Prezidents ministru amata kandidātus liek izvērtēt tiesībsargiem • IR.lv

Prezidents ministru amata kandidātus liek izvērtēt tiesībsargiem

18
Prezidents Andris Bērziņš. Foto: Raitis Plauks, F64

Daži kandidāti likušies šaubīgi, bet neviens nav noraidīts 

Valsts prezidents Andris Bērziņš ir saņēmis premjera amata kandidāta Valda Dombrovska (Vienotība) iesniegto potenciālo ministru sarakstu un pieprasījis tiesībsargājošajām iestādēm atzinumus par kandidātiem, ziņo BNS.

Prezidenta preses sekretāre Līga Krapāne pavēstīja, ka ir pieprasīti atzinumi no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja, Ģenerālprokuratūras, Satversmes aizsardzības biroja un Valsts ieņēmumu dienesta.

Bērziņš jau iepriekš publiski paziņojis, ka prasīs atzinumus par topošajiem ministriem un, ja kāds no tiem būs negatīvs, prezidents izmantos tiesības un kandidātu noraidīs. Neoficiāli izskanējis, ka prezidentam ir iebildumi pret dažiem kandidātiem, taču Krapāne atteicās šo informāciju komentēt, vien apliecinot, ka par dažiem ir bijušas šaubas, taču neviens kandidāts neesot noraidīts.

Viņa arī piebilda, ka likums prezidentam neparedz iespēju noraidīt kandidātus. “Cita lieta, ja atbildīgās institūcijas sniegs negatīvus atzinumus,” norādīja Krapāne.

Prezidenta aicinātais premjera amata kandidāts Dombrovskis, kuram šī būs jau trešā valdība, ceturtdien oficiāli prezidentam iesniedzis ministru kandidātu sarakstu. Dombrovskis gan pieļāvis, ka tajā varētu būt vēl kādas izmaiņas pēc prezidenta vērtējuma.

 

Komentāri (18)

renate_ribakova 20.10.2011. 14.53

Daniels Pavļuts (kultūras menedžeris ar korporatīvo un dekoratīvi ierēdniecisko pieredzi KM) ekonomikas ministra amatā, tas tiešām ir šaubīgi. Vai tiešām šajā jomā Latvijā nav profesionāļu? Ja nemaldos, bijis KM valsts sekretārs Helēnas Demakovas laikā, līdz ar to saistīts ar 3 brāļu aģentūras darbību.

+11
-1
Atbildēt

2

    kkristaps > renate_ribakova 20.10.2011. 19.13

    Gaidis Bērziņš nav ne par grasi labāks. Tas tikai liecina par nolāpīto neliešu Hūtes un Puķu Anša ietekmi.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    Edzs > renate_ribakova 20.10.2011. 18.59

    mikijs mauss _…Daniels Pavļuts..ekonomikas ministra amatā, tas tiešām ir šaubīgi.._
    ~~~~~~~~~
    zinot biografiju uz 99% shaubigi, viena no divainakam kandidaturam.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

mary75 20.10.2011. 14.53

Prezidenta funkcijās ietilpst tikai nosaukt premjeru, un pārējais viss ir parlameta ziņā.
Ministru nozēmēšana ir politisks lēmums, un nekāds KNAB to aizkavēt nevar, cik es, vismaz, saprotu, tas viss izskatās pēc cirka.
Tāpat kā Bērziņam nav nekādas tiesības ietekmēt atsevišķu ministru izvēli, tas viss ir parlamenta funkcija.

+5
-2
Atbildēt

2

    silvija_vitina > mary75 20.10.2011. 15.03

    nu labi jau labi… klasiskā parlamentārā valstī Ministru prezidents tomēr brīvi izvēlas savu kabinetu, nevis ir spiests pakaļuties partiju šantāžām. Gan jau Dombrovskis nav pārlaimīgs ar to, kā sastiķēta viņa komanda, ar kuru nu būs jāsāk strādāt, nevis meņģēties. Bet tas ir klasiski parlamentārās valstīs… ne pie mums.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 20.10.2011. 15.19

    Ar partijām ministru prezidentam Latvijā arī agrāk bija jārēķināas, bet, te jau runā ir par to, ka prezidentam Bērziņam nav nekādas tiesības ietekmēt ministru izvēli.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

raimonds_bossltd 20.10.2011. 20.06

Pretendentiem vispirms derētu iziet poligrāfa testu uz lojalitāti pret valsti pie neatkarīgiem NATO specialistiem, droši vien mums būtu citi Ekonomikas, Satiksmes un Vides ministru kandidati.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu