KNAB jau vairāk nekā 40 iesniegumu par kampaņu pārkāpumiem • IR.lv

KNAB jau vairāk nekā 40 iesniegumu par kampaņu pārkāpumiem

31
Foto: Tomass Urbelionis, F64

Konstatēta kāda “trešā persona”, kas noslēgusi reklāmas izvietošanas līgumus par summu, kas pārsniedz likumā noteikto limitu 

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) saņēmis vairāk nekā 40 iesniegumu ar aizdomām par dažādiem pārkāpumiem politiskajā aģitācijā, otrdien intervijā Latvijas Radio informēja KNAB priekšnieka vietnieks Alvis Vilks. 

Aptuveni pusē iesniegumu izteiktas bažas par slēpto reklāmu. “Otra puse ir dažāda veida izvietošanas pārkāpumi, kas saistās ar reklāmas nenorādīšanu vai administratīvo resursu izmantošanu par labu vienam vai otram politiskam spēkam,” pastāstīja Vilks. Līdz šim gan tieši pārkāpumi, par kuriem būtu nepieciešams uzreiz piemērot sankcijas, nav konstatēti, raksta BNS. 

“Tiesa gan, ir tikusi konstatēta viena tā saucamā trešā persona, kura ir noslēgusi līgumus par reklāmas izvietošanu par summu, kas pārsniedz likumā noteikto limitu. Tiesa gan, tie vēl pagaidām ir tikai noslēgtie līgumi. Vai tie tiks realizēti un vai notiks arī reklamēšanās par summu, kas pārsniedz limitu, to mēs vēl redzēsim,” piebilda Vilks. Viņš arī norādīja, ka attiecīgajai personai un laikrakstam nosūtīta informācija par šādu faktu un, ja tas notiks, KNAB būs spiesta apturēt kampaņu. Līguma darbības termiņš ar mediju gan beidzas dienu pirms aģitācijas aizlieguma, “tādēļ faktiski šeit pastāv jautājums, cik KNAB sankcijas varētu but efektīvas”. 

Patlaban izskatās, ka par iespējamiem pārkāpumiem priekšvēlēšanu aģitācijā lielākoties ziņo iedzīvotāji, lai gan nevar izslēgt, ka tie ir arī kāda politiskā spēka oponenti. Tomēr no KNAB viedokļa tas nav svarīgi, jo birojs pārbauda visus saņemtos iesniegumus, uzsvēra Vilks. 

KNAB pārstāvis atzina, ka salīdzinoši grūti ir pārbaudīt politisko aģitāciju internetā, taču arī uz to attiecas likums, ka informācija par noslēgtajiem līgumiem jānosūta KNAB. “Ja tiks konstatēts, ka šie nosacījumi nav tikuši ievēroti, protams, ka par to draud attiecīgas sankcijas,” viņš uzsvēra. 

Tāpat pēc noteiktiem kritērijiem tiek pārbaudīti arī ziedojumi partijām. Šis darbs lielā apjoma dēļ, visticamāk, gan tiks pabeigts tikai pēc vēlēšanām, atzina Vilks. Pagaidām neviens starpniecības gadījums, kad kāds ziedojis sev nepiederošus līdzekļus, šajā priekšvēlēšanu laikā nav konstatēts, taču pārbaudes vēl notiek. 

Lai gan 10. un 11.Saeimas priekšvēlēšanu periodus ir grūti salīdzināt, jo šīs būs ārkārtas vēlēšanas un līdz ar to arī aģitācijas periods ir krietni īsāks, KNAB pārstāvis atzina – patlaban darbs ir intensīvāks. “Šinī brīdī darbs ir intensīvāks. Tai pat laikā, ja mēs salīdzinām tās naudas summas, kas ir tikušas izlietotas, šinī brīdī izskatās, ka nebūs daudz tādu partiju, kas varēs sasniegt priekšvēlēšanu tēriņu limitu,” norādīja Vilks.

Komentāri (31)

Dina Repša 13.09.2011. 12.07

Pirms gadiem 25 vai vairāk intervijā Ainārs Mielavs sacīja: Pasaulē ir daudz cilvēku, kas labprāt aplūko erotiskas fotogrāfijas un nejūtas aizskarti, bet ir daži cilvēki, kas to nosauc par pornogrāfiju un vēlas aizliegt.
Hm… Ja Latvijas politiķi [:)] un vēlētāji ir pērkami, KAS ir tie daži, kam gribas to liegt? Likums jau neatspoguļo realitāti! Es domāju, mana māsa domā, tēvs arī, bet 33. dzīvokļa kaimiņa domas nopērk. Un? Kāda atšķirība?
Ja nav saprāta, ne likums, ne nauda līdzēs. Šī likuma norma ir nelietderīga, jo zināma naudas summa, kas stāv … kaut kur, tiek ieviesta apritē, ir nodokļi un valsti vada tie, kas izvēlēti. Lai pērk! Ja MAN tas netīk, tā ir cita lieta…. Mēle mutē dota.

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu