Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

4
Nedēļā, kad pasaule piefiksēja jaunu robežšķirtni — iedzīvotāju skaits sasniedza septiņus miljardus — Berlīnes zoodārza darbinieki un apmeklētāji priecājās par jaunu mazuli nīlzirgu mītnē. Mammas Nikoles pēcnācējam vēl nav dots vārds, taču ir cerība, ka tas kļūs par tikpat iemīļotu dzīvnieku, kā savulaik par pasaules slavenību kļuvušais baltais lācis Knuts.

Nedēļas notikumi pasaulē


Grieķijas premjers Georgs Papandreu pirmdien aicināja rīkot referendumu,
lai apstiprinātu pagājušajā nedēļā ES samitā un eiro zonas samitā pieņemto vienošanos, kas paredz samazināt Grieķijas valsts parādu par aptuveni trešo daļu. Pēc šā paziņojuma Eiropas lielākās akciju biržas un eiro vērtība otrdien piedzīvoja strauju kritumu, bet Grieķijas fondu tirgus kritās par vairāk nekā par 6%.

NATO beigusi savu militāro misiju Lībijā, pirmdien paziņoja NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens. NATO jau iepriekš bija pasludinājusi, ka septiņus mēnešus ilgusī operācija, kas sākās 19.martā, noslēgsies 31.oktobrī. Pēc Lībijas līdzšinējā līdera Muamara Kadāfi režīma gāšanas valsts varu pārņēmusī Nacionālā Pārejas padome par pagaidu valdības vadītāju pirmdien ievēlēja uzņēmēju Abdelrahimu al Kibu. Atbilstoši valsts reformu plānam NPP astoņu mēnešu laikā nodos varu vēlētai asamblejai un tiks izstrādāta konstitūcija.

Kirgizstānas prezidenta vēlēšanās pirmdien uzvarēja līdzšinējais premjerministrs Almazbeks Atambajevs. Pašreizējai prezidentei Rozai Otunbajevai, kas uzņēmās pagājušā gada revolūcijas vadību, šajās vēlēšanās nebija tiesību kandidēt, taču viņa ir tuva Atambajeva sabiedrotā. Tā ir pirmā reize 20 gadus ilgajā neatkarīgās Kirgizstānas vēsturē, kad varas pāreja notikusi mierīgi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu