Avīze: Divi “Vienotības” deputāti balsojuši pret Zatleru • IR.lv

Avīze: Divi “Vienotības” deputāti balsojuši pret Zatleru

49
Jānis Reirs. Foto: Edijs Pālens, LETA

Zaķis: Slēgtos balsojumus jāpadara atklātus

Inguna Rībena un Jānis Reirs – divi “Vienotības” deputāti – laikrakstam “Diena” atklājuši, ka balsojuši pret Valda Zatlera kandidatūru Saeimas priekšsēdētāja amatā.

Reirs avīzei teicis, ka pret balsojis, “pateicoties svētdienas notikumiem”, kad par izstāšanos no Zatlera Reformu partijas (ZRP) paziņoja seši deputāti. Taču Rībena savu balsojuma motivāciju neatklāja.

Laikraksts veicis topošās tā sauktās 56 deputātu koalīcijas aptauju, kā viņi balsojuši 11.Saeimas priekšsēža vēlēšanās, kad divkārt tika izgāzts Zatlers, par kura kandidatūru šim amatam iepriekš it kā bija vienojušies koalīcijā esošo partiju pārstāvji.

“Dienas” veiktajā 56 potenciālās koalīcijas deputātu aptaujā noskaidrojās – izņemot pašu Zatleru, kurš savu pozīciju nevēlējās atklāt, pārējie 49 deputāti ZRP līdera kandidatūru spīkera amatam atbalstījuši. Vismaz tā viņi teica, bet patiesībā pirmajā balsošanas kārtā eksprezidentam labvēlīgas bija 46 balsis, bet otrajā – tikai 45 balsis. Tas skaidri pierāda – kāds no koalīcijas deputātiem par savu nostāju pirmdienas Saeimas priekšsēdētāja vēlēšanās nav teicis taisnību.

Divi no “Vienotības” deputātiem atklāti atzinuši, ka balsojuši pret Zatlera kandidatūru, savukārt četri deputāti – Andris Buiķis, Aleksejs Loskutovs, Ina Druviete un Artis Pabriks – savu balsojumu neatklāj. To neatklāj arī pats Zatlers.

Toties Nacionālā apvienība apgalvo, ka visi balsojuši par Zatleru. Par eksprezidentu sakās balsojuši arī visi Zatlera Reformu partijas deputāti un arī seši no tās atšķēlušies deputāti.

“Vienotības” frakcijas priekšsēdētājs Dzintars Zaķis teicis, ka šajā partiju vienošanās nepildīšanā vainojams esot drīzāk cilvēciski emocionāli un personiski iemesli, nevis politiski apsvērumi.

Zaķis uzskata, ka ar “demokrātiskām metodēm atklātību slēptos balsojumos nav iespējams panākt”. Tāpēc slēgtos balsojumus vajadzētu padarīt atklātus, tad šādu problēmu nebūtu.

 

Komentāri (49)

garausiitis 19.10.2011. 08.56

Pozitīvais šajā pasākumā ir tas , ka godīgi pateica, ka balsoja pret.

+16
-1
Atbildēt

0

dro 19.10.2011. 10.00

Jo ilgāk skatos šo partijnieku un viņu atbalstītāju izģērbšanos, jo pretīgāk paliek. Vai neredzat notiekošā līdzību ar Mopasāna Tauklodīti? Nacionālās koalīcijas veidotāji un atbalstītāji nevarēja sagaidīt, kad beidzot ZRP notiks šķelšanās. Tagad, kad tas noticis, visi savelk degunus: Fui, nu kā tā var! Pat R. Dzintars iesaka “šķeltniekiem” /es gan viņus uzskatu par vienotājiem, jo šķeltnieki bija un ir Zatlera kliķe/, iesaka nolikt mandatus. Visu cieņu Rībenai, kura nebaidas atklāt, ka viņai vēl saglabājies savs viedoklis un stāja, ka viņu nevarēs ieslodzīt un atņemt telefonu, kamēr Āboltiņa un Jaunups izdomās nākošo koalīciju.

+17
-3
Atbildēt

15

    Ilziiiic > dro 19.10.2011. 10.11

    -> Ino
    viss jau būtu labi, bet man viena aizdoma:
    ja pēc vēlēšanām SC, neskatoties uz savu uzvaru un reāli daudzsološo iespēju tikt valdībā, staigāja tādi skumīgi. Tad tagad varētu būt jau tur roku uz šampānieša korķa.
    Un ne jau Zatlers pie tā vainīgs. Zatlers tur ir tikai tāds Antiņš-stikla kalna šļūcējs pa vidu “dzīves saimniekiem”.

    +1
    -9
    Atbildēt

    0

    Ilziiiic > dro 19.10.2011. 10.53

    -> Ino
    pavisam noteikti nevienam smalkas jomas profesionālim nebūtu jāizcūkā savs talants tajā mēslu bedrē. būtu jau skaisti, ja mums būtu kur rasties tiem profesionālajiem politiķiem. tikai nelaime tā, ka esošajā tradīcijā katrs, kurš kļuvis par “pieredzējušo”, sasmērējās ar šo varu tiktāl, ka viņu no turienes jāiet plēst laukā diletantiem. un tā notiek politiķu paaudžu maiņas, jo noturība kārdinājumu priekšā, kad visapkārt visi zog, ir pārbaudījums, kuru iztur tikai retais.

    bet ja Tu man jautātu, vai Zatleram bija jāatlaiž Saeima un jāveido pilnīgi jauna partija, tad atbilde ir viennozīmīgi – jā.
    vienkārši šobrīd tas ir tik acīmredzams, ka tas bija vienkārši kliedzoši nepieciešams. cits jautājums – vai Zatlera plānam bija pietiekami laika, lai kvalitatīvi veiktu atlasi un sagatavotos Vienotības cūcībām.
    ja būtu izveidota koalīcija ar SC pirmajā versijā, viss būtu bijis pat ļoti veiksmīgi izdevies un paietu kāds brīdis un viņu visi griestos celtu. Bet tagad, pateicoties dažu labu performancēm, attiecība pret SC vairs nemaz neizskatās pietiekama, lai uz lietām skatītos optimistiski.
    un to tagad centīsies uz viņu norakstīt.

    bet man Tev jautājums – Tu tā kā nemaz nesasakati, ka lietas arvien skaidrāk iezīmējas tieši tā, kā es tās aprakstīju jau stipri sen.
    arvien turies pie domas – ja ne Zatlers, tad mēs dzīvotu zaļi un vienoti?…un ne sarkanzaļi…

    +1
    -7
    Atbildēt

    0

    Ilziiiic > dro 19.10.2011. 11.43

    -> Ino
    da ko ņemies arvien ar savu paranoju!
    tā bija ideāla iespēja iedalīt šiem “mazdārziņu Rumbulā”, lai rok melnu muti.
    par to mēs jau runājām.
    man jau tā kā uzreiz bija skaidrs, ka nekāda “loģiskā” koalīcija nav iespējama. vismaz stabila un ilgtspējīga nē.
    bet tagad viss ir tā sajāts, ka te vairs noizolēt SC nezinu kā būs iespējams.
    Tagad gan vari sākt satraukties.

    Ai, par šito jau ne reizi esmu izteicies.
    Skaidrs tas, ka te neviens nespēj skatīties uz lietām no stratēģijas viedokļa. Grib par katru varu jebkuru vienu taktisko kauju par jebkuru virsotni uzvarēt. Un kas ir sanācis? Tieši tā kā 1.Pasaules karā, kad šādā bezjēdzīgā, ilgstošā kautiņā no friču un francūžu puses kopā gāja bojā un tika ievainoti gandrīz miljons kareivju….kauja pie Verdūnas.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Verdun

    mums te tagad identiska situācija…..un SC berzē rokas un priecājas, kā te visi noasiņo.
    Āboltiņai vienīgai lieli prieki, vismaz vakar rādžiņā viņa brutiski sprāga no labsajūtas, bet mēs…

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

    Ilziiiic > dro 19.10.2011. 16.20

    -> zēniņš
    jau esmu šeit minējis:

    ieņemu apgriezti proporcionālu pozīciju jebkurai galējībai, īpaši ja tajā saskrējuši tautieši masveidā.
    kā gan citādi iespējams līdzsvarot to masu histēriju, kurai ļāvusies kārtējo reizi latviešu publika svētā ticībā vienam vienīgajam “gaišajam spēkam”.

    nav mums te neviena pareizā, visi ir greizi/šķībi.
    bet latvietim gribās kādu no viņiem izraudzīties par mīļāko.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    valdis > dro 19.10.2011. 10.22

    I.Čepāne atbildēja – smagu sirdi par Zatleru. Jo šoreiz tā bija koalīcijas vienošanās. Ne par velti Valdis Dombrovskis teica: nožēlojami. Tagad, kad pajūk visi varianti koalīcijai – tas vairāk tuvina Rubikam un Ždanokai. ZRP tomēr par S.Āboltiņu nobalsoja, lai ko viņi domāja. Bet par S.Āboltiņu un viņas ambīcijām, domāju, ka tieši viņa bija politiskās krīzes pamatā, jo ļoti vēlējās būt prezidente, ejot tālāk un tālāk, pat upurējot kā premjeru Valdi Dombrovski.

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    dro > dro 19.10.2011. 10.29

    urga. Āboltiņa ar savu kliķi iesāka SC reabilitāciju pirms iepriekšējām vēlēšanām. Droši vien maisīja gaisu arī šoreiz. Neticu, ka viņa tikai tagad sapratusi SC ideoloģiju, bet galvenais gaisa jaucējs šoreiz ir Zatlers vai tie, kuri viņu rausta.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    valdis > dro 19.10.2011. 10.07

    Vai tad Rībena nebalsoja pret Zatleru kā spīkeru?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    P_Dancis > dro 19.10.2011. 10.28

    Ino – Visu cieņu konsekvencei, bet kāpēc Rībena neatklāja savus nodomus pirms balsojuma? Cik noprotu, Vienotības rindās bija eventuālo balsojumu saskaņošana, pēc kuras Dombrovskis apliecināja, ka Zatlers var rēķināties ar visām V balsīm.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    dro > dro 19.10.2011. 15.39

    Malejais…da ko ņemies arvien ar savu paranoju!
    _________________
    Kurš nu būtu uztraucies par paranoju! Tava grafomānija un eksponētās kapu bildes tiešām izsauc aizdomas…Es uzdrīkstēšos apgalvot, ka jums ar Zatleru ir viena šizofrēniska iedoma – viņš mesija valsts mērogā, tu IR portālā:)

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    vegan > dro 19.10.2011. 15.34

    Klau, Malējais, es lieliski saprotu, ka kaitinošas ir Vienotības fanu emocionalitāte un tendenciozitāte, taču Tu laikam neesi pamanījis, ka pats jau sen esi kļuvis tieši tāds pats, lai arī ar mīnuss zīmi. Uzmani sevi :)

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    dro > dro 19.10.2011. 10.11

    urga. Rībena balsoja pret. Vai nakošo reizi, ja klusos kabinetos izkombinēta kombinacija prasīs, atbalstīsi Rubiku vai Ždanoku spīkera amatā?

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

    dro > dro 19.10.2011. 11.07

    Malējais…ja būtu izveidota koalīcija ar SC pirmajā versijā, viss būtu bijis pat ļoti veiksmīgi izdevies un paietu kāds brīdis un viņu visi griestos celtu.
    ____________________
    Vēl labāk būtu bijis, ja mēs būtu iestājusies NVS, vai pilns paradīzes komplekts, ja būtu uz mūžiem iestājušies Krievijas federācijā! Uz priekšu! Vēl nekas nav nokavēts:)
    Lai mani nepārprastu, piebildīšu, ka šobrīd Krievijai nav mērķis pievienot Latvijas teritoriju varenplašajai. Latvija interesanta ka Trojas zirgs ES, kur valdītu Krievijas tikumi un “poņatjijas”.

    +9
    -2
    Atbildēt

    0

    dro > dro 19.10.2011. 10.34

    otra puse. Kad visi spēlēs ar atklātām kārtīm, tad to varēsi prasīt arī no Rībenas, kura atšķirībā no citiem atklājusi ka balsojusi. Lai Zatlers pastāsta, kadēļ viņš piektdienas naktī izdomāja par tuvāko partneri izvēlēties Urbanoviču:)

    +10
    -2
    Atbildēt

    0

    dro > dro 19.10.2011. 10.16

    Malējais. Un ne jau Zatlers pie tā vainīgs. Zatlers tur ir tikai tāds …
    _____________________________
    Tu te prezentējies kā visu zinošs, neiespaidojams analizētājs, bet nekur tālāk par krievu mužika ticību neesi ticis: Cars ir labs, bajāri slikti. Ja Zatlers ir Antiņš tas nav attaisnojums. Antiņiem nav ko līst politikā.

    +10
    -1
    Atbildēt

    0

Dmitry 19.10.2011. 08.01

Atņemt deputātiem slēgto balsojumu būtu lidzvērtīgi karnevāla beigām, nometot maskas…// Demokrātija prasa atklātu & atbildīgu rīcibu = uzticību. Vai deputāti būtu gatavi šādam solim?!

+10
0
Atbildēt

2

    Andris > Dmitry 19.10.2011. 10.30

    Labāk būtu ieviest vidējo variantu – noteikt, ka nevar būt obligāti aizklāti un obligāti atklāti balsojumi. Šim nolūkam balsošanas aparātu vajadzēs papildināt ar “balsošanas režīma izvēlēs” pogu. Proti, katrs deputāts varēs papildus “par/pret” pogai nospiest arī pogu “Balsoju atklāti”. Ja daļa deputātu brīvprātīgi balsos atklāti (un tādi noteikti būs daudzi), pārējiem būs grūtāk noslēpt savu balsojumu. Bet tajā pat laikā kaut kāda intrīga tomēr saglabātos, lai deputātiem paliktu iespēja nobalsot tā, ka viņi uzskata par pareizu, nevis tā, kā būtu populistiskāk.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Dmitry > Dmitry 19.10.2011. 12.57

    Doma ļoti laba!
    Bet varbūt mums beidzot vajadzētu pierast pie pilnigas atklātibas un bez jebkādiem citiem variantiem:) vienkārši tā tam vajadzētu būt un punkts.
    Bet ”atklāts balsojums” ļoti labs variants tam kāds ir pašlaik. solis uz priekšu:)

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu