Precizējums Tādas studijas negribējām • IR.lv

Precizējums Tādas studijas negribējām

2

Rakstā minēta maldinoša informācija: «Apgriezta situācija izveidojusies audiovizuālās mediju mākslas un dizaina studentiem. Mākslas akadēmijā viena bakalaura studiju vieta no valsts budžeta līdzekļiem saņem 3107 latus, bet LU – 3199 latus.» 

Kā informē LU Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes (PPMF) dekāns profesors Andris Kangro, PPMF profesionālā bakalaura studiju programmā Māksla (ar specializāciju Datordizainers vai Interjera dizainers) nepastāv neviena valsts finansēta budžeta vieta. Respektīvi, minētā informācija par vienas studiju vietas izmaksām ir maldinoša. Programma Māksla tiek īstenota, balstoties uz pašu studentu studiju maksu. Turklāt LU arī pārējās divpadsmit fakultātēs nav programmu mākslā, un līdz ar to nav arī budžeta vietu mākslas programmās. 

Pieņemot, ka minētā summa 3199 lati ir Izglītības un zinātnes ministrijas augstskolām piešķirtā summa par vienu budžeta vietu mākslas programmu realizācijai, to nevar attiecināt uz LU PPMF īstenoto programmu Māksla, jo LU PPMF nesaņem valsts budžeta līdzekļus mākslas programmu grupai. Budžeta finansējums ir pieejams tikai profesionālā bakalaura studiju programmā Skolotājs ar specializāciju Vizuālās mākslas skolotājs, bet šī studiju programma nav mākslas programmu kategorijā.   

Tāpat jāprecizē, ka Mākslas akadēmijas studiju programmas saņem finansējumu no Kultūras ministrijas, savukārt LU – no Izglītības un zinātnes ministrijas. Tādējādi minētie aprēķini tiek veikti, pamatojoties uz atšķirīgu pieeju, nevis pēc vienota modeļa.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu