Ušakovs: SC dalībai koalīcijā ir divas "sarkanās līnijas" • IR.lv

Ušakovs: SC dalībai koalīcijā ir divas “sarkanās līnijas”

61
Nils Ušakovs (no labās) ar Valdi Zatleru koalīcijas sarunās. Foto: Raitis Plauks, F64

Viena ir pensiju indeksācija, otra – vēstures jautājumi

Apvienība “Saskaņas centrs” (SC) dalībai jaunajā koalīcijā un valdībā ir noteikusi divas nepārkāpjamas robežas jeb “sarkanās līnijas”, otrdien pēc SC jaunās frakcijas sanāksmes aģentūrai LETA sacīja apvienības līderis, Rīgas mērs Nils Ušakovs.

Pirmā “sarkanā līnija” ir pensiju indeksācija jau 2012.gadā, uz kuru SC noteikti uzstāšot sarunās par koalīcijas veidošanu. Otra saistīta ar vēstures jautājumu atspoguļošanu valdības deklarācijā – ja tādi tur tiks iekļauti, jābūt arī atsaucei, ka Latvijā okupantu nav, norādīja SC līderis.

Ušakovs pastāstīja, ka pie “zināmiem nosacījumiem” SC varētu piekrist budžeta deficīta samazināšanai zem 3% no iekšzemes kopprodukta.

SC frakcija paudusi gatavību atbalstīt atklātos balsojumus Saeimā, tautas vēlētu prezidentu, Valsts prezidenta pilnvaru pilnveidošanu, Ministru kabineta darbības nepārtrauktības ieviešanu, deputātu imunitātes samazināšanu, fizisko personu sākumdeklarēšanos un nodokļu prezumpciju fiziskām personām.

Vēl debatējami būtu jautājumi par augstākās izglītības un nodokļu reformām, norādīja Ušakovs.

Otrdien notika otrā SC frakcijas sēde. Pirmajā tika doti mandāti Ušakovam un SC frakcijas vadītājam Jānim Urbanovičam piedalīties koalīcijas veidošanas sarunās, bet otrdien politiķi atskaitījās par padarīto un tika pārrunāti konkrēti jautājumi turpmākām sarunām, informēja Ušakovs.

Patlaban pie jaunās koalīcijas kodola veidošanas ķērusies Zatlera reformu partija (ZRP) un “Vienotība”, kurām kopā jaunajā Saeimā ir 42 mandāti. Abi politiskie spēki vēl nav izšķīrušies par trešā partnera piesaistīšanu, kas varētu būt SC ar 31 mandātu vai Nacionālā apvienība ar 14 mandātiem.

Kopā dažādās darba grupās strādā ZRP un “Vienotības” eksperti, kas ar paveikto plāno 28.septembrī doties pie Valsts prezidenta Andra Bērziņa.

 

Komentāri (61)

ltvpanorama 27.09.2011. 12.45

manuprāt viņiem vajadzētu iedot sarkanu zīmuli un aizsūtīt tomēr beigās uz opozīciju..lai zīmē tur ko grib – līnijas, zvaigznītes , rimbuļus..zb jau..viņiem ir tikai 28%..ja negrib to saprast, tad lai iet diriģēt

+18
0
Atbildēt

1

    austrisv > ltvpanorama 27.09.2011. 14.48

    Man izskatās, ka SC liekas nevis, ka partija ir piedalījusies vēlēšanās, bet gan skrējusi maratonu ,un Ušakovam ir rādījušies murgi, ka viņš pirmais ir pieskrējis pie finiša! Ar to ,Ušakov, ir par maz, jo vairākums nav SC, kas ir it kā kreisā partija, bet gan labējām partijām un tām ir 56 deputātu mandāti. Vajag taču pietikt arī stabilai valdībai, ja vien Zatleram nav savtīgi mērķi?

    +3
    0
    Atbildēt

    0

andrisskrastins 27.09.2011. 12.40

Kā jau bija sagaidāms, NEKO Ušakovs nebija tiesīgs solīt – nekādu atkāpšanos no vēlēšanu solījumiem, vēstures jautājumiem, utt. SC ir tāds pats kāds tas bija pirms gada un nekas nav mainījies. Punkts. Varbūt tad varam beidzot sākt *normālas* valdības veidošanas procesu?

+18
-1
Atbildēt

1

    kristaps_drone > andrisskrastins 27.09.2011. 14.17

    “Varbūt tad varam beidzot sākt *normālas* valdības veidošanas procesu?” – to varēja gan uzreiz pēc iepriekšējām, gan uzreiz pēc tagadējām vēlēšanām, jo ar SC viss tāpat bija skaidrs vismaz tiem, kuri nebija sisti ar aklumu.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

buchamona 27.09.2011. 12.52

Pēc šitā paziņojuma varētu laikam vieglāk uzelpot :) Vismaz Vienotībai šādi nosacījumi nevarētu būt pieņemami. Vienotība, atšķirībā no ZRP, nestāda par mērķi par katru cenu mainīt Satversmi. Atceroties Dombrovska un Ušakova diskusiju par pensiju indeksāciju – liekas neiespējami, ka Dombrovskis varētu šajā jautājumā piekāpties. SC laipošana ap okupācijas fakta atdzīšanu – ir vnk smieklīga, tā kā Vienotībai būtu tagad krietni jāpapūlas, lai skaidrotu savu izšķiršanos strādāt kopā ar SC.

+17
0
Atbildēt

3

    austrisv > buchamona 27.09.2011. 14.52

    Manuprāt, Bērziņš nevar noteikt kādām partijām ir jāveido koalīcija, jo tas nav iespējams demokrātiskā valstī, jo katram deputātam var būt savs viedoklis ar ko viņš draudzēsies un ar ko nē.
    Ko dos, ja Bērziņš nominē kaut vai Skrūdžu? Pie ši neizglītotā cilvēka diezin vai valdībā ies kaut vai Vienotība. Nespēju to iedomāties?

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    juhans > buchamona 27.09.2011. 13.29

    “…Pēc šitā paziņojuma varētu laikam vieglāk uzelpot…” Es arī tā ceru. Diemžēl ir vēl viens liels nezināmais X – uz kurieni un kādā veidā uzņems kursu prezidents Bērziņš. Ja nemaldos. viņš sevi jau pieteicis trešdien, 28. septembrī.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    putekliic > buchamona 27.09.2011. 16.05

    >>>riņķī_apkārt>>> pensiju indeksācija ir sīkums – par to varētu mierīgi vienoties – tāpat neviens nezina, kas pēc gada notiksies. SC ņemšana valdībā ir principa jautājums. Un visi vairās runāt par galveno jautājumu – ko iegūs un ko zaudēs Latvijas valsts stratēģiski, ilgtermiņā, ja SC tiks izrādīta pretimnākšana. Tiem, kuri tik ļoti vēlas panākt pretī vajadzētu atcerēties un saprast SC esošo ļaužu un viņu pārstāvētā elektorāta austrumniecisko mentalitāti. Un tā mentalitāte piekāpšanos, kompromisu uztver kā VĀJUMU, kas tikai iedrošina viņus turpināt spiedienu. Un SC iekļaušana valdībā nav nepieciešamība, bet būtu tikai labas gribas žests, labticīgi cerot, ka tas kaut ko palīdzēs – mainīsies SC uz pareizo pusi, sekmēsies integrācija utt. Neceriet – tas nenotiks. Būs tieši otrādi!

    +4
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu