NATO izlemj beigt operāciju Lībijā 31.oktobrī • IR.lv

NATO izlemj beigt operāciju Lībijā 31.oktobrī

30

Alianse sola novērot situāciju valstī un reaģēt, ja būs apdraudēti civiliedzīvotāji

Ziemeļatlantijas alianses padome piektdien pieņēmusi galīgo lēmumu – pārtraukt operācijas “Apvienotais aizsargs” īstenošanu Lībijā, vēsta raidsabiedrība BBC. Oktobra beigās pārstāj darboties ANO izsniegtais mandāts starptautisko spēku koalīcijai. Lēmums par operācijas izbeigšanu pieņemts vienbalsīgi.

 

Iepriekš Lībijas pagaidu valdības Nacionālās pārejas padomes pārstāvji lūdza NATO misiju pagarināt līdz šī gada beigām. NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens solījis, ka atlikušajās dienās turpināsies “situācijas vērošana” un vajadzības gadījumā NATO spēki var reaģēt, ja tiks apdraudēti civiliedzīvotāji.

 

Jau vēstīts, ka pirms nedēļas 21.oktobrī padome vienojās, ka operācija jānoslēdz oktobra beigās. Par operācijas beigšanu tika paziņots pēc Lībijas līdera Muamara Kadafi nāves. Līdz tam NATO veiks situācijas monitoringu, solot reaģēt, ja tiks apdraudēti mierīgie iedzīvotāji.

 

Organizācijas oficiālā pārstāve Oana Longesku pirmdien paziņoja, ka NATO ” negrasās paturēt bruņotos formējumus Lībijas tuvumā”. “Ir skaidrs, ka tik sarežģīta operācija kā “Apvienotais aizsargs”, kurai ir trīs dažādi mandāti –lidojumu aizliegumu zonas nodrošināšana, ieroču embargo un iedzīvotāju aizsardzība, nav pārtraucama ar vienu slēdža kustību. Tam vajadzīgs laiks, taču skaidrs, ka nav vēlmes turēt karaspēku Lībijas tuvumā,” klāstīja Lungesku.

 

Kā ziņots, miltārā misija Lībijā tika uzsākta, lai īstenotu ANO Drošības padomes 1973.rezolūcijā par lidojumu aizlieguma zonas noteikšanu virs Lībijas, kas ļāva lietot spēku Lībijas civiliedzīvotāju aizsardzībai. ANO sankcionētu militāro operāciju Lībijā ar mērķi aizsargāt tās civiliedzīvotājus no Kadafi spēku uzbrukumiem 19.martā sāka Lielbritānija, Francija un ASV. 31.martā operācijas vadību pārņēma NATO. Misijas laiks tika noteikts 90 dienas, tā divreiz pagarināta – jūnijā un septembrī.

 

Komentāri (30)

oktaavs 28.10.2011. 18.45

Tas, ka Kadafi bijis asiņainākais diktators pasaules vēsturē, visiem sen jau skaidrs.
Paliek tikai neatbildēts mazais jautājums – kas pievāks naftu ?

+3
-1
Atbildēt

3

    inta_ll > oktaavs 28.10.2011. 20.01

    Tas nebija antonīms vārdam “sarkasms”?! :p
    Ziņās redzēju vienu lībieti (tā viņus pareizi sauc? vai arī lībiānieti?), kurš teica, ka Kadafi bija sliktāks par Hitleru un Staļinu.

    Ja tiks nodibināta islama valsts, tad naftu nedabūs neviens… :(

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    oktaavs > oktaavs 28.10.2011. 19.56

    iksyz
    Ceru, ka saproti, ko nozīmē vārds “ironija” ? :)

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    inta_ll > oktaavs 28.10.2011. 19.46

    Kadafi ir kaķēns salīdzinājumā ar “asiņainākajiem diktatoriem” pasaules vēsturē.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

oktaavs 28.10.2011. 20.15

iksyz
Naftu nevar nedabūt neviens, jo šis jampadracis notiek tikai dēļ tās. Ne jau dēļ nabaga nomocītās, pēc demokrātijas izslāpušās Lībijas tautas.
Naftai nav nekādas jēgas, ja tā guļ pazemē un netiek pārdota.
To pievāks uzvarētāji,”revolūcijas” finansētāji, starptautiskie magnāti un nevis tie bandīteļi, kas pa kluso nomušīja Kadafi. Tie, kā vienmēr, paliks durakos un gribot.

+4
-2
Atbildēt

1

    zauls > oktaavs 30.10.2011. 11.07

    Domāju, ka nafta nebija galvenais. Galvenais bija Muamara aktivitātes pret aizdīķa zaļajiem papīriņiem, kas tur pie dzīvības visu moderno finanšu pasauli ar volstrītu priekšgalā.

    0
    0
    Atbildēt

    0

mary75 28.10.2011. 20.54

Pēc diktatoru gāšanas gan Ēģiptē, gan Tunisā tur jau sākusies izrēķināšanās ar citu reliģisku kopienu pārstāvjiem, un pie varas nāk radikāli musulmaņi. Tas pats notiks Lībijā.
Skaidrs, ka Kadafi bija asiņains diktators, bet, kā teica kāds komentētājs, labāk viens lauva vai pat šakālis, nekā tūkstoš žurkas, kas cīnās savā starpā.
Tur, iespējams, būs tāda islama demokrātija, bet, nebūs nekāda liberālisma un nekā līdzīga civilizētai demokrātijai.
Nemaz nerunājot par bēgļu tūkstošiem, kas jau pārpludina un pārpludinās ES, jo tikai Kadafi bija tas, kas tos aizturēja.
Eiropa, vispār, dara lielas muļķības ar šo revolūciju atbalstīšanu un demokrātijas ieviešanu.
Kaut arī, saprast jau var, it kā noskatīties mierīgi uz tiem slaktiņiem nevar, bet, racionāla rīcība tā nav.
Taisni demokratisku vēlēšanu rezultatā palestīnā pie varas Hamazs.
Taisni Eiropa izdarīja spiedienu uz Turciju, kad tur pie varas, faktiski, bija armija, kas bremzēja un kontrolēja reliģiskās partijas, rezultatā pie varas Erdogana partija, armija demoralizēta, pretinieki cietumos, un Turcija arvien vairāk islamizējas.
Pastāv viedoklis, ka islama pasaule, kā jauna reliģija, tagad izdzīvo to, ko Eiropa izdzīvoja viduslaikos, bet vecās Austrumu civilizācijas pāris tūkstošus gadu atpakaļ – religioza fanātisma uzplūdus un religiozus karus.
Un domāt, ka tur var nodibināties kāda eiropeiska demokrātija, tas ir galējs absurds.

+6
-4
Atbildēt

16

    astra_ozo > mary75 29.10.2011. 15.01

    dzeris: latvieši atbalstīja “diktatora” – cara gāšanu Krievijā, un daudz vainojami pie tā, ka uzvarēja Oktobra apvērsuma dalībnieki

    latvieši palīdzēja izveidot krieviem tik labu valsti, ka vairums krievu un viņu vadoņi joprojām sēro par šīs valsts sabrukumu. Krieviem vispār vajadzētu pie kremļa Sarkanā laukuma centrā izveidot pieminekli Latviešu strēlniekiem ar tekstu: “Latviešu sarkanajiem strēlniekiem. Pateicībā par PSRS nodibināšanu”

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 29.10.2011. 13.59

    Es tev minēšu citu piemēru – latvieši atbalstīja “diktatora” – cara gāšanu Krievijā, un daudz vainojami pie tā, ka uzvarēja Oktobra apvērsuma dalībnieki.
    Ko labu tas deva Krievijai un pasaulei?
    Ne visas revolūcijas ir labi, un ne visi diktatori ir sliktāki par sekām, kas būtu, ja tos nogāztu.
    Par to, ka mums un islama pasaulei ir pilnīgi atšķirīgas mentalitātes, un mums sen nav tur valdošs religiozais fanātisms, es jau minēju.
    Un ko deva Huseina gāšana – to, ka tagad nezina, kā tikt galā ar Irānu, kurai Huseins bija nāvīgs ienaidnieks, un to neitralizēja, nestabilitāti absolūti visā reģionā?
    Un Mubaraka?

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    aguslens > mary75 29.10.2011. 16.12

    @dzeris : Un kā ar oficiālu LR tikšanu vaļā no Krievijas tai Oktobra atbalstīšanas jautājumā?

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    astra_ozo > mary75 29.10.2011. 13.59

    to Tante Sidra
    Vai dzeris nebija tas, kuš 2008. gadā visiem kladzināja par Gruzijas “iebrukumu” Osetijā un attaisnoja Krievijas iebrukumu Gruzijā???
    Vai viņš necitēja no krievu preses pagrābtos skaitļus, ka gruzīni nogalinājuši 1500 osetīnus?
    Beigās gan izrādījās, ka bojā gājuši 120, no tiem vairums ar krievu ieročiem bruņoti osetīnu bandīti…

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    astra_ozo > mary75 29.10.2011. 14.34

    dzeris: Un Mubaraka?
    —-
    Jeņki jau nu Mubaraku gāzt negribēja – viņš taču bija ebreju draugs. Tikai tad, kad kļuva skaidrs, ka “revolūcija” ir neapturama, Klintone paziņoja par atbalstu nemierniekiem.
    ///
    p.s. Par Gruziju. Sakars ar tēmu ir tāds,ka tavs viedoklis kaut kā ļoti bieži sakrīt ar Kremļa versijām par notikumiem.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 29.10.2011. 14.04

    Tā gluži es neteicu, bet, zināmas kļūdas pieļāvu, ko pats vēlāk arī atzinu.
    Un, kāds tam sakars ar šo tēmu?
    Tu pats nekad un nekur nekļūdies?
    Mēs te runājam par maniem trīs gadus veciem komentāriem, vai par Kadafi?

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Edzs > mary75 29.10.2011. 18.00

    nulle _..man (un pārējiem kas nebija pieredzējuši padumjlaikus).._
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    neviens tev jaunibu neparmet, pie tam daudzas lietas tu labi saproti.
    bet, nenac ar kategoriskiem spriedumiem lietas kuras tev nav pieredzes un tapec tu pie labakas gribas nevari izdarit adekvatus secinajumus.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Edzs > mary75 29.10.2011. 17.51

    dzeris49 08:58 _…tūkstošiem saradušās “cilvēktiesību aizstāvju” organizācijas, kam vairs nav nekas kopējs ar tām, kuras radās PSRS laikos kā pretspars totalitārai sistēmai, un kas tagad, vairākumā, ir tīrais bizness, un daļa stipri angažētas…_
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    jau 90-tajos shis organizacijas, vismaz dalja vinju aghentu bija angazheti. es biju klat pie dazhadu neformalo grupu parstavju tikshanas ar “Amnesty International” aghentiem. tie visus pavirshi uzklausija, tad pateica ka baltieshu njemshanas ap neatkaribu tos neinterese, jo vinji ir par Gorbachova perestroiku. tad vinji atrada vienu frizieri nudistu kas stastija ka milicija vinju Vecakjos arestejusi par metelisha virinashanu un to uzmanigi nointerveja. tagad tadas organizacijas ir saradushas bagatigi ka senes pec lietus, visadi dzelteni sarkani zaljas krasas “Human Watch”, es vairs tiem nesekoju jo nenjemu tos nopietni.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Edzs > mary75 29.10.2011. 16.56

    andza 13:59 _..Vai dzeris nebija tas.._
    ~~~~~~~~~~~
    tas ka dzeris ir dazhreiz domajis un meghinajis parliecinat ka SC koalicija butu labaks par NA man nenozime automatiski ka viss parejais ko vinsh doma un saka man bus nepienjemams. nezinu ko vinsh kad teica par Gruziju.
    un lidzigi tas ja Krievijai kautkas neder vai nepatik man nenozime automata ka tas tapec viss labi deretu man, un ne vienmer man der akurat tas pats kas labi der Amerikai.
    1992.gada Iraka uzbruka Kuveitai, sakas t.s. Golfa krize, NATO deva rakjeshu triecienus Irakai bet ar to nepietika, vajadzeja sauszemes operaciju, kad amerikanju virspavelnieks gen. Shvarckopfs piedavajas sagustit Sadamu Huseinu Georgs Bushs Vecakais tam atteica un karaspeks tika atsaukts, operacija ilga 2 nedeljas.
    pec 10 gadiem bija 11.septembra notikumi, ar sho ieganstu un pamatojoties uz falsificetiem izlukoshanas datiem pat to ka Iraka izstrada kodolierochus Bushs nevis vecais bet jaunakais un stulbakais noorganizeja NATO iebrukumu Iraka, vispirms rakjeshu apshaude, pec tam sauszemes operacija kas ilgs nu jau driz 10 gadus. paraleli tam NATO karaspeks iegaja Afganistana, atslogojot krievus no pastavigam problemam ar to dienvidu robezhas aizsardzibu. Irana tiesham attista kodolierochus bet NATO nav vairs brivu resursu lai pret to verstos un to aizkavetu.
    Krievija pati sezh uz islamistu pulvera mucas un labi zina dreebi. kad Bushs jaunakais iegaja Afganistana TV skatiju krievu generalju apaljo galdu, shie neparedzeja neko labu, atgadinaja PSRS pieredzi ka tur ieiet un valsts apversumu tur var uztaisit 20 minutes, bet lai izietu no shis valsts vajadzes vismaz 10 gadus. tagad mes ari zinam ka vinji jau tad zinaja ko runa.
    absurdakais ko shaja tema jebkad esmu lasijusi ir baltieshu neatkaribas centienu salidzinajums (13:42) ar islamistu dazhado grupejumu kariem, tur viss ir trausla lidzsvara ka sagazt ir bezatbildigi, vienalga ar kadu ieganstu, parasti tas ir demokratijas eksports, vinji nezina kas ir demokratija un kad uzzina tad to nepienjem. Sadama Huseina arlietu ministrs Tariks Azizs bija kristietis un valsti nebija relighiskas neiecietibas, valdoshie sunniti piezhmiedza shiitus, tas ir tos kas ticibas svetkos ar zobeniem sev galvas adas griezh. Eghipte Mubaraks tika nogazts, tagad islamisti var dedzinat Kaira kristieshu baznicas un slepkavot koptus (kristieshus) un un tulit to pashu moslemi daris Libija un vel talak pa kjedi.
    es gan saprotu ka sho te klisheju salidzinot latvieshu lietas ar islamistu lietam kas jau te plashi tika lietota Kosovas albanju sakara tagad cite cilveks kas _”tikai pagājšgad varēju pirmo reizi balsot”_(14:19), tatad, iespejams, shaja lieta pagaidam vienkarshi necert zivi (njerubi fishku).
    ne bet ja ta, tad vajag pakluset un palasit ko citi saka.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    aguslens > mary75 29.10.2011. 16.15

    @nulle : Var redzēt, ka esi vareni attīstījis domāšanu, spriežot pēc taviem dižspriedumiem par veselām paaudzēm.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 29.10.2011. 15.30

    Un tev kritērijs viens – ja ēbreju draugs, tad jāgāž?
    Un “ļoti bieži” man ar Kremli viedoklis nesakrīt, bet, ir gadījumi, kad arī Kremlim ir taisnība, kaut vai attiecībā uz Kadafi – Kadafi nogāšana palīdz nākt pie varas radikāliem islamistiem.
    Cita lieta, kāpēc Kremlis to saka, un ko tas darīja un dara pats tai paš’qa Čečenijā, kur Kadirovs arī veido tādu sultanātu, bet, att. uz šo gadījumu Kremlim ir taisnība.
    Un tas jau nav tikai Kremļa viedoklis.
    Nevar visus iedalīt tādos, kuriem taisnība vienmēr, un tādos, kuram taisnība nevar būt nekad, svarīgi, ko pasaka, nevis, kas pasaka.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    zauls > mary75 30.10.2011. 11.14

    Lūk “īstie vārdi” par PSRS sabrukumu:
    ————————————–
    Protams, un tiem austrumeiropiešiem arī nevajadzēja dot nekādu neatkarību no PSRS – tie sovoki tak demokrātiju nav redzējuši.
    Agrāk vismaz kompartija un KGB šos turēja grožos, bet kas būs tagad?
    ————————————–

    Latviešiem neatbalstīt diktatoru gāšanu ir baigā divkosība.
    Mēs paši pirms 20 gadiem par laimi no tādiem tikām vaļā.
    Un arī ar demokrātiju šeit ir kā ir.
    Varbūt labāk vajadzēja šeit saglabāt padomju varu?
    ==============================
    =================================
    Tur jau tā lieta, ka tas diktators ir pūķis, nocērt viņam galvu, izaug 3 vietā. Būs cits diktators, varbūt asiņaināks. Viņi demokrātiju nesaprot un viņiem tāda nav vajadzīga.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 29.10.2011. 08.58

    Jā, par to Eiropu, man arī šķiet, ka tur pie varas ir idioti, kas vispār nesaprot, kas notiek tai Islama pasaulē, ka tur ir pavisam citas vērtības, un ka nevar iedibināt demokrātiju tur, kur valda reliģiskais fanātisms, tad jau labāk, lai ir tas diktators, kurš, vismaz, satur tos fanātiķus grožos.
    Cilvēki dzīvo savā iedomātā politkorektā pasaulē, kurai nav nekas kopējs ar realitāti.
    Un tās tūkstošiem saradušās “cilvēktiesību aizstāvju” organizācijas, kam vairs nav nekas kopējs ar tām, kuras radās PSRS laikos kā pretspars totalitārai sistēmai, un kas tagad, vairākumā, ir tīrais bizness, un daļa stipri angažētas, jau arī neļauj reāli domājošiem politiķiem pat nosaukt lietas īstajos vārdos, kur nu adekvāti rīkoties, vispār, totāls absurds un darbības imitācija, nevis adekvāta rīcība.

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    Edzs > mary75 28.10.2011. 23.21

    dzeris49
    piekritu visam ko sheit teici.
    atlidoja, nobumboja valsti un panjema pauzi, – pienjema lemumu partraukt operaciju. 31.oktobris ir datums kad izpostito valsti vares parnjemt Al-Qaeda. Eiropa vares pienjemt begljus.
    kara mashineriju iedarbinaja Teksasas elljas tecinataju Bushu ghimene, tagad militari rupnieciskais komplekss strada uz pilnu klapi, bet visu jau nevares no gaisa vai no juras noklat, bus vajadzigas sauszemes operacijas un pastaviga karaspeka klatbutne karstajos rajonos. tie sen vairs nav karstie punkti ka agrak tos sauca un driz nebus ari karstie rajoni, tas bus milzigs vienots kara darbibas reghions.
    Eiropa deghenerejas un driz tai pietruks dziva speka ko sutit t.s. miera uztureshanas misijas, tada skumja ir prognoze jo Pandoras lade ir atverta.
    nezinu kas tev te minusus bija saspiedushi.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    oktaavs > mary75 29.10.2011. 11.35

    Piekrītu par Eiropu un islama pasauli.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 29.10.2011. 16.32

    BJL – jā, Latvijai to var traktēt arī kā zināmu plusu.
    Bet, nebūtu Staļina Krievijas, nebūtu, iespējams, arī Hitlera, nebūtu visa tā murga – asiņainā pasaules kara, utt., nemaz nerunājot par tiem miļjoniem krievu un pārējo, ko Staļina režīms represēja.
    Un, tā kā visas impērijass, principā, ir sabrukušas, iespējams, arī Krievijas impērija būtu sabrukusi un Latvija būtu tikusi brīvībā arī bez Ļeņina – Staļina.
    Bet, ja neskaita Baltijas valstis, ko labu pārējai pasaulei devis Oktobra apvērsums, kur latviešu strēlnieki spēlēja nebūt ne pēdējo lomu, un, ne tikai strēlnieki, arī čekisti utt?
    Nu tas, saprotams, teorētiski spriedelējumi, kas būtu, ja būtu vai nebūtu.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu