Lembergs velk laiku • IR.lv

Lembergs velk laiku

15
Aivars Lembergs. Foto: Jānis Saliņš, F64

Pārsūdz lēmumu par Anglijas tiesas lēmuma izpildi

Rīgas apgabaltiesā apstrīdēts Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas lēmums atzīt un izpildīt Latvijā Anglijas tiesas izdoto lēmumu par Ventspils mēra Aivara Lemberga (“Latvijai un Ventspilij”) aktīvu līdz 135 miljonu ASV dolāru (66,69 miljonu latu) vērtībā iesaldēšanu.

Kā aģentūrai LETA sacīja apgabaltiesas kancelejas vadītājs Ingars Sprukts, Rīgas apgabaltiesā saņemtas divas blakussūdzības. Vienu sūdzību par 13.jūnija lēmumu atzīt un izpildīt Latvijā ārvalsts tiesas nolēmumu iesniedzis Lembergs.

Savukārt otru blakussūdzību tiesā iesniegušas 30 prasītāju statusā esošās kompānijas, kas bija vērsušās Vidzemes priekšpilsētas tiesā un lūgušas izskaidrot 13.jūnija lēmumu. Pirmās instances tiesa to darīt 25.jūlijā atteicās. Par šo lēmumu arī iesniegta sūdzība.

Kā informēja Sprukts, abas blakussūdzības 17.oktobrī rakstveida procesā – bez lietas dalībnieku piedalīšanās – plānojusi skatīt tiesnese Daiga Vilsone, un tad arī varētu tikt pieņemts lēmums.

Jau ziņots, ka 20.aprīlī Anglijas tiesa nolēma, ka Lembergam līdz turpmākam tiesas rīkojumam ir aizliegts jebkādus savus aktīvus ar vērtību līdz 135 miljoniem ASV dolāru izvest no Anglijas vai Velsas, jebkādā veidā no tiem atbrīvoties, rīkoties ar tiem vai samazināt to vērtību.

Iesaldēšanas arests attiecas uz visiem Lemberga aktīviem neatkarīgi no tā, vai aktīvi ir vai nav uz viņa paša vārda, un neatkarīgi no tā, vai aktīvi ir atsevišķs īpašums vai kopīpašums. Tiesas rīkojuma izpratnē aktīvi ietver jebkuru aktīvu, no kura personai ir tieša vai netieša vara atbrīvoties vai vara rīkoties ar to tā, it kā tas šai personai piederētu.

Rīkojums zaudētu spēku, ja Lembergs sniegtu nodrošinājumu, iemaksātu tiesai 135 miljonus ASV dolāru vai sniegtu nodrošinājumu šādas summas apmērā citā veidā.

Ņemot vērā, ka Lembergs atrodas Latvijā, pieteicēji – aptuveni 30 kompānijas – bija vēlējušies legalizēt un izpildīt Anglijas tiesa rīkojumu Latvijā, kā arī nodrošināt nolēmuma izpildi. Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa lūgumu apmierināja.

Kā ziņots, iepriekš Lembergs pauda pārliecību, ka visa viņa manta jau sen esot arestēta, tāpēc Anglijas tiesas lēmums par viņam piederošo aktīvu iesaldēšanu neko nemainot.

Savukārt prasītāju advokāts Grūbe norādīja, ka Vidzemes priekšpilsētas tiesas lēmums ļauj tiesu izpildītājam izdarīt prasības nodrošinājuma atzīmes visos reģistros par visu – jebkuru mantu, kas Latvijā pieder Lembergam, tostarp arī nekustamajiem īpašumiem Puzē un Rīgā.

Grūbe, atzīmēja, ka minētā 13.jūnija lēmuma izpilde nav obligāti vienreizējs pasākums, – lēmums ir izpildāms ilgstoši, kamēr vien lēmums nav atcelts. Tātad, pat ja nav pietiekami mantas šobrīd, tad tas pats par sevi nenozīmē, ka manta Lembergam nevarētu parādīties rīt vai parīt, piemēram, būs kāds mantojums, pieklājīga alga vai bērni sāks atdot parādus, sacīja advokāts.

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas lēmumā norādīts, ka lēmums par ārvalsts tiesas lēmuma atzīšanu un izpildīšanu dod tiesības veikt visus aizsargpasākumus, tas ir, pasākumus sprieduma izpildes nodrošināšanai, nosakot Civilprocesa likuma 138.pantā paredzētos pasākumus ārvalsts tiesas nolēmuma izpildīšanas nodrošinājumam.

No tiesas lēmuma izriet, ka nodrošinājumam piemērojami Civilprocesa likuma 138.panta 1., 2., 3., 5. un 6.punkti, kas paredz atbildētājam piederošas kustamas mantas un skaidras naudas apķīlāšanu, aizlieguma atzīmes ierakstīšanu attiecīgās kustamas mantas reģistrā vai citā publiskā reģistrā, prasības nodrošināšanas atzīmes ierakstīšana zemesgrāmatā vai kuģu reģistrā, aizliegumu veikt noteiktas darbības, kā arī to maksājumu apķīlāšanu, kuri pienākas no trešajām personām, tajā skaitā naudas līdzekļi kredītiestādēs un citās finanšu institūcijās.

 

Komentāri (15)

janazakovica 26.09.2011. 18.49

tiesi postpadomju bezjedzigaa un korumpetaa tiesu sisteema launpratigu tiesnesu prokuroru un c.izpildijumaa lauj lembim ilgstosi izvairities no atbildibas par nozagto izkrapto un noslepto sabiedribas ipasumu.nu jau naudas izteiksmee.

+11
0
Atbildēt

1

disassociative 26.09.2011. 18.52

A kāpēc Lembergs vispār kaut ko pārsūdz? Ja pareizi atceros, viņam taču tas viss nepieder. Kas tur ko pārsūdzēt? Lai pārsūdz tie, kam pieder. Jeb nu jau mums laiks saprast, ka vecais izbijušais komunists melo?

+9
0
Atbildēt

0

Janis 26.09.2011. 17.00

Tātad ir gan viņa manta. :)

Par to, kas notiek Latvijā ar Lembergu skaidrs, bet varbūt ir kāda jaunākā informācija kad beidzot viņu “paņems ciet” Anglijā?

+7
-1
Atbildēt

4

    disassociative > Janis 26.09.2011. 18.45

    Ciet viņu nepaņems, viņu var tikai drusku paputināt.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Nevaru sagaidīt, kad kāds tiks ar Lembergu galā vienreiz un par visām reizēm..

    0
    0
    Atbildēt

    0

    egils_krastins > Janis 26.09.2011. 20.21

    Oktobra saakumaa lembergam buus jaaierodas britu tiesaa uz nopratinaashanu.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    dzintarz > Janis 26.09.2011. 20.31

    Iekš UK ir citi izcenojumi “jurisķagu pakalpojumiem”..
    Var izrādīties, ka izslavētais “oligarchs” ir nekas vairāk, kā Plika Ventspils Žurka. Gluži kā TP..

    +5
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu