JRT sezonu atklās ar Alvja Hermaņa "Oblomovu" • IR.lv

JRT sezonu atklās ar Alvja Hermaņa “Oblomovu”

35
Režisors Alvis Hermanis. Foto - LETA

Jaunā Rīgas teātris 30.augustā atklāj sezonu, septembrī divas pirmizrādes

 Jaunā Rīgas teātra (JRT) šīs sezonas pirmais jauniestudējums būs režisora Alvja Hermaņa veidotā izrāde pēc krievu rakstnieka Ivana Gončarova romāna “Oblomovs”, kuras pirmizrāde paredzēta 30.augustā Lielajā zālē, raksta aģentūra LETA. Izrāde atainos 19.gadsimta vidu, Pēterburgu. Stāsts ir par krievu muižnieku, kurš visu savu dzīvi, tēlaini izsakoties, pavada tā arī “neizkāpjot no gultas”. Pretēji klišejiskai interpretācijai, kurā Oblomovs vienmēr tiek uzskatīts par slinkuma simbolu (līdzīgi Sūnu ciemam, tikai krievu variantā), teātrim šis stāsts vairāk šķiet kā ļoti poētiska un filozofiska līdzība par dzīves eksistenciālo trauslumu, par izrādi aģentūrai LETA stāsta teātra mārketinga vadītāja Andra Rutkēviča.

 Izrādes māksliniece ir Kristīne Jurjāne. Lomas atveido Ģirts Krūmiņš vai Gundars Āboliņš, Liena Šmukste, Vilis Daudziņš, Gatis Gāga, Kaspars Znotiņš, Ivars Krasts, Jevgeņijs Isajevs.

 Mazo klašu skolniekiem un tiem, kas vēl tikai gatavojas iet skolā, 9.septembrī JRT Kamerzālē pirmo reizi tiks spēlētas Nijaramas pasakas. Izrādes varoņi ir no senās, tālās Indijas. Mazie skatītāji uzzinās, kā gāja princesei, zilonim, krokodilam, tīģerim, papagailim un daudziem citiem cilvēkiem, putniem un zvēriem, kuri izbauda dzīvošanas grūtības un prieku. Izrādē būs daudz pārvērtību, skaņu, krāsu un kustību. Iestudējuma režisore ir Māra Ķimele, mākslinieces – Inga Bermaka un Agnese Stabiņa, mūziķi – Jēkabs Nīmanis, Maksis Šenteļevs. Lomas atveido Jana Čivžele, Inga Alsiņa, Edgars Samītis, Andis Strods, Varis Piņķis.

Savukārt, 29.septembrī Muzeja zālē, Talsu ielā 1, pirmizrāde Morisa Paniča lugai Vigilija. Sapnis par nomodu. “Vigilia” latīņu valodā nozīmē “palikšana nomodā, modrība”. Necils bankas ierēdnis ierodas pie, viņaprāt, mirstošās krustmātes. Pamazām rodas sajūta, ka kāds kaut ko ir pārpratis, aizmirsis. Izrāde ir melnā komēdija. Caur smieklīgo un absurdo tā runās par to, ka katrs cilvēks ir brīnums.

 Izrādi iestudē režisors Ģirts Ēcis, māksliniece ir Ieva Jurjāne. Lomas atveido Ģirts Krūmiņš un Dailes teātra aktrise Lidija Pupure. 

15. augustā teātra kasē un www.biletes.1188.lv sākusies iepriekšpārdošana uz septembra izrādēm.

Komentāri (35)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu