eksperimentālo mācībstundu mums sarīkojis.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu