Policists • IR.lv

Policists

69
Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis paziņoja, ka policistiem ir jāzina ne tikai latviešu valoda, bet arī krievu.
Māris Bišofs

Komentāri (69)

tuba76 24.08.2011. 15.58

Loti uzskatami! Mana mitnes zeme ja nesaproti valodu, kura runa vietejais policists, tad visticamak bus jadodas lidz uz iecirkni, kur tiks izsaukts tulks, kurs nodrosinas tavas tiesibas saprast un tikt saprastam. Saprotu, ka problema ir aktuala Latvijas krievu del, kuri nevelas runat latviski. Tapec es tiesam neredzu iemeslu, kapec lai viniem izdabatu saja jautajuma. Lai celo lidz uz iecirkni, gaida tulku utt, ja nav neka cita jedzigaka ko darit.

+18
-2
Atbildēt

2

    tuba76 > tuba76 25.08.2011. 09.08

    Protams! Man skiet, ka ta dara visas attistitas valstis. Ne tikai policija ari slimnicas, u.c. valsts iestades. Pamegini Rietumeiropa prasit policistiem zinat obligatas n-to svesvalodu zinasanas – tulit bus darisana ar arodbiedribam utml. Protams ir labi, ja cilveki zina valodas, bet nevajag aizmirst, ka seit ir runa par specifiskam valodu zinasanam – juridiskie termini utml. un loti specifiskas situacijas, kur vismazak vajadzigi parpratumu valodas del. To pat visi tulki nespej – ari tulki parasti ir specializejusies. Es pati pameginaju un sapratu, ja gribu darit tulka darbu godam, ir jaspecializejas un pamatigi jamacas, kam man nebija ne laika ne isti iespeju.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Agnese Cimuška > tuba76 24.08.2011. 23.09

    Interesanta prakse ir, piemēram, Anglijā un Īrijā.Policijas iecirkņi algo tulkus pa telefonu.Bieži gadās,kad krievu tautības cilvēki uzrāda ,ka ir no Latvijas,īpaši nedēļas nogalēs vakaros.Amerikas latviete strādā šajā jomā ,tad pat pusstunda paiet līdz var tikt skaidrībā,lietojot angļu- krievu vārdnīcu .Par to viņa saņem labu samaksu .

    0
    0
    Atbildēt

    0

tuba76 24.08.2011. 16.20

Atcerejos savus piedzivojumus akutas palidzibas centra Francija pagajusaja gada, kur nonacu ar grieztu bruci, ko vajadzeja sut. Meitene registratura neprata nevienu citu valodu ka francu. Sapratusi, ka mes neka nesaprotam franciski, vina pavaicaja no kurienes esam. Tik daudz sapratam. Tad vina savu sakamo atri ierakstija datora un loti lauzita musu valoda nolasija – eureka – tulkosanas programma datora! Katra zina bruce tika sasuta, nauda samaksata un papiri izsniegti. Nemas problemas!

+4
0
Atbildēt

1

    Le > tuba76 24.08.2011. 17.05

    Tas nav nekāds brīnums. Franciski un spāniski runājošās zemēs daudzi angļu valodu neprot. Tāpat kā angliski runājošās zemēs ļoti maz iedzīvotāju spēj sarunāties kādā citā svešvalodā (vācu, franču, spāņu).

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

elvonix 24.08.2011. 15.08

Karikatūra laba. :). Diemžēl tas parāda šādu izteikumu absurdu, jo policistu valodas prasmes būtu pašas par sevi saprotamas. Nu nevar policists strādāt, ja nepārvalda kādu starptautisku svešvalodu, vai tā būtu angļu vai krievu. Galu galā viņa darbs ir palīdzēt sabiedrībai un cilvēkiem, ieskaitot tūristiem. Taču te nu būtu jāsaprot, ka kādas valodas prasme jau nu gan nav obligāta, pretējā gadījumā mēs tiešām nonākam pie jautājuma – kur ir robeža – 2,3,5 valodas policistam būtu jāzina, lai nekristu kaunā ar tūristiem? Un tad vēl kuras?
Šajā ziņā ļoti normāls ir jau esošais risinājums, ka busiņiem ir šiltītes, kurās rakstīts, kādās valodās runā tur esošie policisti. Līdzīgi varētu būt arī rakstīts uz Policistu uniformām, un nekādu problēmu nebūs.

+5
-1
Atbildēt

13

    mary75 > elvonix 24.08.2011. 19.29

    Par ierēdņiem te neviens nerunā, tur nekas akūts nenotiek, bet, policists, kurš nezina valodu, kurā runā vairākums iedzīvotāju att. vietā, diezin vai spēs adekvāti pildīt savus pienākumus, atkal jau jaucam iekšā politiku tur, kur tās vispār nav.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    mary75 > elvonix 24.08.2011. 22.33

    Var jau izlikties, ka valoda, kurā runā 30% Latvijas iedzīvotāji, ir līdzvērtīga suahili vai somu vai vēl kādai valodai, bet, pat VL atbalstītājiem vajadzētu būt skaidram, ka reāli tas ne tuvu nav tā.
    Un, tā ka man nepiemīt nekādi kompleksi ne attiecībā pret “sliktajām” un “labajām” valodām, ne attiecībā pret visu pārējo, tad mani nevar sazombēt, tā atkal ir mūsu “nacionāli domājošo” raksturīga kļūda – uzskatīt, ka visi, kas nedomā, kā viņi, ir vai nu sazombēti, vai ienaidnieki.
    Tāda elementāra doma, ka kāds vienkārši var domāt savādāk, pat prātā neienāk.
    Par sevišķi plašu redzesloku tas neliecina.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    mary75 > elvonix 24.08.2011. 19.09

    Tādās vietās, kur dzīvo daudzi krieviski runājošie, var un vajag pieprasīt.
    Bez tā policists tur vienkārši nespēs pildīt savas funkcijas.
    Un ar diskrimināciju tam nav nekāda sakara, tā var būt kā papildus prasība, ieņemot kādu amatu valsts darbā.

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    mary75 > elvonix 24.08.2011. 18.28

    Un kāpēc par angļu valodu nestrīdas, bet, krievu noteikti nav jāzina?
    Mums te krievu tūristu noteikti vairāk, nekā angļu, nemaz nerunājot par vietējiem krieviski runājošiem.
    Šis te te fobijas un cīņa ar “slikto” valodu, mani nebeidz pārsteigt.

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > elvonix 27.08.2011. 22.22

    dzeris49
    “Var jau izlikties, ka valoda, kurā runā 30% Latvijas iedzīvotāji, ir līdzvērtīga suahili vai somu”

    Protams nē.
    Tā mākslīgi, “special” vergu lietošanai, radītā valoda labākā gadījumā varētu sacensties ar esperano, vai līdzīgām.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > elvonix 25.08.2011. 06.53

    Nu, var jau būt, ka tev taisnība, bet, man vienmēr licies, ka visiem ir labāk, kad policists spēj aprunāties ar cilvēku tādā valodā, kādā vieglāk runāt attiecīgam cilvēkam, tas palīdz labāk nodibināt kontaktu, utt.
    Nesaku jau, ka notiks kāda traģēdija, ja policists to valodu arī nezinās, un nesaku, ka tam jābūt galvenajam kritērijam, bet, kompaktās krievvalodīgo dzīvošanas vietās viņam to valodu, tomēr, būtu vēlams zināt.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > elvonix 25.08.2011. 08.28

    Dzeri, tiešām tik nepieciešams policistiem “nodibināt kontaktu” ar likumpārkāpēju?
    Ja cietušajam ir vajadzīga policista palīdzība viņš tak ir ieinteresēts lai policists to saprastu? Ja grib principā nelietot, tad lai tēlo cietušo citur, kur sapratīs. Tur gan bez valodas būs citas smagākas problēmas, par kurām esi labi informēts. Nu, bet tad lai izvēlas, ko labāk grib. Un, ja labāk grib izbēgt no Krievijas problēmam, tad lai iemācās valsts valodu. Ko tur nesaprast?

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    AUTOEXEC.BAT > elvonix 24.08.2011. 18.04

    Par angļu valodu jau neviens nestrīdas :))

    Jautājums IR par krievu valodu :)

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    AUTOEXEC.BAT > elvonix 24.08.2011. 23.24

    Dzeri, davai iztiksim bez personiskiem aizskārumiem, ja nav ko teikt ? Arī man nepiemīt kompleksi pret valodām, un es neuzskatu tevi par ienaidnieku.

    Bet palasi pats kādus secinājumsu tu izdari : “Var jau izlikties, ka valoda, kurā runā 30% Latvijas iedzīvotāji, ir līdzvērtīga suahili vai somu vai vēl kādai valodai, bet, pat VL atbalstītājiem vajadzētu būt skaidram, ka reāli tas ne tuvu nav tā.” – pilnīgi pareizi, šajā valodā, ieskaitot latviešus, runā tuvu 99% Latvijas iedzīvotāju, BET – kurš tev ir iekalis galvā, ka tie 30% runā TIKAI šajā valodā ?? Kurš ?? (ja ne saskaņa ?)

    Un kādēļ tu uzskati, ka ir normāli policistam piemēroties latviešu valodas nezinātājam, nevis otrādi ? Pat ja tas nezinātājs ir Latvijas pilsonis ? Tas NAV normāli, un ja tas nav normāli, tad šādu situāciju nedrīkst kultivēt. Kā policija atrod risinājumus ar “aizdomās turamajiem” nelegālajiem bēgļiem, kas arī krieviski – ne vārda ? Kauč kā taču atrod, vai ne ? Nu tad kas traucē to darīt arī ar “nabaga krievvalodīgajiem” ? Kādēļ viņiem ir īpašas privilēģijas (pat salīdzinājumā ar latviešiem, ņemot vērā tos dundukus, kas pamanījušies būt policijā un nezināt latviešu valodu) – kā viņi komunicēs ar “aizdomās turamo” latvieti – tas tevi neuztrauc ?
    Nav jau runa, ka tagad ir jāatlaiž visi krievu valodas zinātāji – runa ir par to, ka krievu valodas zināšana NEVAR būt policista kvalifikācijas prasība. Tas arī viss. Runa NAV par valodu kā tādu (pareiza-nepareiza), runa ir par absurdu prasību piemērošanu.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    AUTOEXEC.BAT > elvonix 24.08.2011. 21.50

    Dzeris … Tādās vietās, kur dzīvo daudzi krieviski runājošie, var un vajag pieprasīt. Bez tā policists tur vienkārši nespēs pildīt savas funkcijas.

    —————————————————————

    Tu, puis, patiešām nespēj domāt tālāk par savu degungalu ??? Ja jau ir reāli nolikt somu muitniekus uz mūsu robežām, tad kur problēma ar tikai latviski runājošu policistu Krāslavā ???

    Ak dies, kā tā saskaņa ir tevi sazombējusi … iekal vienreiz sev galvā, uz visiem laikiem – krievu valoda Latvijā IR SVEŠVALODA. Tieši tāda pati svešvaloda, kā, piem. ivrits. Un daudz lielāka svešvaloda nekā igauņu, poļu vai lietuviešu, jo ar tiem džekiem mēs esam ESā. Viss.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > elvonix 24.08.2011. 19.49

    ..atkal jau jaucam iekšā politiku tur, kur tās vispār nav..
    ______________________________________________________________
    Šajās dienās politika ir visur. Diemžēl.
    You don’t need a weatherman to know which way the wind blows

    http://news.err.ee/politics/7c330be5-9a93-4843-abb2-8307e8e55815

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > elvonix 24.08.2011. 19.21

    Un ar diskrimināciju tam nav nekāda sakara, tā var būt kā papildus prasība, ieņemot kādu amatu valsts darbā.
    ______________________________________________ Tā gan.
    Pliners jau arī saka,ka ierēdņiem obligāti jāprot krievu valoda. Tikai ierēdņiem.
    Iesākumam.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    AUTOEXEC.BAT > elvonix 24.08.2011. 18.36

    Dzeri, krieviski ir labs teiciens – “opredeļisj, požalusta”. Pirms īsa brīža tu rakstīji, ka krievu valodas zināšana ir “jāpieprasa” , tagad tu raksti, ka “nav nekas slikts, ka policists zina krievu valodu” … Ibitīt !!!

    Tās ir divas PRICIPIĀLI atšķirīgas lietas. Neviens, nekad nav teicis, ka krievu valodas zināšana ir slikta lieta.
    Bet KATEGORISKI NEDRĪKST pieprasīt tās zināšanu no policista VAI izmantot tās zināšanu kā priekšrocību dienestā attiecībā pret nezinātājiem. Jo tā ir diksriminācija pēc valodas pazīmes – punkts.

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu