Strīķe: Nav zināms, kad “oligarhu” lietu varētu nodot prokuratūrai • IR.lv

Strīķe: Nav zināms, kad “oligarhu” lietu varētu nodot prokuratūrai

8
Juta Strīķe. Foto: Lita Krone, LETA

“Rīdzenes” sarunu dalībnieki esot runājuši tikai par nākotnes plāniem un nekā noziedzīga tajā neesot

Tā sauktā “oligarhu lieta” pašlaik ir viena no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) prioritātēm, LTV raidījumam “De facto” atzina KNAB priekšnieka pienākumu izpildītāja Juta Strīķe.

Lietas izmeklēšanai KNAB izveidota izmeklēšanas grupa. “Katru dienu tiek strādāts, un te tiešām ir nepieciešams kvalificētu, zinošu izmeklētāju darbs ikdienas, tāpēc arī mums, veicot rūpīgu atlasi, ir pieņemti darbā četri jauni izmeklētāji papildus pie esošiem, un tuvākajā laikā būs arī piektais,” stāstīja Strīķe.

Pretēji iepriekš izskanējušajiem pieļāvumiem Strīķe atteicās apstiprināt, ka drīzumā šo lietu vai kādu tās daļu varētu nodot prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai. Izmeklētāja uzsvēra, ka nav iespējams prognozēt, kad šo lietu varētu nodot prokuratūrai, ziņo LETA.

“To lemj izmeklētājs, viņš lemj, vadoties no daudziem faktoriem. Es nevaru pašlaik atbildēt viņa vietā, bet tiklīdz izmeklētājs pieņems lēmumu par kādas daļas vai procesa virzīšanu uz prokuratūru, mēs, protams, paziņosim par to, bet pirms laika mēs nekad neesam nodarbojušies ar prognozēšanu,” sacīja Strīķe.

Strīķe arī noraidīja “Rīdzenes” sarunu dalībnieku teikto, ka runājuši tikai par nākotnes plāniem un nekā noziedzīga tajā neesot. Viņa uzsvēra, ka “kriminālprocesu ierosināt var tikai tad, kad ir ziņas par faktiem par izdarītu noziedzīgu nodarījumu. Arī sankcijas kratīšanām tiesā var saņemt tikai tad, ja ir pietiekamas ziņas, ka ir izdarīts noziedzīgs nodarījums un konkrētās vietās var atrasties pierādījumi, tāpēc pilnīgi viennozīmīgi mums nerodas jautājums par to, vai tur ir iespējams vai nav noziegums”.

Izskanējuši minējumi, ka ar “oligarhu lietu” esot saistīta arī nesenā bijušā iekšlietu iekšlietu ministra Dzintara Jaundžeikara (LPP/LC) aizturēšana.

Strīķe apliecināja, ka kriminālprocesā, kura ietvaros patlaban apcietinājumā atrodas Jaundžeikars, iesaistīta arī kāda KNAB amatpersona, kura gan birojā vairs nestrādājot. “Es nenoliegšu, ka šajā kriminālprocesā figurē nu jau bijusī KNAB amatpersona. Mēs esam reaģējuši tiklīdz mums bija pietiekamas ziņas un fakti. Par iesaistītām personām, statusiem pašlaik mēs neesam tiesīgi runāt, jo procesu virza prokurors,” sacīja Strīķe.

Izmeklētāja bija izvairīga atbildēs uz jautājumiem, kas saistīti ar šo amatpersonu – Strīķe nesniedza informāciju, kādas ziņas šai personai bija pieejamas, cik sen viņa birojā vairs nestrādā un kādā līmeņa darbinieks bija. Strīķe vien sacīja, ka “birojs ļoti rūpīgi seko jebkuriem gadījumiem vai jebkuriem faktiem, kas varētu liecināt par nesankcionētu izpaušanu, un šī amatpersona jau kādu laiku šeit nestrādā, bet sīkāk es nedrīkstētu precizēt izmeklēšanas interesēs”.

KNAB priekšnieka pienākumu izpildītāja atzina, ka birojs ir paaugstināta riska iestāde, jo ietekmīgiem cilvēkiem ir pastiprināta interese par biroja darbu. Pēc Strīķes vārdiem, šādi darbinieki, kas, iespējams, izpauduši slepenu informāciju, neesot vērtējami par augsta līmeņa darbiniekiem. “Ja kāds cilvēks dara kādas prettiesiskas darbības, tad šo darbību veikšana liecina par viņas cilvēciski zemo līmeni,” sacīja Strīķe.

Savukārt vaicāta, vai pašlaik līdzīga informācijas noplūde vairs nenotiek un vai viņa ir droša, ka neviens, par kuru notiek operatīvā darbība, par to neuzzina, Strīķe atbildēja izvairīgi, sakot, ka “birojā tiek izmeklētas ļoti daudzas lietas, svarīgas sabiedrībai lietas, un arī pret ļoti ietekmīgiem cilvēkiem. Mēs skaidri apzināmies, ka interese no žurnālistiem, no ietekmīgiem cilvēkiem, no ietekmīgo cilvēku aprindām attiecībā uz mūsu lietām ir ļoti liela. Tāpēc mēs varētu nosaukt biroju kā tādu paaugstināta riska iestādi, ja mēs neko nedarītu, nevienu nekas šeit neinteresētu, nekas arī nenonāktu atklātībā. Un apzinoties, ka šo cilvēku loks ir ļoti liels, kuriem interese ir par to, ko mēs darām, mēs analizējam gan pieļautās kļūdas, gan iekšējās regulācijas un nepārtraukti pastiprinām tos drošības mehānismus, lai novērstu iespējamo informācijas noplūdi”.

 

Komentāri (8)

Janka, Janic 14.11.2011. 07.51

kas ar Miķelsonu? … taa arii beidzaas? ka nekaa

+3
0
Atbildēt

1

tetrapack 14.11.2011. 12.08

Virsraksts: “Rīdzenes” sarunu dalībnieki esot runājuši tikai par nākotnes plāniem un nekā noziedzīga tajā neesot.

Teksts: Strīķe arī noraidīja “Rīdzenes” sarunu dalībnieku teikto, ka runājuši tikai par nākotnes plāniem un nekā noziedzīga tajā neesot. (..) “Pilnīgi viennozīmīgi mums nerodas jautājums par to, vai tur ir iespējams vai nav noziegums”.

Godīgi sakot, man gan rodas jautājums, tā arī nesapratu, ir vai nav. Nesapratu arī par tiem darbinieku līmeņiem; iepriekš likās, ka runa ir par piekļuves līmeni informācijai, nevis par “cilvēcisko līmeni” (?).

+2
0
Atbildēt

0

Aivars Krauklis 14.11.2011. 12.05

Izlasījis šo sacerējumu, vairs nesaprotu – Strīķe tagad vienlaikus ir “izmeklētāja” un stāsta, ko var vai nevar “izmeklētājs”?
Par tēmu – tam, ka “oligarhu lietu” tik drīz uz prokuratūru nesagatavos, ticu bez šaubām. Neba nu knābim pirmā reize.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu