Ušakovs šaubās, ka krievu valoda gūs valsts valodas statusu • IR.lv

Ušakovs šaubās, ka krievu valoda gūs valsts valodas statusu

29
Nils Ušakovs. Foto: Nora Krevneva, F64

Parakstu vākšanu par valsts valodas statusu krievu valodai sāks 1.novembrī

Apvienības “Saskaņas centrs” līderis Nils Ušakovs apšauba iespēju, ka krievu valodai varētu piešķirt valsts valodas statusu Latvijā, pat ja tiks savākti pietiekami daudz paraksti atbilstošu Satversmes grozījumu iesniegšanai Saeimā.

“Šaubos, pat ja referendums notiks, ka Latvijas iedzīvotāju lielākā daļa par to nobalsos,” trešdien Latvijas Televīzijas raidījumā “100.pants” sacīja Ušakovs.

Viņš norādīja, ka SC neatbalsta parakstu vākšanu, lai noteiktu krievu valodu par valsts valodu, taču partijas vēlētāji ir brīvi iet parakstīties par šo iniciatīvu, ziņo BNS.

Parakstu vākšanu par valsts valodas statusu krievu valodai sāks 1.novembrī un tā ilgs 30 dienas, nolemts Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) sēdē.

Sagatavošanās izmaksas parakstu vākšanai, proti, parakstu vākšanas lapu un spiedogu sagatavošanas izmaksas būs zem 3000 latiem, tādēļ iepirkums nebūs jāsludina. Savukārt kopējās parakstu vākšanas rīkošanas izmaksas paredzamas ap 500 tūkstošiem latu.

Vēlētāju CVK iesniegtais likumprojekts paredz grozīt Satversmes 4., 18., 21., 101. un 104.pantu, iekļaujot tajā nosacījumu par krievu valodu kā otro valsts valodu, un to pirmajā parakstu vākšanas kārtā atbalstījuši 12 533 balsstiesīgie Latvijas pilsoņi.

Satversmes grozījumu projekts tiks iesniegts izskatīšanai parlamentā, ja parakstu vākšanā to atbalstīs ne mazāk kā viena desmitā daļa no pēdējās Saeimas vēlēšanās balsstiesīgo pilsoņu skaita, kas ir 154 379 vēlētāji. Ja Saeima tos noraidīs vai grozīs, likumprojektu nodos tautas nobalsošanai.

Lai Satversmes grozījumi stātos spēkā, referendumā par tiem ir jānobalso vismaz pusei no visiem Latvijas balsstiesīgajiem iedzīvotājiem – 771 350 pilsoņu.

Jau vēstīts, ka biedrības “Dzimtā valoda” līderi ir Vladimirs Lindermans, Jevgēņijs Osipovs un Aleksandrs Gapoņenko. Biedrība tuvākajā laikā iecerējusi sarīkot manifestāciju, protestējot par lēmumu atstāt apvienību SC ārpus valdošās koalīcijas pēc 11.Saeimas vēlēšanām.

Līderi norāda, ka SC taktika nav attaisnojusies, tāpēc esot jāmaina cīņas taktika. Kā pirmie biedrības pasākumi minēti parakstu vākšana Satversmes grozījumiem, kā arī gatavošanās masu pasākuma sarīkošanai.

 

Komentāri (29)

buchamona 13.10.2011. 08.11

…Viņš (Ušakovs) norādīja, ka SC neatbalsta parakstu vākšanu, lai noteiktu krievu valodu par valsts valodu, taču partijas vēlētāji ir brīvi iet parakstīties par šo iniciatīvu….+++ melis.

“…Parakstu vākšanas kampaņu par krievu valodu kā otro valsts valodu Latvijā lūguši sākt un solījuši atbalstīt pietiekami ietekmīgi apvienības “Saskaņas centrs” (SC) cilvēki, kas vēlāk ārkārtas vēlēšanu dēļ no šīs akcijas atbalstīšanas atteikušies, lai izpatiktu latviešu elektorātam un iekļūtu nākamajā koalīcijā. ..”
http://www.tvnet.lv/zinas/viedokli/390949-parakstu_vaksanu_par_krievu_valodu_ludzis_sakt_sc

+12
0
Atbildēt

0

Kaspars Špūle 13.10.2011. 10.11

Nezin kur ir palikuši visi superliberālie valsts līdzekļu taupītāji, kas tik aktīvi nosodīja Visu Latvijai par naudas izšķērdēšanu “visādiem referendumiem”…
Laikam viņiem tāpat kā Ušakovam & Co. valsts naudas nav žēl.

+12
0
Atbildēt

4

    Valdis Ādamsons > Kaspars Špūle 13.10.2011. 15.11

    lno: Dzeris snauž SC aģitātoru instruktāžā!
    ___________________________________________
    Super! Parāva tādu smieklu, ka vai nu!!!!!!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    dro > Kaspars Špūle 13.10.2011. 12.20

    Dzeris snauž SC agitātoru instruktāžā:)

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    Kaspars Špūle > Kaspars Špūle 13.10.2011. 11.07

    Jā, pat Dzeris uz pauzes… :)

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > Kaspars Špūle 13.10.2011. 10.43

    Nezin kur ir palikuši visi superliberālie valsts līdzekļu taupītāji, …
    ________________________________—
    Šiem pauze.
    Kopā ar ZRP.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

dace_ampermane 13.10.2011. 10.01

Ja hoču viučitj ruskii jazik potomu chto na etom jazike govoril Ļeņin.

Eh bei boti da razbivai boti ja včera po radio slušala Kaļiņina.

Odin žil bedno žil v kolhoz pošol kaftan našol

mlja…

+8
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu