ASV aptur maksājumus UNESCO Palestīnas dēļ • IR.lv

ASV aptur maksājumus UNESCO Palestīnas dēļ

46
Palestīniešu zēns ar karogu. Foto: AFP/LETA

Palestīna uzņemta par pilntiesīgu UNESCO dalībvalsti

Līdz ar Palestīnas uzņemšanu UNESCO ASV aptur maksājumus šai starptautiskajai organizācijai, pirmdien apliecināja Savienoto Valstu Valsts departamenta preses pārstāve Viktorija Ņūlenda.

“Mums novembrī būtu bijis jāveic 60 miljonu dolāru (30 miljonu latu) maksājums UNESCO, bet mēs šo maksājumu neveiksim,” sacīja amatpersona.

Līdz ar Palestīnas uzņemšanu “tiek aktivizēti ilgstoši spēkā bijušie [ASV] likumu ierobežojumi, kas liek ASV atturēties no finansiāliem ieguldījumiem UNESCO”, skaidroja Ņūlenda.

ASV 90.gados pieņemti divi likumi, ar kuriem aizliegta tādu ANO struktūru finansēšana, kurās Palestīna uzņemta par pilntiesīgu locekli.

Amatpersona arī norādīja, ka Palestīnas uzņemšana bijusi “priekšlaicīga” un šādi tiek apdraudēti starptautiskās sabiedrības centieni panākt tiešu izraēliešu un palestīniešu miera sarunu atsākšanu.

Jau ziņots, ka UNESCO Ģenerālās asamblejas balsojumā pirmdien Palestīnai piešķirts pilntiesīgas dalībvalsts statuss.

“UNESCO Ģenerālā asambleja nolemj uzņemt Palestīnu kā UNESCO locekli,” teikts 107 valstu pieņemtajā rezolūcijā. Pret Palestīnas uzņemšanu balsoja 14 valstis un 52 atturējās. Palestīnai līdz šim bija UNESCO ir novērotāja statuss, ziņo LETA/AFP.

Latvija pirmdien balsojumā par Palestīnas uzņemšanu UNESCO atturējās, informēja Ārlietu ministrijā.

Palestīnas uzņemšana UNESCO nozīmē organizācijas attiecību saasināšanos ar Vašingtonu, jo ASV 90.gados pieņemti divi likumi, ar kuriem aizliegta tādu ANO struktūru finansēšana, kurās Palestīna uzņemta par pilntiesīgu locekli.

UNESCO zaudēs 70 miljonus dolāru (35 miljonus latu) jeb 22% tās ikgadējā budžeta.

Jau ziņots, ka UNESCO izpildkomiteja 5.oktobrī ieteica uzņemt organizācijā Palestīnu pilntiesīgas valsts statusā. Palestīniešu prasību atbalstīja 40 UNESCO izpildkomitejā pārstāvētās valstis, četras, tai skaitā arī Latvija, balsoja pret, bet 14 atturējās.

ANO Drošības padome izskata palestīniešu prasību atzīt Palestīnas valsti un uzņemt to ANO kā pilntiesīgu locekli, kuru ANO ģenerālsekretāram 23.septembrī iesniedza palestīniešu pašpārvaldes prezidents Mahmuds Abass. Drošības padomes balsojums šajā jautājumā sagaidāms tuvāko nedēļu laikā.

Tikmēr ASV jau paziņojušas, ka izmantos savas veto tiesības, lai bloķētu palestīniešu prasību.

 

Komentāri (46)

ARNO 31.10.2011. 18.16

Vēsture visu noliks savās vietās. Jāatceras ka rietumvalstis arī nestedzās 1962 gadā atbalstīt ANO Speciālo Komisiju par aparteīdu Dienvidāfrikā.

+9
-4
Atbildēt

3

    mary75 > ARNO 01.11.2011. 10.26

    Nevajag salīdzināt Latviju ar Zimbabvi.
    Latvieši zemi apstrādā, Zimbabvē, pēc zemes pārdales vietējo melnādaino labā, jau, praktiski, bads.
    Vispār, sen jau pastāv teorija, ka valsts labklājība atkarība vairāk no kultūras un tradīcijām, un daudz mazāk no tā, vai tur ir demokrātija, vai nav.
    No otras puses, veca metode, kas tiek pielietota arī Latvijā — sakūdi divas grupas, lai būtu pie varas, ,kam tur interesē, ir tur bads, vai nav, ne jau Mugabe.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    snjuu > ARNO 01.11.2011. 09.53

    “Un pēc tā aparteida likvidēšanas tur spēcīgi uzlabojusies dzīve?”
    ===
    Droši vien latviešiem arī vajadzēja turpināt dzīvot vien nost baltvācu vadībā, nevis atņemt šiem zemi (kā Zimbabvē) un iztaisīties par cilvēkiem.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    mary75 > ARNO 01.11.2011. 06.10

    Un pēc tā aparteida likvidēšanas tur spēcīgi uzlabojusies dzīve?
    Bija taču divas visattīstītākās Āfrikas valstis.
    It sevišķi bijušajā D. Rodēzijā, tagadējā Zimbabve, kur tagad notiek aparteīds ar pretējo zīmi un totāls bardaks?
    Tāpat, kā visā Āfrikā, pēc kolonialisma ēras beigām?
    Negribu ar to teikt, ka aparteīds un kolonialisms ir kaut kas labs, jākrīt tam bija tik un tā, bet, ne vienmēr kādas diktatūras likvidācija tādos reģionos atnes ko labāku, bieži vien viss kļūst tikai sliktāks.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

snjuu 31.10.2011. 15.45

Manuprāt, LV attiecīgie pārstāvji ar savu balsošanu pret rīkojās pavisam nelāgi un nepareizi.

+13
-10
Atbildēt

1

    raimonds_bossltd > snjuu 01.11.2011. 10.11

    to Kristaps Freimanis

    Būtu tikai taisnīgi, ja no par ASV vai ES naudu būvētās skolas vai slimnīcas raidītā palestīniešu raķete trāpītu tavam bērnam, varbūt pārietu patika pūst Maskavas algoto lupatgalvu teroristu stabulē.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

oktaavs 31.10.2011. 18.27

abc
Jā. Un tieši tapēc Palestīnai vajag dot neatkarību jau rīt. Lai dzīvo, strādā un pelna naudu, kā visa pārējā pasaule. Lai neubago uz savas “cīņas” rēķina. Lai padzīvo blakus ebrejiem un gūst neaprakstāmu apmierinājumu no konkurences pasaules tirgos.

+9
-6
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu