Vīķe-Freiberga prognozē sarežģītāku koalīcijas veidošanas procesu • IR.lv

Vīķe-Freiberga prognozē sarežģītāku koalīcijas veidošanas procesu

52
Vaira Vīķe-Freiberga. Foto: Andrejs Terentjevs, F64

Eksprezidente: arī Zatlera reformatori radikāli mainīt valsts iekārtu nevarēs

Koalīcijas veidošana pēc šīm ārkārtas vēlēšanām būs vēl sarežģītāka nekā pērn pēc 10.Saeimas vēlēšanām, prognozē eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga, raksta BNS.

“Godīgi sakot, es neredzu, kas mums tiek piedāvāts, kas tik radikāli varētu situāciju mainīt,” sestdien intervijā Latvijas Radio viņa atzina. “Tieši otrādi, es domāju, ka šīs ārkārtas vēlēšanas ir iztērējušas vairākus mēnešus politiskās aktivitātēs, kas citādi varbūt būtu vērstas uz krīzes novēršanu.”

Tāpat koalīcija noteikti būs jāveido no vairākām partijām, turklāt – šajā gadījumā nākusi klāt vēl viena jauna, kas būs centriski labēja, bet tas nozīmē, ka pārējām centriski labējām partijām neizbēgami samazināsies balsu skaits un būs jāveido koalīcija ar vēl vienu partiju.

“Mēs jau redzējām, cik grūti ir atrast Latvijā vienmēr stabilas valdības, kas ir tiešām rīcības spējīgas un kur nav tā, ka viens velk uz vienu pusi un otrs uz otru, tā kā vēzis un līdaka. Koalīcijas veidošana, es saskatu, būs vēl sarežģītāka, nekā tā bija pagājušajā oktobrī,” prognozēja eksprezidente.

Viņasprāt, lielāku atbalstu iegūs Saskaņas centrs, jo šis politiskais spēks līdz šim visu laiku bijis opozīcijā un nav neko nepatīkamu saviem vēlētājiem izdarījis.

“Man godīgi jāsaka, ka es jutos optimistiskāka pagājušajā gada oktobrī, nekā jūtos šobrīd,” viņa piebilda.

Turpretī eksprezidenta Valda Zatlera veidotā Zatlera Reformu partija, kas sevi pieteikusi kā radikālu reformatoru, 51 vietu 11.Saeimā noteikti neiegūs, tādēļ radikāli mainīt valsts iekārtu nevarēs.

“Tas nenotiks. Cik nu viņiem to balsu būs, viņiem vajadzēs koalīcijas partnerus, tādēļ jautājums būs, kā viņi māk sadarboties ar citiem, uz to tad arī viss balstās. Latvijā rīcībspējīgas valdības iespējamas tikai tad, ja politiķi māk viens ar otru sastrādāties arī no citām atšķirīgām partijām un izveidot kopējus mērķus un virzību valstī, kura mums pa laikam pietrūkst. Tieši tamdēļ notiek šī pozicionēšanās un rīvēšanās dažādu spēku starpā. Jo samet vairāk akmeņu vienā kulītē, jo tā rīvēšanās būs izteiktāka,” situāciju komentēja Vīķe-Freiberga.

 

Komentāri (52)

Una Grinberga 17.09.2011. 11.08

Absolūti nepiekrītu! Kaut vai AŠistu atstāšana aiz svītras un mazāka ZZS pārstāvniecība ir liels solis uz priekšu. ZRP un V nevajadzētu būt vispār problēmām sastrādāties, jo abi spēki pārstāv vienu demokrātijas un ekonomikas kursu. Galvenais, lai ZZS un SC ir mazākumā – tad ir iespējams izveidot stabilu valdību jebkurā kombinācijā. Un varbūt pat ir labāk, ka nevienai partijai nav izteikts vairākums – tas stimulē motivāciju un savstarpēju cīņu par vēlētāju starpvēlēšanu periodā.

+20
-3
Atbildēt

13

    Andris > Una Grinberga 17.09.2011. 11.56

    Ja kāds nu nekādi nevar izlemt, par kuru no diviem vai trim sarakstīem balsot (piemēram, NA – V – ZRP), var izdarīt tā: aizpildīt (ielikt plusus un svītrojumus) divas vai trīs lapas, bet pēc tam sajaukt tās sev aiz muguras un ielikt kādu nezināmu lapu aploksnē. Pārējas iebāzt kabatā un izejot no iecirkņa izmest, tā arī neuzzinot, par kuru no sarakstiem nobalsots.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    mary75 > Una Grinberga 17.09.2011. 15.20

    Pirmkārt, VVF izturas tā, it kā būtu nesen kā nokritusi no mēness un nesaprastu, ap ko lietas grozās.
    Kādas tad viņai te ir tās daudzās “labēji centriskās partijas”, un kādas iespējas bija ko mainīt esošās koalīcijas ietvaros?
    Otrkārt, kāpēc tāds pesimisms attiecībā uz ZRP?
    Tas ir pozitīvs spēks, un, jebkurā gadījumā, valdības kodols jāveido tai un V, SC valdībā, visdrīzāk, nebūs jebkurā gadījumā, tad jau būs V, ZRP un NA, vai arī ZRP, V un arī ZZS, gan jau Zatleris atradīs veidu, kā notušēt savus vārdus “ar ZZS nekads un nemūžam”.
    Vispār, par NA potenciālu un brieduma pakāpi arī ir zināmas šaubas, kaut arī, salīdzinot ar ZZS un SC, tā, dabīgi, plusos.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Valdemārs Valdemārs > Una Grinberga 17.09.2011. 15.37

    Kā partijas V un ZRP tiešām varētu labi sastrādāties, bet ZRP vietu skaits parlamentā arī pēc velēšanām būs nenoteikts lielums. Diemžēl tas ir trakā steigā sakleķēts projekts, un sekas būs dabisks deputātu „atbirums”. No tā izvairīties neizdevās arī JL, kurš tapa ar lielāku laika rezervi un, iespējams, pamatīgāku deputātu kandidātu pārbaudi.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    dro > Una Grinberga 17.09.2011. 12.08

    betijacelmale. Talsu iedzīvotāji parasti aktīvi, bet Kuldīgas un Liepājas – gauduļi:)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    dro > Una Grinberga 17.09.2011. 12.06

    riņķī apkārt. Nupat sazvanījos ar AP/saeimas darbinieci, kura tur strādā no 1. dienas kopš TF uzvaras. Jautāju, pat kuru partiju balsos. Atbildēja, par NA, par ko tad citu!:)

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Una Grinberga 17.09.2011. 11.58

    Vai Kurzemes V. vēlētājiem acis vēl ciet?

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Edzs > Una Grinberga 17.09.2011. 15.43

    agrunte 11:56
    _Ja kāds nu nekādi nevar izlemt, par kuru no diviem vai trim sarakstīem balsot…_
    ~~~~~~~~~~~
    man patik, nu tu esi reali labais :) ta ir universala recepte un visparaka liekas pedeja darbiba – “…tā arī neuzzinot, par kuru no sarakstiem nobalsots.” :)
    pasham viegli ap dushu un draugi nenoversisies jo balsots ir par gaishajiem spekiem, tikai pats 3 gadus nezin isti par kuru no tiem. var staigat pa ielu un dziedat ka Pestishanas armija – es esmu tirs tirs tirs, no grekiem brivs brivs brivs.
    man shitais neienaca prata, zinu par ko nobalsoju un tagad 3 gadus skatishos ka tie Saeima maitajas.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    dace_ampermane > Una Grinberga 17.09.2011. 20.19

    neko nevaru darīt, nobalsoju par Zatleristiem. Zatlers pateica to ko visa tauta gribēja dzirdēt 20 gadus. apzinos, ka starp viņiem arī ir ieviesušies pāris žuliki [bet tā jau tas ir politikā mūždien]

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    dro > Una Grinberga 17.09.2011. 11.49

    rinķī apkārt. Tu jau kā vienmēr optimistiskāks par mani, jo tā nav secība partneru izvēlei, bet tikai sarunu vešanai. Es šajā jautājumā neticu ne ZRP, ne V. Vēlēšanu rezultātu izšķirs , cik balsu saņems NA un cik balsotāju ieliks mīnusus SC karsējiem Vienotībā. Vienotības aptauja rādot, ka Štokenbergs paliks aiz strīpas:)

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > Una Grinberga 17.09.2011. 11.25

    Varētu atkārtoties nesenā vēsture, kad daži ” saulvežu politiski spīdekļi” koalīcijas veidošanas gaitā centīs šo procesu salaist dēlī :)

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > Una Grinberga 17.09.2011. 11.41

    Sveiks :) Piekrītu, bet es vēl Tavam uzskaitījumam pievienotu arī ZRP :) Viņi izdarīja to, ko tā arī nesagaidīju no Vienotības, proti – ar valdes lēmumu apstiprināja hierarhiju, pēc kuras izvēlēsies savus partneru ar kuriem varētu strādāt vienā koalīcijā:
    Vienotība, NA un trešajā vietā šajā ” rindā” – SC. No Vienotības šādu konkrētību tā arī nesagaidīju – attieksmi pret NA koalicijā. Ja tā ir pozitīva, tad jau tagad varam uzskatīt, ka ar vēlēšanām visam vajadzētu būt kārtībā.

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > Una Grinberga 17.09.2011. 11.53

    Tā ir laba ziņa – par Štokenbergu aiz strīpas, bet ok, jāsagaida rītdiena :)

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > Una Grinberga 17.09.2011. 11.32

    rinķī apkārt. Sveiks! Man prieks, ka darbā jaunie pārsvarā balsos par NA. Es šoreiz atveru muti tikai tad, kad kāds sāk filozofēt par SC. Lai katrs izdara izvēli pats – par V vai NA.

    +11
    -2
    Atbildēt

    0

Ligiña Doniña 17.09.2011. 14.05

Ja SC+ZZS dabūtu vairākumu tad ir cauri, bet tas nekad nenotiks. Pārējais ir tikai tehnikas jautājums. Un V sākusi runāt par Latvijas pamatvērtībām -latviešiem, valodu, zemi, tobiš gatavo augsni priekš NA un ,tad jau atliek cerēt, ka NA+ZRF+V dabūs vairākumu un būs faktiskā koalīcija! Visu izšķirs 20% neizlēmušo, domāju, ka tie ir tikai latviešu vēlētāji, jo krievi savu maskavu sen ir izvēlējušies!

+14
-1
Atbildēt

2

    Bebris > Ligiña Doniña 17.09.2011. 17.09

    Mana ģimene Ventspilī balso par Vienotības un ZRP koalīciju! Arī kolēģi, ar ko šodien runāju, balso par Vienotību.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    austrisv > Ligiña Doniña 17.09.2011. 14.41

    No Tavas mutes Dieva ausī!
    Protams, ka kurzemnieki var nobalsot par oligarhu Lembergu lielā skaitā, bet labi, ka tur maz mandātu ko dalīt!

    +4
    0
    Atbildēt

    0

boss 17.09.2011. 13.31

Sveicu cienījamo VVF vārdadienā!
Kā vēsta kalendāra lapiņa, šodien ir Vairu diena.
Par vēlēšanām. Ar smagu sirdi gaidu rezultātus.
Mans sapnis ir, lai Vienotība gūst tik daudz vietu, lai nevajadzētu dalīties varā.
Vēlu panākumus arī NA!
ZRP netīkams no dažiem aspektiem, viens no tiem – vēlme paātrināt nepilsoņu naturalizāciju.
Dievs, sargi un svētī Latviju, zemi, tautu un valsti!

+9
-2
Atbildēt

2

    piziks > boss 17.09.2011. 20.53

    Bet, arī Vienotībā ir cilvēki, kas saistīti ar neatdotu Ls 1 milj. kredītu. Vai kāds uztraucas, ka atdošanas iespējas, visticamāk, nereālas?

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    austrisv > boss 17.09.2011. 13.58

    ZRP priekšgalā ir daži cilvēki ar miljonu un vairāk, parādiem, kas nebūt neiedveš uzticību. Liekas, ka liels parādnieks ir arī Spūdžs.

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu