Parazitologs rektors • IR.lv

Parazitologs rektors

4
Foto — Lauris Vīksne, F64
Pauls Bankovskis

Augstāko izglītību reformē ne jau tikai postpadomju telpā, pārmaiņas notiek visā pasaulē. «Pierodiet pie tā!» saka Tartu Universitātes rektors Alars Kariss. Viņa vadītā augstskola ir vienīgā Baltijā, kas iekļuvusi pasaules labāko skaitā

Kad ar fotogrāfu ieradāmies Latvijas Universitātē, trīs Baltijas augstskolu rektori jau bija priekšā – saimnieks Mārcis Auziņš, Viļņas Universitātes rektors Benedikts Jodka un Tartu Universitātes galva Alars Kariss (53). Varēja noprast, ka viņu sarunas ilgst jau labu brīdi, un tās turpinājās arī fotografēšanas laikā. Apspriesti tika arī Latvijā diezgan plaši izziņotie Igaunijas plāni no nākamā gada atcelt studiju maksu visiem studentiem, kas valsts augstskolās studēs programmās igauņu valodā. 

Viskritiskāk pret šo ieceri noskaņots šķita tieši Kariss. Un ne tikai tāpēc, ka šādas sistēmas ieviešana jau no nākamā gada nozīmētu tūlītēju augstskolu ienākumu samazināšanos. «Protams, vēl pēc kāda laika mēs to naudu varbūt atkal saņemtu kādā citā ceļā, taču tas būtu atkarīgs no politiķiem, un tur nekad neko nevar zināt.» Jautājums par to, vai šāda kārtība atbilst ES valdošajai nostājai pret dažādu veidu diskrimināciju, arī nav īsti skaidrs. «To man būs iespēja pavaicāt politiķiem, kad atgriezīšos,» saka Kariss. 

Tartu Universitāte ir vienīgā Baltijas augstskola, kas prestižajā Times Higher Education veidotajā pasaules universitāšu reitingu tabulā, dalot 351.-400.vietu ar virkni citu mācību iestāžu, ir iekļuvusi starp augstāk novērtētajām Eiropas augstskolām. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu