Klusā pasaules revolūcija • IR.lv

Klusā pasaules revolūcija

1
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Pauls Raudseps

Demogrāfijas eksperts Rainers Mincs nesludina pievēršanos vegānismam, taču fakts nav apstrīdams – eiropieši divkārt pārtērē mūsu paaudzei atvēlētos dabas resursus

Pēc dažiem aprēķiniem, jau novembra pirmajā nedēļā pasaules iedzīvotāju skaits pārsniegs septiņus miljardus, un ANO lēš, ka līdz 2083.gadam tas sasniegs 10 miljardus. Vienlaikus paātrinās arī novecošanas procesi, un jau 2070.gadā visā pasaulē būs vairāk cilvēku vecumā virs 70 gadiem nekā bērnu, kas jaunāki par 15. Gandrīz visur pasaulē cilvēki dzīvo ilgāk, toties dzimst mazāk. Tāpēc ne tikai Latvijā, bet arī Eiropā un visā pasaulē demogrāfijas jautājumi ieņem aizvien nozīmīgāku vietu politiskajā darba kārtībā.

Rīgā nesen viesojās viens no pasaulē pazīstamākajiem ekspertiem demogrāfijas un migrācijas jautājumos Rainers Mincs. Viņš savulaik bija arī viens no augsta līmeņa ES Pārdomu grupas dalībniekiem, kurā viceprezidentes amatu ieņēma Vaira Vīķe-Freiberga un kas izstrādāja vīziju ES attīstībai līdz 2030.gadam. Sastapos ar Mincu lietišķās brokastīs kādā no Rīgas centra viesnīcām, kur visapkārt dažādu tautību uzņēmēji mērķtiecīgi ganījās pie zviedru galda, lai stiprinātos gaidāmajai darba dienai. Gaisotne bija piemērota Minca ne sevišķi sentimentālam skatījumam uz mūsu demogrāfisko nākotni.

Divas galvenās pasaules demogrāfiskās tendences ir vērojamas arī Latvijā – pieaug dzīvildze, un samazinās ģimenēs dzimušo bērnu skaits. Tiesa, migrācija, kas Latvijā izraisa lielas emocijas, pasaules mērogā nav tik nozīmīga parādība – 250 miljoni cilvēku, tātad tikai ap 3% no pasaules iedzīvotājiem, nedzīvo valstī, kurā viņi ir dzimuši.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu