LU gatavojas lielai pārveidei • IR.lv

LU gatavojas lielai pārveidei

15
LU Dabaszinātņu Akadēmiskā centra vizualizācija.
Krista Vitena

Pēc diviem gadiem jau jābūt redzamam rezultātam Pārdaugavā – LU Dabaszinātņu centram

Torņakalnā, kur jūlijā un augustā notika arheoloģiskie izrakumi, līdz 2014.gada septembrim jābūt pabeigtai Latvijas Universitātes (LU) jaunā Dabaszinātņu centra pirmajai kārtai.

LU izstrādājusi projektu, kas paredz Pārdaugavā izveidot modernu studiju infrastruktūru ar pieciem korpusiem un visu nepieciešamo aktīvai studentu dzīvei. Ar kompleksa pirmās kārtas – LU Dabaszinātņu akadēmiskā centra – prezentāciju ceturtdien iepazīstināja LU vadība.

LU Akadēmiskais centrs atradīsies Torņakalnā pie Jelgavas ielas, kur tagad ir tukšs un nesakopts lauks. Šis zemes gabals LU rīcībā nonāca sadarbībā ar Rīgas domi un valdību, informē I.Muižnieks.

LU rektors Mārcis Auziņš teica, ka „šis ir unikāls projekts un unikāla situācija”, jo līdz šim Latvijai nav bijusi iespēja īstenot tik lielu projektu. Patlaban no 26 ēkām, kas ir LU pārziņā, tikai divas ir projektētas un veidotas tieši universitātes vajadzībām, bet pārējās ir pielāgotas studiju vajadzībām. Torņakalna rajonā līdz 2023.gadam LU plāno izveidot modernu infrastruktūru ar teju 10 būvēm un kopējo platību 120 000 kvadrātmetru. Pirmo kārtu, Dabaszinātņu centru, iecerēts pabeigt līdz 2014.gada 30.septembrim.

Jaunajā Dabaszinātņu akadēmiskajā centrā tiks apvienotas četras fakultātes – Ķīmijas, Bioloģijas, Medicīnas un Ģeogrāfijas un zemes zinātņu, kā arī Ķīmiskās fizikas un Mikrobioloģijas un biotehnoloģijas zinātniskie institūti. Te būs zinātniskā bibliotēka – lasītava, administrācijas un saimniecības telpas, rekreācijas zonas. Jaunajam centram projektu izstrādās arhitektu apvienība „6.stils”. Arhitekte Vita Polkovņikova teica, ka Akadēmiskais centrs iekļausies Rīgas domes plānotajā jaunā Rīgas centra – Pārdaugavas centra attīstībā.

Pēc pārcelšanās būs jārod risinājumi, ko darīt ar atbrīvoto LU nekustamo īpašumu. LU zinātņu prorektors Indriķis Muižnieks teica, ka universitātes vēlme būtu izmantot kaimiņvalstu praksi – iegūtie līdzekļi no ēkām, kas tiks pielāgotas citām vajadzībām vai pārdotas, jāiegulda augstākās izglītības un zinātnes attīstībā. Tomēr šis ir arī politisks lēmums, par kuru jau runāts ar valdību, jo nepieciešami grozījumi likumdošanā. 

Augstākās izglītības infrastruktūras attīstības projekta kopējās izmaksas ir 22 736 757 latu, no kuriem 85 procentus nodrošina Eiropas Reģionālās attīstības fonds (19 326 244 lati), 1,6 miljoni latu ir no valsts budžeta un 1,7 miljoni latu ir pašas augstskolas līdzekļi.

Jau ziņots, ka pirms būvdarbu sākšanas šovasar Torņakalnā notika arheoloģiskie izrakumi. Te tika atrasti vairāki tūkstoši mālu lausku, aptuveni 450 senlietas un divu celtņu paliekas no XVII gadsimta otrās puses. Izrakumi tika veikti divos laukumus, kuru kopējā platība ir 820 kvadrātmetri.

 

Komentāri (15)

shizii_4u 04.11.2011. 12.37

Es kā Torņakalna iedzīvotājs par to tikai priecājos. Jo ātrāk sāks būvēt un attīstīt, jo labāk attīstīsies jau tā feinais rajoniņš

+4
0
Atbildēt

0

Māris Engers 04.11.2011. 12.40

apsveicami, ka izdevies šo lietu izkārtot. šo fakultāšu studentiem (vēl pieminot FMF, bet tā atrodas salīdzinoši tuvu jaunajam kompleksam) pietiekami daudz kursu notiek “ciemos” vienam pie otra; atrašanās vienā kompleksā noteikti palīdzēs attīstīt starpdisciplināru izglītību, kas mūsdienās ir ļoti svarīgi. arī institūtu, kas tradicionāli nodarbina vairāku minēto fakultāšu studentus, atrašanās vieta būs ļoti izdevīga, turklāt institūta atrašanās tik tuvu fakultātei tiešām veicina studentu iesaisti pētnieciskajā darbā, kā to parāda LU LC.

nemaz nerunājot par finansiālajiem ieguvumiem, ko LU varētu dot prasmīga pašreizējo ēku apsaimniekošana (un LU pieredze šajā ziņā ir pietiekami laba).

“pure win”, kā internetā mēdz teikt.

+4
-1
Atbildēt

0

Dmitry 04.11.2011. 14.19

Izcila ziņa!!! Tas ir tikai signāls nākamiem studentiem ka ir kāds/i kas domā arī par viņu nākotni – kvalitatīvu izglītibu un infrastruktūru. Tas ir no svara! šī būs ari iespēja piesaistit studentus no citām valstīm kas būs jau liels plus Latvijas izglitībā kopumā.

Būtu lieliski izveidot ari lielāku zinātnisko observatoriju – piesaistit zinātnieku gaišos prātus un inovatorus, un dot iespēju to apmeklēt ari citiem interesentiem no malas, kas ienestu arī papildus līdzekļus pašai universitātei. #dienasprieks:)

+4
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu