Atvērtības paradokss • IR.lv

Atvērtības paradokss

4
Foto — Harijs Briedis

Kā mums saprasties Latvijā, un ko pasaulei darīt ar neizdevušos multikulturālisma konceptu? Atbilde skan no Asīzes 

Pirms 25 gadiem, 1986.gada 27.oktobrī, Asīzē notika viens no mūslaiku nozīmīgākajiem notikumiem. Pāvests Jānis Pāvils II pirmo reizi pasaules vēsturē aicināja kopā atšķirīgu kristīgo konfesiju un reliģiju pārstāvjus, lai kopīgi lūgtu par pasaules mieru.   

Asīzes tikšanās atšķīrās no tradicionāla starpreliģiska dialoga, kad tiek risinātas teoloģiskas diskusijas. Vienkārši katra delegācija saskaņā ar savu pārliecību lūdza. Ievadot lūgšanas ar vēdu, sutru, Korāna, Avestas, psalmu un evaņģēlija tekstiem. Visi lūdza par mieru. «Miera izaicinājums transcendē visas reliģijas,» noslēpumaini sacīja pāvests. 

Jānim Pāvilam II bija skaidrs sanāksmes mērķis: «Dalībnieki nav ieradušies uz starpreliģisku miera konferenci, bet aicina pasaulei atklāt, ka eksistē vēl cita miera dimensija un cits ceļš, lai to pasludinātu.» Viņš domāja lūgšanas ceļu. Jo lūgšana ved dziļāk par tekstu, mūsu vērtējumiem, tiesāšanu, spriešanu, dziļāk par mums pašiem. Tā aizved klusajā un neformulējamajā esības punktā, kur katrs varam sastapties ar savu Radītāju, savām saknēm dievišķajā mīlestībā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu