Revolucionārs no Tallinas • IR.lv

Revolucionārs no Tallinas

6
Protestētāju versija par baņķieriem kā «rijīgām cūkām» Kanādas pilsētā Vankūverā 15.novembrī.

Viņš izdomāja saukli «Occupy Wall Street» un tagad mudina boikotēt Ziemassvētku iepirkšanās ārprātu. No sociālajos tīklos izplatīta aicinājuma sacelties pret korporāciju alkatību un atjaunot īstu demokrātiju Amerikā ir izaugusi masu kustība, kuras aizsācējs ir igaunis Kalle Lasns (69) 

Kad jūlija sākumā Kalle Lasns ar kolēģiem, kreisi noskaņotā žurnāla Adbusters līdzstrādniekiem sprieda par Arābu pavasarim līdzīgu turpinājumu Amerikā, viņiem pat sapņos nerādījās, kādu lavīnu Ņujorkā, citās ASV pilsētās un daudzās pasaules vietās izraisīs viņu iemestais pirmais akmens. «Okupējam Volstrītu!» bija Lasna atbilde uz rūgstošo netaisnības un bezcerības izjūtu, ko viņš pamanīja žurnāla lasītāju kopienā un sarunās ar jaunajiem interneta paaudzes domubiedriem. 

Pārmetumus, ka šī atbilde ļauj izspļaut naidu un nolaist tvaiku, bet nepiedāvā reālus risinājumus, Lasns noraida ar pretuzbrukumu – domāt, ka ikvienai pasaules revolūcijai ir vajadzīgs viens konkrēts līderis un viens skaidri formulēts vēstījums, ir «vecmodīgi». Viņš uzskata, ka vērtīgi ir sākt diskusiju par to, ka vecā divpartiju sistēma ASV un patērētājkultūra globāli nepiedāvā cerību nākotnei. Agrāk vai vēlāk risinājumi radīsies. 

Bēg no šāviena pakausī
Policijas agresija pret protestētājiem Lasnu drīzāk uzkurina, nevis apslāpē. Viņš pats ir piedzīvojis īsta kara šausmas, kuras nespēj aizmirst joprojām. Kad sazvanu viņu mājās Vankūveras apkaimē, Lasns atsauc atmiņā sarkanās armijas uzlidojumu dzimtajai Tallinai 1944.gada martā, kad viņam pašam pat vēl nebija divi gadi. «Briesmīgs troksnis, karstums, uguns šņākoņa, bumbu šķembu kaucieni… Tādas lietas paliek prātā uz visu mūžu,» Lasns atceras pārdzīvoto elli. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu