JRT atjaunošana būs nākamā ministra ziņā • IR.lv

JRT atjaunošana būs nākamā ministra ziņā

7
JRT galvenais režisors Alvis Hermanis. Foto: Nora Krevneva, f64

Rekonstrukcijas darbu gaita jāizstrādā līdz 9.oktobrim

Lai arī a/s „Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) līdz 9.oktobrim jāizstrādā Jaunā Rīgas teātra (JRT) rekonstrukcijas darbu gaita, visticamāk, teātra atjaunošana būs jaunās pēcvēlēšanu valdības kultūras ministra ziņā.

Tā trešdien laikrakstam „Diena” saka tagadējā kultūras ministre Sarmīte Ēlerte (Vienotība). Viņa arī nevar cieši apgalvot, ka divu mēnešu laikā izdosies pieņemt lēmumu par rekonstrukcijas gaitu. „Ja neizdosies, esmu pārliecināta, ka nākamais kultūras ministrs sapratīs – šī teātra rekonstrukcija ir atbildība pret kultūras vidi,” saka Ēlerte.

Lēmums par JRT rekonstrukcijas sākšanu valdībai būs jāpieņem nākamā gada 15.maijā.

Ēlertes vadītā ministrija nule pieņēma lēmumu, ka teātra rekonstrukcija nepieciešama kā prioritāte. Teātra ēka ir apsekota, izpētīti pamati, veikta arhitektoniski mākslinieciskā izpēta, taču rekonstrukcija tā arī nav sākta.

Tai pašā laikā citi Rīgas teātri – Dailes, Nacionālais un Rīgas Krievu teātris – ir atjaunoti, ieguldot miljoniem valsts un Rīgas pašvaldības naudas.

Tā kā JRT, pēc tā galvenā režisora Alvja Hermaņa teiktā, „ir vienīgais valstī, kas jaunākajos laikos nav remontēts, (..) acīmredzot nevienam neesam politiski izdevīgi”.

Ēlerte savukārt uzsver, ka JRT ir vienīgā Latvijas kultūras institūcija un Hermanis vienīgais Latvijas režisors, kurus pazīst pasaulē.

 

Komentāri (7)

mariam 17.08.2011. 09.39

Skaidrs jau, ka remontu vajag, apstākļi, komforts jāuzlabo – tas gan skatītājiem, gan pirmkārt jau aktieriem vajadzīgs. Taču no otras puses – gandrīz jebkurš lielāks remonts iznīcinātu to gaisotni, auru (nezinu, kā latviski pareizāk sacīt, angliski būtu – ambience), kas piemīt teātra telpām.

Protams, liela nozīme ir cilvēkiem, kas telpu apdzīvo un to garu tur ienes, taču arī visas tās noskretušās, apzīmētās, aprakstītās sienas, tāds berlīnisks šarms – man tas liekas dikti jauka un svarīga JRT sastāvdaļa,kaut kas tiešām autentisks, ko negribētos mainīt pret tādu “glanci” un sakārtotību, kāda pēc remonta piemīt Nacionālajam vai krievu teātrim (tos gan vairāk no bildēm nojaušu, ne no klātienes vērtējuma). Dailes teātris ir cita lieta – šāda modernisma ēkas restaurācija ir samērā izdevies piemērs.

+5
-2
Atbildēt

0

Una Grinberga 17.08.2011. 09.24

Nezinu, cik liela vairs tam jēga – Hermanis vairs Latvijā ir tikai ar mazo kājas pirkstiņu un aktieri turās ar ārpus-teātra projektu palīdzību. :( To naudu būtu devuši jaunām izrādēm. JRT skatītāji iet baudīt mākslu nevis gozēties zem jaunām lustrām, venēcijas spoguļiem vai zelta margām. Vienīgā JRT vajadzība ir laba ventilācija zālē – visādi citādi man pat tās nolupušās sienas patīk.

+4
-2
Atbildēt

0

P_Dancis 17.08.2011. 12.22

Aplupušo sienu šarms ir viena lieta, bet runa pamatā taču ir par pašas ēkas tehnisko stāvokli. Un tas arī ir mīts, ka izremonējot uzreiz visam jābūt sterilam kā pēc “eiroremonta”. Priekš tam ir interjera dizaineri un mākslinieki.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu