Policija atsakās apsargāt prokuratūru, tiesas un ebreju draudzi • IR.lv

Policija atsakās apsargāt prokuratūru, tiesas un ebreju draudzi

19
Foto: Teiksma Briede, F64

Prokuratūra, tiesas un ebreju draudze iebilst šai iecerei 

Valsts policija (VP) vairs nevēlas apsargāt Ģenerālprokuratūras, Satversmes tiesas (ST), Rīgas apgabaltiesas un Rīgas ebreju reliģiskās draudzes namus, liecina Iekšlietu ministrijas (IeM) sagatavotie grozījumi VP apsargājamo objektu sarakstā, kas ceturtdien pieteikti Valsts sekretāru sanāksmē. Ģenerālprokuratūra, ST un ebreju draudze iebilst pret šo ieceri.

Pašlaik VP apsargā piecas Latvijas vēstniecības ārvalstīs, 11 ārvalstu vēstniecības Latvijā, Ģenerālprokuratūru, Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centru, ST, Rīgas apgabaltiesu, Rīgas ebreju reliģisko draudzi un divas Saeimas reprezentācijas ēkas, ziņo BNS.

IeM informējusi, ka VP Objektu apsardzes pārvaldē ir vakantas 82 amata vietas jeb 14% no kopējā skaita. Līdz ar to VP nevar pilnvērtīgi nodrošināt normatīvajos aktos noteikto objektu apsardzes kvalitāti nepieciešamajā līmenī.

Rīgas ebreju reliģiskās draudzes apsardzi Valsts policija sāka pēc vairākiem terora aktiem, kuri izraisīja lielu rezonansi sabiedrībā, tomēr no valsts netika piešķirts finansējums šā objekta apsardzei, kā arī Valsts policijā netika ieviestas papildu amata vietas. IeM nolēmusi pārtraukt šā objekta apsardzi nepietiekamā darbinieku skaita dēļ, norādot, ka šo funkciju var veikt apsardzes uzņēmums.

Personāla trūkums ir arī viens no iemesliem, kādēļ VP vēlas atteikties no ST un Ģenerālprokuratūras apsardzes, norādot, ka prioritāte ir nodrošināt kritiskās infrastruktūras drošības pasākumus, kas ir prioritāri no valsts drošības aspekta.

Savukārt Rīgas apgabaltiesas apsardzi VP faktiski nenodrošina, bet to dara apsardzes komersants. Valsts policijas Konvoja bataljons nodrošina sabiedrisko kārtību tiesās tikai tiesas sēžu laikā. Valsts policijā nav paredzētas amata vietas, kā arī nav piešķirti finanšu līdzekļi Rīgas apgabaltiesas apsardzei. Tomēr VP plānojusi turpmāk pie šiem objektiem organizēt patruļas.

Ģenerālprokuratūra, ST un ebreju draudze iebilst pret šo ieceri. Ģenerālprokuratūra norāda, ka tās telpās tiek glabāts valsts noslēpums, kā arī NATO un Eiropas Savienības klasificētā informācija. Lai nodrošinātu kvalificētu apsardzi, prokuratūrai būtu jāveido savs iekšējais apsardzes dienests ar attiecīgu darbinieku skaitu un materiālo nodrošinājumu vai jāslēdz līgums ar apsardzes komersantu.

Satversmes tiesa norāda, ka apsardzes nenodrošināšana ST radīs būtisku valsts varas atzaru līdzsvara principa pārkāpumu.

Arī Rīgas ebreju reliģiskā draudze iebilst pret Rīgas horāļu sinagogas ēkas apsardzes pārtraukšanu, norādot, ka visā pasaulē pret ebreju objektiem notiek diversiju akti, vandalisma akti, skan aicinājumi par ebreju tautas iznīcināšanu. Pārtraucot Rīgas ebreju reliģiskās draudzes apsardzi, pastāv augsts vandalisma risks, kā arī tas var aizskart Latvijas prestižu.

Atsakoties no šo objektu apsardzes, VP būs jāsamazina 15 amata vietu, savukārt ietaupītos līdzekļus 82,7 tūkstošu latu apmērā paredzēts novirzīt VP apsargājamo objektu un kritiskās infrastruktūras drošības pasākumu nodrošināšanai.

VP no 2013.gada arī plānojusi pārtraukt narkoloģijas centra apsardzi, nododot šo funkciju Ieslodzījuma vietu pārvaldei.

 

Komentāri (19)

Janka, Janic 02.11.2011. 17.19

vispaar jau policija nebuutu jaanodarbojas ar naktssargu pienaakumiem , tamdeeļ jau ir apsardzes firmas .

+5
0
Atbildēt

3

    mary75 > Janka, Janic 03.11.2011. 08.56

    Līdz šim nevienas citas draudzes kulta celtnes nav spridzinātas.
    Un drošība pret tādām lietām, jānodrošina valstij, nevis privātfirmai.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > Janka, Janic 03.11.2011. 11.49

    to dzeris49
    To sauc par “Reihstāga dedzināšanu”, tāpat kā dzīvojamo māju spridzināšanu Buinakskā, Volgodonskā, Maskavā un mēģinājumu Rjazaņā.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Edzs > Janka, Janic 02.11.2011. 19.31

    nu ja, tas nebija solidi, visas draudzes Latvija tak policija nespetu apsargat.
    ja liekas ka ir apdraudejums, tad draudzei par draudzes lidzekljiem ir janoligst apsardzes firma.

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

kkristaps 02.11.2011. 17.05

Jocīgs formulējums: policija vairs negrib apsargāt… Policijas funkcijas manuprāt nav atkarīgas no policistu gribēšanas vai negribēšanas tās pildīt. Man grūti spriest, kurus objektus vajadzētu vai nevajadzētu apsargāt un kādam dienestam vai organizācijai kas būtu jāapsarga, bet šis formulējums izklausās pēc nemākulīga žurnālista pļāpājuma. Neticu, ka kāds oficiāls policijas pārstāvis būtu tik stulbi izteicies.

+4
-1
Atbildēt

4

    raimonds_bossltd > kkristaps 02.11.2011. 21.30

    to Toms Blumbergs
    Kāpēc lai tādi talanti, kas radījuši superīgāko biznesa projektu “holokausts” kādam maksātu par savu apsardzi? Lai latvieši maksā!!!http://ipvnews.org/stump_article09022011.php

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > kkristaps 03.11.2011. 11.46

    to dzeris49
    Krievu fašisti sēž mūsu parlamentā, izlaupa Rīgas kasi un no Kremļa un “Baltā” nama straujiem soļiem ved krievu(vergu) nāciju uz tās neizbēgamu drīzu galu.
    Parašai kirdik un tās faniem arī neizbēgt no barga soda.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > kkristaps 03.11.2011. 06.22

    Lielais muldētājs par krievu fašistiem dod atsauci uz krievu fašistu lapeli?
    Vismaz skaidrs, no kurienes tu sasmelies visas savas “gudrības”.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    sivrita > kkristaps 02.11.2011. 19.19

    ja atceros, tad kādās diskusijās jau agrāk bija izskanējis, ka policija labprāt neapsargātu kaut kādas iestādes… un pamato ar finansējuma nepietiekamību…

    ok ebreji, lai apdrošina īpašumu, uzliek kameras un noslēdz līgumu ar apsardzes firmu…
    bet tiesas un prokuratūra nu gan būtu policijai jāsargā… privātos laist iekšā valsts varas nodrošināšanas institūtos nebūtu prāta darbs… kādas tad viņiem pilnvaras būtu piemēram tiesā…
    var protams izveidot atsevišķus prokuratūras un tiesu drošības dienestus… bet tas tikai pārliks naudu no vienas kabatas otrā un beigās sanāks vēl dārgāk…

    izklausās, ka Ķuzis nav īsti atbilstošs savam amatam…

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

oktaavs 02.11.2011. 19.54

Ja labi maksās, tad sargās. Nevajag žmiegties. It sevišķi tiem, kam ir interese un nauda.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu